Колико дјецу погађа загађен ваздух

Од јаких инфекција дисајних путева због загађеног ваздуха у затвореном простору и напољу годишње у свету умре 600. 000 деце млађих од 15 година, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

Здравље 30.10.2018 | 12:14
Колико дјецу погађа загађен ваздух
Загађење ваздуха је "као дуван", изјавио је генерални директор СЗО-а Тедрос Адханом Гребејесус поводом прве Светске конференције о загађености ваздуха и здрављу.

Рачуна се да чак око 93 одсто деце млађе од 15 година (1,8 милијарди деце у свету) удише загађен ваздух који може да им угрози здравље и развој, наводи се у извештају СЗО.

Организација при УН је додала да 91 одсто становника света удише загађен ваздух, због чега годишње умре по седам милиона људи.

СЗО је додала да загађени ваздух утиче на неуролошки и развој когнитивних способности.

Деца изложена загађеном ваздуху могу касније да имају хроничне болести, као и кардиоваскуларне проблеме.

"Та криза јавног здравља захтева повећану пажњу, али се њен критични аспект често занемарује, а то је колико загађење ваздуха посебно погађа децу", наводи се у извештају.

Загађеност ваздуха у затвореном и отвореном простору је 2016. изазвала смрт 543.000 деце до пет година и 52.000 деце од пет до 15 године која су оболела од јаких инфекција дисајних путева.

СЗО додаје да труднице изложене загађеном ваздуху могу да се породе пре термина или да бебе имају мању телесну тежину на рођењу.

Један од разлога осетљивости деце на последице загађења је то што дишу брже од одраслих и због тога апсорбују више загађења.

Поред тога, деца живе ближе тлу, где одређени загађивачи имају максималну концентрацију, што може да утиче на развој мозга и тела.

Новорођена и мала деце такође су осетљивија на загађење у затвореном простору, посебно у домаћинствима која редовно користе загађујуће технологије и горива за кување, грејање и осветљење.

СЗО је додала да је приоритет међународне заједнице да убрза прелазак на "чисту и обновљиву енергију".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар