Са храном једемо и пластику

Аустријски научници по први пут су пронашли трагове микропластике у узорцима људског измета, што указује да постоји могућност да је она нашироко распрострањена у људском ланцу исхране, наводи Си-Ен-Ен.

Здравље 25.10.2018 | 10:24
Са храном једемо и пластику
Научници су тестирали узорке из осам различитих студија, које су спровођене у различитим земљама. У сваком узорку пронађен је неки облик микропластике - величине од 50 до 500 микрометара.

Микропластике су мале честице пластике мање од пет милиметара, које настају из разних извора као што су пластична амбалажа и пластичне кесе.

Стручњаци, међутим, позивају на уздржаност, јер су студије биле мале по обиму, а нема значајних доказа да је пронађена микропластика потекла из производа које су учесници студија користили свакодневно у својој исхрани.

Тим одговоран за ово откриће позвао је на обимније истраживање и проналажење могућих последица по људско здравље.

"Ово је прва студија ове врсте која потврђује оно што смо дуго сумњали, да пластика на крају стиже и до људске утробе", изјавио је глави истраживач доктор Филип Швалб са Медицинског факулета у Бечу, преноси Си-Ен-Ен.

Учесници студија пореклом су из Финске, Италије, Јапана, Холандије, Пољске, Русије, Велике Британије и Аустрије, а наложено им је да недељу дана пред тестирање воде евиденцију о свему што су јели. Према тим подацима, они су били изложени храни завијеној у пластику, а поједини су јели и морске плодове. У просеку су пили око 750 милилитара воде из пластичних флаша.

Претходне студије указале су да су микропластике пронађене у риби, пиву, флашираној води и у земљи, као и у ваздуху.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар