Колико често треба да перемо пиџаму?

Уколико исту пиџаму носите превише дуго можете угрозити своје здравље и изазвати низ дерматолошких проблема. Управо због тога стручњаци су решили да открију колико дана је заиста препоручиво да је носимо.

Здравље 18.10.2018 | 11:49
Колико често треба да перемо пиџаму?
Када сте последњи пут опрали своју пиџаму? 

Досадашње статистике показују да просечна дужина времена током којег жене носе пиџаму је 17 дана, док је мушкарци перу након 13 дана коришћења. 

Од 2.500 жена које су учестовале у истраживању, скоро половина дама је казала да је главни разлог што не мењају пиџаму довољно често чињеница да често забораве колико вечери су је носиле. Са друге стране, већина мушкараца је навело да је не перу сваке недеље јер "носе оно што им се прво нађе при руци". 

Па, да ли би требало чешће да је перемо? 

С обзиром да се током ноћи знојимо и тако уклањамо мртве ћелије коже пиџама постаје идеално станиште за размножавање бактерија и скупљање вагиналних течности, урина и других телесних излучевина. 

"Одговор на питање колико често би требало да је перете зависи од бројних фактора и до степена ваше личне хигијене. Технички, унутрашњи део пиџаме је у додиру са кожом те га можете посматрати исто као доњи веш. Међутим, ако се туширате или купате пре него што легнете у кревет, ваша пижама нец́е бити тако прљава тако да је можете прати на неколико дана. У случају да сте болесни, имате грозницу или грип, пиџаму би требало да перете сваког дана. Исто важи ако боравите у пижами преко целог дана, носећи је у кући уместо гардеробе", казала је хигијеничар Лиса Акерли за британски "Метро".

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар