НБА је почела: Овако изгледа Бостон, Кари већ цијепа!

Каријева "грмљавина" против Оклахоме, Бостону дерби Истока! Шампион НБА Голден Стејт Вориорси остварили су победу на отварању сезоне у дуелу са Оклахомом, док је Бостон славио против Филаделфије са 105:87.  У ноћи између уторка и среде почела је нова сезона, Бостон је опет победио Филаделфију, док се Оклахома победила сама.

Кошарка 17.10.2018 | 11:30
НБА је почела: Овако изгледа Бостон, Кари већ цијепа!
Вориорси су у потпуности оправдали епитет фаворита у мечу са Оклахомом, славили су победу од 108:100, а сјајну партију приказао је Стеф Кари.

Он је за 36 минута постигао 32 поена, уз осам скокова и девет асистенција, док ништа слабији по учинку и поред лошег шута за три, није био ни Кевин Дурент са 27 поена, осам скокова и шест асистанција.

Оклахома је на ово гостовање стигла без Расела Вестбрука, па су Пол Џорџ са 27 и Денис Шрудер са 21 поеном били најефикаснији у гостујућем тиму. С друге стране, играч сусрета Стеф Кари може да буде задовољан првом утакмицом. 

"Шта треба да поправимо? Пре свега да будемо концентрисани у дефанзиви, ситнице су у питању, затим да имамо бољи избор опција у акцији. То је нешто што нас прогања одавно, тако да морамо бити бољи када имамо лопту, како би наши таленти дошли до изражаја. То ће постепено долазити како сезоне буде одмицала. Знамо какав је улог, одбрана титуле је нешто што сви желимо, али свесни смо да би се нашли на посебној листи тимова када бисмо успели да будемо најбољи трећи пут заредом", изјавио је Стеф Кари.

Такмичење на Истоку отворено је дерби сусретом између Бостон и Филаделфије. Селтикси су имали на располагању цео тим, а најбољи је био Џејсон Тејтум са 23 поена девет скокова и три асистанције, док је Маркус који је улазио са клупе постигао дабл-дабл учинак од 16 поена и десет скокова.

Значајно је поменути и пет блокада Ала Хорфорда, што је посебно битно ако се има у виду да Селтикси нису били импресивни на шуту. Меч је решен у последње две четвртине када су се одлепили на 18 поена разлиике.

У тиму Филаделфије, Џоен Ембид је имао учинак од 23 поена и десет скокова, док је Бен Симонс постигао 19 поена уз 15 скокова и осам асистенција.



Две највеће звезде Селтикса, без којих наславнија НБА франшиза није искористила последњу прилику да заустави Леброна Џејмса као лидера Кливленд Кавалирса, биле су на паркету на отварању нове сезоне, али...

...шоу у "Гардену" украо је дојучерашњи "руки", данас већ легитимни члан Бостонове верзије "Биг 3" уз поменуте Кајрија Ирвинга и Гордона Хејворда.

Уз 23 поена, девет скокова и три асистенције Џејсона Тејтума, тек да буде још непријатније људима из Филаделфије који су га 2017. са задовољством трампили за првог пика Маркела Фулца, домаћи тим постепено је ломио отпор Сиксерса и на крају стигао скоро до 20 поена разлике у репризи прошлосезонског полуфинала конференције - 105:87.

10-0 ЗА БОСТОН У "ГАРДЕНУ"



Тејтума није служио шут за три поена (1/5), знатно прецизнији био је за два (8/12), али је доносио позитивну енергију на паркет, ваљда и сам свестан да ће овај тим по укусу тренера Бреда Стивенса тек ове сезоне наслутити реалне домете и лимите - уколико их здравље послужи, наравно.

"Повратници", Ирвинг и Хејворд тек нису били при шуту - плеј је "пуцао" 1/6 за два и 1/8 за три тек за седам поена укупно, имао је и четири скока и седам асистенција, док је један од најбољих белих играча данашњице нови почетак у зелено-белим бојама озваничио са десет поена уз шут 4/12 из игре, пет скокова и четири украдене лопте.

На отварању претходне сезоне, у првој утакмици за Бостон после растанка са Јутом Џез, Хејворд је у Кливленду доживео отворен прелом потколенице приликом покушаја да закуца - и то већ у првом минуту дуела. Та сцена многима се и даље врти пред очима, њему вероватно највише, али је Хејворд у првом изласку на паркет после годину дана показао да се не боји дуела на обе стране терена.

СВИ ПОД АДРЕНАЛИНОМ

Одиграо је неколико јаких одбрана на кошаркашима Севентисиксерса, којима ни лоше шутерско вече читаве петорке Бостона изузев Ала Хорфорда (4/7, 9 поена, 4 скока), није помогло да одиграју бар егал утакмицу.

"Мој адреналин је пумпао венама у тих првих неколико минута", рекао је Хејворд после меча.

"Мислим да су сви били под адреналином. Зато је и било тако неспретно у старту. Али, било је сјајно бити поново на паркету. Ово је велики корак за мене", додао је.

Потез утакмице извео је Џејлен Браун (5/13, 12 поена, 5 скокова, 2 асистенције), који се без размишљања дигао на куцање преко знатно вишег Џоела Ембида, спустио лопту у обруч и испратио погледом посрнулог центра Филаделфије који је после овог дуела завршио на паркету на одушевљење домаће публике.

Маркус Морис поново је био одличан у улози резерве - 16 поена, 10 скокова. 

Речити Ембид био је најефикаснији у редовима екипе тренера Брета Брауна, али уз такође лош шут из игре када су у питању играчи са унутрашњих позиција - 9/21 за 23 поена, десет кокова, две асистенције и блокаде и пет изгубљених лопти. Осам поена минуса направили су Сиксерси с њим и истинским лидером екипе, Беном Симонсом, који је већ био на ивици трипл-дабл учинка (7/14, 19 поена, 12 скокова, 8 асистенција, 4 украдене лопте, 2 блокаде, 3 изгубљене лопте), а дупло више са повратником у петорку - Фулцом.

Иако је играо само 24 минутга, 19 мање од Симонса и 13 мање од Ембида, Фулц је шутирајући 2/7 из игре уз три изгубљене лопте допринео заостатку од 16 поена што је уједно и најлошији "плус-минус" индекс у гостујућем саставу. Убацио је пет поена, уз три скока и две асистенције.

Дарио Шарић за 23 минута промашио је све четири тројке и до шест поена стигао уз три поготка за два. Имао је и шест скокова, али и пет фаулова као и Симонс.

"Није ово ривалитет. Не знам који нам је скор с њима. Али знам да је прилично лош. Увек нам испраше тур када се сретнемо. Тако да ово није ривалитет", самокритичан је био Ембид, свестан да ће овај талентовани тим Филаделфије морати још много да ради да би надокнадио предност коју је остварио дивизијски ривал.

Двоструки узастопни шампиони, додатно појачани Демаркусом Казинском који се и даље опоравља од повреде Ахилове тетиве, нису морали да троше енергију на заустављање повређеног Расела Вестбрука. У његовом одсуству, Денис Шредер је зауставио самог себе.

Новајлија из Атланта Хокса прво је на уласку у последњи минут бацио "циглу" поред обруча у покушају за три на 99:104, а потом и допустио да му Драјмонд Грин узме "живу" лопту у покушају да одговори на поене незаустављивог Кевина Дурента на другој страни.

Свему томе допринео је и Пол Џорџ, који се прилично "сакрио" у финишу утакмице у "Ораклу", па је завршено победом Голден Стејт Вориорса над Оклахома Сити Тандером од 108:100.

ЏОРЏ СЕ САКРИО

Дурент је промашио свих пет тројки, али убацио девет шутева за двац из 16 покушаја за 27 поена, осам скокова и шест асистенција, тек нешто слабије од учинка са којим се противничким одбранама најавио Стефен Кари - 32 поена, 5/9 за три, осам скокова и девет асистенција за 35 минута у игри и "плус 15" с њим на паркету.

Трећи стрелац међу "ратницима" био је Клеј Томпсон са једном тројком из осам покушаја и 14 поена укупно, два више од центра Дамијана Џонса. 

Џорџ је очајно почео утакмицу и помогао да домаћин стигне до десет разлике на паузи, али се потом укључио, повео екипу до активног резултата и, одједном, стао када је требало задати пресудан ударац. Завршио је меч са 27 поена (9/23 из игре, 4/12 за три), а поред два скока, пет асистенција, четири освојене и пет изгубљених лопти, у статистици се издвојио и са 16 поена минуса екипе с њим у петорци.

Шредер је постигао 21 поен (7/19 из игре), имао је девет скокова и шест асистенција, али је на крају био бацио "аир балл" и, руку на срце, остављен са "врућим кромпиром" у рукама да спашава шта може у последња два поседа на мечу.

Стивен Адамс убацио је 17 поена уз 11 скокова и четири асистенције. Новозеланђанин је једини био на 50 одсто у шуту из игре (6/12), док су остали збирно шутирали 27/79 (34,1 %).

КРЕЋУ И НАШИ

У ноћи између среде и четвртка, већ, биће одиграно 11 утакмица у којима ће наступити и наши кошаркаши. Никола Јокић гостоваће са Денвер Нагетсима у "Стејплс центру" где ће им ривали бити Лос Анђелес Клиперси у којима наступају Бобан Марјановић и Милош Теодосић.

Теодосић је заиграо у последње две припремне утакмице екипе, па би га требало очекивати и на паркету, што неће бити случај са повређеним Богданом Богдановићем чији Сакраменто Кингси дочекују Јуту такође у 4.30 по средњеевропском времену.

Богдановић би према последњим проценама могао да заигра 7. новембра, колико ће бити потребно да се опорави од повреде менискуса задобијене током наступа за репрезентацију Србије у квалификацијама за Светско првенство у Кини.

Немања Бјелица такође се ровит вратио са септембарске акције "орлова" и пропустио прве две утакмице Кингса, али ће забележити деби у дресу "краљева" можда и у стартној петорци, ако меродавне буду игре из последњих неколико провера.

Србин Игор Кокошков постао је по завршетку претходне сезоне први човек рођен ван САД постављен за првог тренера неког НБА тима, а дебитоваће у Аризони где његови Финикс Санси дочекују Далас Мевериксе. За госте ће дебитовати Лука Дончић, играч за којег су Кокошков и Санси могли да се одлуче на јунском драфту, али су се одлучили за центра, Деандреа Ејтона. 

Видећемо како ће проћи први сусрет ових кошаркашких "вундеркиндова".

Резултати:

Бостон - Филаделфија 105:87

/Тејтум 23, 9 ск, 3 ас - Симонс 19, 15 ск, 8 ас/

Голден Стејт - Оклахома 108:100

/Кари 32, 8 ск, 9 ас - Шредер 21, 9 ск, 6 ас/

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар