Шпановићева у Бањалуци: Позлатићу бронзу из Рија!

"Дјеци сам као вид мотивације донијела своју прву олимпијску медаљу, кажем прву зато што сам способна да ту бронзану медаљу из Рија позлатим, можда већ у Токију“, поручила је Ивана Шпановић током посјете Бањалуци.

Остали спортови 16.10.2018 | 13:30
Шпановићева у Бањалуци: Позлатићу бронзу из Рија!
Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић посјетила је Бањалуку гдје је тим организовано дружење са члановима АК Бањалука и АК Борац.

Долазак једне од најбољих свјетских атлетичарки посебно је обрадовао младе атлетичаре којима је она узор и који тек крећу њеним стопама.

Ивана се захвалила Бањалучанима на позиву и рекла да је пресрећна што је први пут у овом граду, а онда се обратила младим атлетилчарима:

"Размишљала сам јутрос шта бих могла да понесем, чиме би могла да вас мотивишем и мислим да је то ова медаља са Олимпијских игара. Немам навику да носим своје медаље, али сам сада жељела да ју понесем и да вам кажем да не постоје превелики снови и да је све достижно уколико радите оно што волите и уколико сте окружени људима који вјерују у ваше снове исто колико и ви. Једини начин да успијете је да напорно радите, да се трудите и да чините све да дођете до успјеха, а и ако не дођете да будете срећни и поносни на оно што сте дали. Причамо истим језиком, не живим много далеко од вас и ово јесте потврда да снови јесу реални и ова медаља је била једна од мојих највећих жеља од седме године, откако се бавим атлетиком. Желим да у будућности дођем поново овдје и упознам неког од вас као освајача медаље“.

Свјетска дворанска шампионка и освајачица бронзане медаље на ОИ у Рио де Жанериу рекла је да би још срећнија била да је у Бањалуку дошла да скаче и да ће сигурно помоћи колико буде могла да се у ближој будучности у Бањалуци организује атлетска манифестација на којој ће она да наступа.

"Ово је велики дан за наш град. Ивана је једно од највећих свјетских имена која су посјетила наш град и заиста сам презадовољна што су могли да дођу јер тешко је врхунским спортистима да одвоје два дана за овакву посјету. Ивана доживљава  ово као свој град, као своју земљу, а ми ћемо се трудити да извршимо притисак да се стаза поправи и да она  може да дође када год хоће, Наша настојања су да организујемо неки митинг, да се прихватимо неке Балканијаде и да Ивана дође ту да скаче“, рекла је Радиславка Рачић, тренер АК Бањалука.

У разговору са новинарима Ивана Шпановић је истакла да није достигла свој максимум и најавила поход на најсјајнија одличја.

"Дјеци сам као вид мотивације донијела своју прву олимпијску медаљу, кажем прву зато што сам способна да ту бронзану медаљу из Рија позлатим, можда већ у Токију. Суштина свега је да волимо то што радимо и дамо све од себе да будемо што бољи. Атлетиком сам почела да се бавим са седам година и као врло млада показивала сам потенцијал, али многи су показивали потенцијал и нису успјели да достигну неки нивоу у сениорској  конкуренцији. Све успјехе које сам устварила, односно које смо мој тим и ја направили су велики, али не мислим да сам достигла свој максимум. Свака медаља ме мотивише за оно што ме чека у будућности. Дјеца увијек имају моју подршку, знам о чему они размишљају јер сам све то прошла и мислим да могу да им помогнем и пренесем то своје искуство“, рекла је она.

На питање да ли када крене са залетом има осјећај да је то онај прави скок или није, рекла је да ту постоји много фактора, али је суштина да увијек дође на такмичење спремна, а потом и открила своје најјаче „оружје“.

"Ми имамо шест покушаја на том једном такмичењу, али суштина је да сам на такмичењу увијек максимално спремна и да отприлике знам који су моји домети на том такмичењу. Наравно има ту утицаја и временских прилика и мотивације и некако се све мијења у тренутку када се такмичење одвија, јер постоји много тога од чега зависи дужина скока. Мислим да је моја предност ментална снага и припремљеност, ту се крије у ствари та нека моја доминација и тога сам свјесно и то максимално користим. Када год одлазим на такмичење гдје нисам фаворит то је моја прилика да докажем да јесам најбоља и то је нешто што ме инспирише, а свако такмичење је другачије. Атлетику сам изабрала јер је то индивидуалан спорт и све што се деси зависи искључиво од мене. Сваки успјех славим и прослављам, али сваки неуспјех прихватам као нешто на чему треба да радим, извлачим поуке и не допуштам да се то поново деси“.

Један од најтежих тренутака у њеној каријери било је финале Свјетског првенства у Лондону када је имала најдужи скок, али јој се откачио такмичарски број и оставио траг на пијеску па је остала без злата.

"Када сам се вратила из Лондона мене су људи буквално сажаљевали на сваком кораку , нису имали довољно ријечи утјехе. То је спорт, то су неке ствари на које нисам могла да утичем. Пустила сам да ме туга и незадовољство прођу и наредних дана сам већ почела припреме за сљедећу сезону и већ након шест мјесеци сам постала дворанска свјетска првакиња. Све што могу да контролишем искористићу на најбољи могући начин“, поручила је Ивана.

На недавном Европском првенству у Берлину она није бранила злато, након што се повукла са такмичења и одустала од наступа у финалу због повреде. Због тога, како истиче, не жали.

"Ово такмичење је било баш специфично јер сам била у животној форми тако да ми је много криво што нисам успјела да се појавим у финалу. Сада, послије већ два мјесеца сам захвална свом тиму што ме повукао јер штета је могла да буде далеко већа и питање би било када  би стигла да се опоравим за нека даља такмичења. Мислим да је бло свима јасно да сам била спремна да одбраним ту титулу првака Европе, али за пет мјесеци ме чека Европско дворанско првенство и то ће бити прилика да се појавим спремна“, истакла је Ивана.

Она је додала да је послије дуго година на великој сцени ни шта не може дају избаци из баланса и њене рутине.

"Атлетика је нешто чиме сам својевољно одабрала да се бавим и радим све што могу и што треба да будем успјешна тако да не мислим да се превеликих ствари одричем јер то су некли моји приоритети које сам јасно одредила. Моја велика подршка је мој тим, то је моја породица, увијек говорим да медаље нису моје него тимске и то је врло важно. Сви се ми трудимо да ја будем максимално спремна на такмичењу а исто тако трудимо се  да пребродимо оне тешке тренутке послије пораза, повреде, када имам лош дан, што је сасвим нормално, криза и да се окренемо позитивним стварима и да о томе не размишљамо“, истакла је Ивана.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Било Ко

16.10.2018 14:48

....друзила се са "пробраним" цлановима клуба...цак и то упропасте. пола дјеце није било позвано на друзење...

ОДГОВОРИТЕ