СП: Српкиње се осветиле Јапанкама за 1/2-финале!

Одбојкашице Србије се осветиле Јапанкама у борби за полуфинале СП! Одбојкашице Србије победиле су Јапан са максималних 3-0 у мечу групе Г Светског првенства у Јапану.  То су наше девојке: Повратак на победнички пут.  После два пораза у финишу друге фазе, српске одбојкашице "Топ 6" Светског првенства почеле тријумфом.  Вратила се супер Тијана, вратила се моћна Србија! Сад по медаљу… Убедљива игра и и победа српских одбојкашица против јапана и корак смо од полуфинала.

Остали спортови 14.10.2018 | 14:30
СП: Српкиње се осветиле Јапанкама за 1/2-финале!
Најбоље одбојкашице Србије одлично су започеле трећу фазу Светског првенства у Јапану.

Победиле су селекцију домаћина у Нагоји резултатом 3:0, по сетовима 25:19, 25:18, 25:23.

Српске одбојкашице тако су после два пораза у финишу друге фазе поново показале своје право лице и наставиле победничким путем којем су ишле до тада, када су оствариле седам тријумфа у низу без изгубљеног сета.

У тиму Зорана Терзића, који је имао много замерки на игру својих изабраница, поново је била Тијана Бошковић, кључни "шраф" Србије, која је претходна два меча на шампионату пропустила због повреде трбушног мишића.

Јапанке су намучиле Србију само у трећем сету, где су озбиљно показале "зубе" и имале вођство 22:20, али је Терзићев тим одиграо најбоље када је било потребно. Бјанка Буша, Милена Рашић ас сервисом, и Маја Огњеновић "кувањем", донеле су преокрет и обезбедиле важну победу.

Тијана Бошковић држала је палицу у српском тиму и била најефикаснија са 24 поена, док је Бранкица Михајловић уписала 18 поена.

Код Јапанки једино је двоцифрен учинак имала Мију Нагаока - 10 поена.

Србију очекује дан паузе на шампионату, а у уторак у групи Г меч против Италијанки, једине екипе која у Јапану није осетила горчину пораза (скор 9-0).

Меч Србија - Италија на програм је у уторак од 9.10 часова по средњеевропском времену.

По две најбоље екипе из групе Г и Х избориће пласман у полуфинале, које је на програм у петак.

Србија се овом победом практично пласирала у полуфинале Светског првенства пошто, али ће сачекати исход меча који у понедељак играју Јапан и Италија у истој групи.

Наше одбојкашице су после два пораза успеле да се издигну и одиграју фантастичан меч и у одбрани и у нападу и Јапанке су само у завршницама сваког од три сета успевале да им поремете ритам.

Најефикаснија је у победи Србије била Тијана Бошковић са 24 поена, Бранкица Михајловић је имала 18, али су имале изврсну подршку од Силвије Поповић и Бјанке Буше које су сјајно покривале блок и "хватале" готово све што у блоку прође. 

Србија је први сет кренула изједначено са Јапанкама које су успевале да до 5:4 одржавају ритам. Од тог тренутка, изабранице Зорана Терзића праве серију 4:0, одлазе на 8:5. 

Подлога за снажне нападе је била изврсна одбрана, а једино што је Србији фалило су били напади кроз средину за Стефану Вељковић. 

Три невероватне одбране наших одбојкашица, па онда реализација Бранкице Михајловић у контри, Јапан није имао решења за игру наше репрезентације која је од 13:6 и 15:7 успоставила потпуну контролу и рутински привела сет крају. 

У другом је ритам успостављен опет добром одбраном на старту. Колико је жеље било међу нашим играчицама показује и поен за 7:3 у другом сету када се Тијана Бошковић одбранила ногом и дочекала грешку Јапанки у контри. 

Јапанке нису знале где да нападају јер је у до половине другог сета Силвија Поповић купила све у пољу, а предност Србије је расла до 18:10 када Таширо у немоћи промашује зицер на мрежи поред Бјанке Буше. 

Српкиње су до краја другог сета имале само две грешке на сервису. 

Међутим, на почетку трећег уследиле су три узасопне и то је пореметило ритам наше селекције. Јапан је повео са 7:5, играло се у налетима од по два поена где би наше девојке стизале тај заостатак, а Јапан га опет правио. 

Умориле су се Маја Огњеновић и Бјанка Буша, опала је концентрација и Јапан је то користио. Грешком Маје и Милене Рашић, противнице Србије су отишле на 21:18 у финишу трећег сета и чинило се да ће га и освојити. 

Уместо тога, одбојкашице Србије су направиле серију. Један од кључних поена је освојила Силвија Поповић. Јапанке су блокирале по средини, лопта је ишла на Поповићеву која је видела празан део поља и врло сналажљиво послала дубоку лопту на 22:20 за Јапан. 

Бјанка Буша је послала смеч од блока у аут, Милена Рашић је одсервирала ас и Србија је повела 23:22 после блока Буше. До краја сета наше одбојкашице су биле прибраније и заслужено славиле без изгубљеног сета. 

Следи дан паузе, па онда окршај са Италијом у борби за полуфинале Светског првенства.

То је оно права Србија, то је она екипа која је играла атомску одбојку у већем делу светског првенства у Јапану!

Повратком Тијане Бошковић у екипу, Србија је опет заиграла сјајно и у првом мечу Ф6 фазе декласирала домаћина Јапан 3:0 (25:19, 25:18, 25:23). Данашњом максималном победом над Јапанкама, наше девојке су дошле на корак од пласмана у полуфинале. До краја групе нас преоксутра ујутро (09.10 часова) очекује нас дуел са Италијанкама, али суштински би убедљива победа данас требало да буде довољна за пласман у борбу за медаље. Италијанке су сутра велики фаворит против Јапана, тако да би меч са њима требало да одлучује о првом месту и бирању ривала у полуфиналу. Што није безначајно с обзиром на данашњу победу Кине над Американкама…

Очигледно да су она два пораза од Јапана и Холандије без Тијане Бошковић били бенигни и да је ЗоранТерзић добро поступио што је у њима одморио Тијану и још неке важне играчице. Да је лакша повреда трбушног мишића прошлост и да је мали одмор пријао најбољој европској одбојкашици, видело се данас против Јапана пошто је млада Херцеговка играла као у трансу и била нерешива енигма за домаћи тим. Ништа Јапанкама није помогла ни подршка 8.000 домаћих навијача. Тијана, Бранкица, Маја и остале Српкиње су биле превелики залогај за домаћу репрезентацију…

Не рачунајући мања опуштања у финишима првог и другог и нешто слабији почетак трећег сета, Србија је одиграла фанастичан меч. Очекивано, Бошковићева је доминирала у нападу и одмах доносила Србији високу предност којом је наша селекција улазила у мирније завршнице сетова. Стандардно добра у нападу је била Бранкица Михајловића, Маја Огњеновић је сјајно дириговала игром, али оно што је било посебно импресивно у игри наше репрезентације је пријем. Надиграли смо Јапан оним што је његово најјаче – одбраном! Фантастична је била Силвија Поповић у пољу, много пријатно је изненадила Бианка Буша, одлична је у пријему била и Бранкица, али и све остале девојке су одиграле добру одбрану. А када пријем добро функционише, онда Србији не могу ништа ни много јаче селекције од Јапана.

Назустављива Тијана је са 10 поена у првом сету најавила да је ово њен меч и да је потпуно спремна за завршницу првенства после мини одмора због лакше повреде. Тек у финишу сета је направила прву грешку, слала је пројектиле у поље Јапанки, погађала дијагонале, паралеле, тукла немилосрдно по блоковима… Када би Јапанке саставиле тројни блок, Маја је мењала решења у нападу и разигравала Бранкицу, Бианку, Милену… Тек на крају сета су Јапанке малом серијом смањиле дефицит, али су Српкиње искористиле прву сет лопту.

Слична прича и у другом сету. Смечеви Бошковићеве и Михајловићеве су рапидно дизале предност Србије, Јапанке су успеле у финишу сета да донекле истопе резултатски заостатак, али није било бојазни за коначан епилог.

У трећем сету су Јапанке кренуле на све или ништа. Имале су предност на прва два техничка тајм-ауту, али је Бошковићева атомским нападима одржавала прикључак. Имао је Јапан у финишу сета три поена предности (22:19), а онда је Маја Огњеновић имала невероватну одбрану којом је започела серију. Наш либеро СилвијаПоповић је освојила поен (!), потом је Буша изнудила блок-аут, да би Милена Рашић изједначила ас сервисом! Блок Буше је донео преокрет, а тачку је ставила Маја Огњеновић маестралним кувањем.

Тијана Бошковић је била најбољи појединац меча са 24 овојена поена. Дакле, скоро цео сет и то моће да радује пред одлучујуће битке за медаљу. Бранкица Михајловић је освојила 19 поена са сјајним учинком у нападу (17/29). Буша и Рашић су освојиле по шест поена. Код Јапанки је Нагаока освојила 10 поена. 

Сутра ће после окршаја Јапанки и Италијанки можда све бити познато. Ако Италијанке освоје макар сет, Србија је сигурна у полуфиналу. Али и без тога су наше једном ногом у борби за медаљу. Врло вероватнији сценарио је да ће Италија победом заказати дуел са Србијом прекосутра у којем ће се одлучивати о првом месту. А с обзитром да је Кина фаворит за прво место у другој групи, биће битно изабрати Американке или Холанђанке као лакшег ривала у полуфиналу. 

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО (Ж) - ТРЕЋА РУНДА, ЈОКОХАМА

Недеља

ГРУПА Г

Јапан - Србија 0:3 (19:25, 18:25, 23:25)

ГРУПА Х

Кина - САД 3:2 (25:22, 19:25, 20:25, 25:23, 15:9)

Понедељак

ГРУПА Г
12.20: Италија - Јапан

ГРУПА Х
09.10: Холандија - САД

Уторак

ГРУПА Г
12.20: Холандија - Кина

ГРУПА Х
09.10: Италија - Србија

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар