Родитељи ипак имају омиљено дијете

Родитељи говоре да сву своју децу воле подједнако, неће признати да имају мезимце, али једна студија је показала да то ипак није истина. Истог мишљења је и психотерапеут Зоран Миливојевић.

Здравље 10.10.2018 | 15:19
Родитељи ипак имају омиљено дијете
"Мислим да је тачно да родитељи имају мезимце међу децом и на то утиче више фактора. Деца нису иста, рађају се у различитим животним околностима, па родитељи афективно развијају у односу на околности и различите односе", рекао је Миливојевић за портал Б92.

Зависи од момента у ком је дете рођено, може зависити од пола, на кога личи и како се понаша, затим нека деца су активнија или мирнија, низ је разлога, али родитељи реагују на све то и не каже се случајно да им је неко мезимац.

Миливојевић истиче да није добро показивати разлику пред децом и да родитељи често оду у другу крајност, односно више љубави показују детету које им није мезимац, баш зато да не би осетило било какав недостатак.

"Родитељи воле сву своју децу: двоје, троје или више уколико их имају и није добро да показују разлику. Родитељи су углавном тога свесни и крију ко им је љубимац", рекао је доктор.

Он сматра да се деца скоро увек свакако међусобно љубоморна. На пример, старије на млађе јер му је "украло" пажњу, па касније јер оно може да ради ствари које старије дете није смело у његовом узрасту и слично.

"Увек се мери родитељска љубав и свако дете има аргументе да оно друго боље пролази", рекао је Миливојевић.

Он напомиње да је проблем кад родитељи праве велику разлику међу децом и кад то није дететова фантазија већ порука мање вољеном детету да не вреди.

"То оставља трауме", каже Миливојевић.

Студија објављена у Тхе Сциенце оф Ус, спроведена међу 384 детета, браће и сестара, и њихових родитеља, открила је да маме и тате имају своје мезимце. Чак 70 одсто очева и 74 одсто мајки је, у тајности, одговорило да су приврженији једном детету.

Испоставило се да су мезимци били они који су у детињству болешљиви или бољи ђаци. Прворођена или најмлађа деца су такође у бољој позицији, као и малишани који су најосетљивији и најмање проблематични.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар