Не брините кад храна загори

Докази да загорела храна изазива рак су неуверљиви и треба се усресредити на спречавање других ризика попут пушења или загађене околине.

Здравље 10.10.2018 | 15:18
Не брините кад храна загори
Загорео тост, препржени чипс и печени кромпир последњи су на попису ствари које се повезују са карциномом. Британска УК Фоод Стандард Агенцy лансирала је својевремено кампању Го фор Голд да би подстакла људе да пазе на то да боја готове хране која садржи скроб буде златна у сврху избегавања штетног акриламида који настаје при загоревању. 

Акриламид настаје на скробној храни код припреме пржењем или печењем на око 120 степени Целзијуса и може да изазове канцерогена оштећења. 

Светска здравствена организација класификује акриламид као могући људски канцероген, према доказима студије из 1994. године. 

Међутим, научници сада тврде другачије. 

Испитивања се спроводе на мишевима 

Истраживања утицаја акриламида на људски организам ради се на мишевима. Доза која се даје мишевима често није репрезентативна за процену ризика људске изложености и дискутабилно је да ли људи реагују на исти начин као мишеви. 

Треба бити врло опрезан у тумачењу података добијених огледом на животињама у преношењу резултата на људе, преноси Wиред. Европска агенција за храну то признаје. У саопштењу за јавност из 2015. године наглашавају да огледи на животињама показују да акриламид и његови метаболити оштећују ДНК и узрокују карцином. 

Кажу да постоје и опасније ствари 

Али кажу да су докази да изложеност људи акриламиду узрокује карцином, тренутно ограничени и неуверљиви. Осим тога, дозе које су даване мишевима у води за пиће су од хиљаду до десет хиљада пута веће од оне које људи могу да конзумирају храном. 

Значи, нема великог разлога за бригу. Више се треба усредсредити на друге ризике за јавно здравље који су опаснији, као што су пушење и загађење ваздуха. 

Ако је ризик око акриламида толико мали да се не може са сигурношћу открити, нема разлога за забринутост.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар