Усвојити измјене Кривичног закона

Клуб новинара Бања Лука позива нову већину у Народној скупштини Републике Српске да на првој редовној сједници, по хитном поступку, на дневни ред уврсти и усвоји измјене Кривичног закона Републике Српске којима ће се напад на новинаре третирати као напад на службено лице.

Република Српска 10.10.2018 | 13:48
Усвојити измјене Кривичног закона
''Подсјећамо све народне посланике на њихова предизборна обећања и позивамо их да кроз хитну измјену Кривичног закона, али и других прописа, створи безбједније услове за рад новинара и медија'', саопштено је из Клуба новинара Бањалука.

На шестом седмичном састанку Клуба новинара, након покушаја убиства новинара БН ТВ Владимира Ковачевића 26. августа, затражено је од Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Окружног тужилаштва Бања Лука да до краја спроведе истрагу у овом случају.

Док се не ухапси други нападач, не открије мотив и налогодавци бруталног напада, а цијели случај не заврши правоснажном судском пресудом, медијска заједница неће сматрати да је овај случај завршен.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Б. Бабић

10.10.2018 12:34

Подржавам новинаре, али они не могу без посебног закона својство службеног лица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

10.10.2018 13:41

Слазем се. Али истовремено са усвајањем закона по коме це добити својство слузбеног лица, да се усвоји и закон о клевети. Тако да не би испало да их заститимо, док они с друге стране могу пискарати свакакве непровјерене и купљене текстове без икакве санкције и одговорности. Истовремено одговорност и застита.

Name

А

10.10.2018 14:37

Што се мене тиче може, али господо више од закона сами себе ћете заштитити када будете почели да тадите часно и поштено. Много је шљама у тзв новинарству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

10.10.2018 15:49

Раде за оног ко их плаца, медији су приватни. Сви осим РТРС , који народ плаца а они раде за СНСД.

Name

Релативност схватања истине

10.10.2018 15:55

Радити "часно и поштено" се може овдје двојако тумачити, јер ако су у служби власти, новинари неће бити прогањани, млаћени, убијани... Ако пишу објективно, непоткупљиво, доћи ће на удар носилаца власти, за одређене наслове, као иразних чувара и заштитника закона, државе.. Према томе, таман да се изборе за одређене законе, нове амандмане на постојеће, не значи да ће их исти штитити у овој шуми од беззакоња, гдје је људски живот безвриједан, а закони само слова на папиру.