Нагло одрицање од нездраве хране изазива проблеме

Уколико сте се осећали чудно или вас је болела глава након одрицања од грицкалица и нездраве хране, то је због тога што пролазите кроз симптоме зависности, појашњавају стручњаци.

Здравље 03.10.2018 | 15:56
Нагло одрицање од нездраве хране изазива проблеме
Судећи према анализи нутрициониста, која је објављена у магазину "Жива наука" (Ливе Сциенце), особе које нагло престану да једу обрађене грицкалице попут чипса или колача, проживљавају исте симптоме као и они који престану да пуше цигарете. У таквим случајевима могу да осете вртоглавице, анксиозност, жудњу, главобоље и несаницу.

Током истраживања тим стручњака затражио је од 200 испитаника, који су били на дијетама протекле године, да одговоре на неколико питања о симптомима. Њихови одговори показали су да се готово сви суочавају с психичким и физичким потешкоћама због одрицања од нездраве хране.

Вођа истраживачког тима психолошкиња Ерика Шулте рекла је да је ово прво истраживање о симптомима које људи могу искусити због хране.

"Ово истраживање указује на то како прерађена храна, која обично садржи прекомерне количине шећера, може и те како изазвати зависност", рекла је Ерика Шулте.

Међутим, стручњаци Универзитета у Мичигену нису детаљно истражили интензитет симптома код испитаника. Ипак, верују како су резултати до којих су дошли одлична почетна тачка будућих истраживања о зависности од хране.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар