Ово је најопаснија врста плеса

Иако је један од најпопуларнијих плесова у свету, али и код нас, зумба се сматра најопаснијом врстом игре код које најчешће долази до телесних повреда.

Здравље 19.09.2018 | 10:54
Ово је најопаснија врста плеса
Истраживачи са Ковентри Универзитета спровели су занимљиву студију о плесовима, у којој је учествовало 450 играча између 18 и 64 година старости. Они су имали задатак да одговоре на разна питања – колико често плешу, да ли раде неке друге вежбе, и како се загревају пре часа, пише Дејли мејл.

У истраживању, које је објављено у Журналу физичке активности и здравља (Јоурнал оф Пхyсицал Ацтивитy анд Хеалтх) доказано је да међу пет популарних плесова (салса, зумба, плес у пару, аеробни плес и фламенка), највише повреда настају током извођење зумбе.

Према подацима на сваких 1.000 часова зумбе јавља се просечно 3,9 повреда, што је четири пута већи ниво од кубанског плеса салсе (1,1 повреда на сваких 1.000 часова).

Доктор Пабло Домен, аутор студије и његове колеге, пронашли су да плес у пару је готово једнако ризичан као салса (1,5 и 0,5 повреда на сваких 1.000 часова).

Тако је студија доказала да је зумба најопаснија за извођење, нешто мање ризичан је аеробни плес (2,9 на 1.000 часова) и шпански плес, попут фламенка (1,5 на 1.000).

@Стручњаци су годинама уназад истраживали повреде при плесу како би смањили ризик. Избегаајте да плешете када приметите да је окружење пренатпано и водите рачуна око корака које правите и избегавајте да носите отворене ципеле~, казао је докор Пабло.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар