Прича, ЛШ - Бајерн: Нико нема такву комоцију!

Шта то зна Ковач што не знају Гвардиола и Анчелоти? Баварци и Лига шампиона? Неузвраћена љубав већ годинама. Вечити шампион Немачке помало се заситио титула у Бундеслиги и почео озбиљно да чезне за „ушатим“. И некако што више чезне пехар му је све даље. . .

Фудбал 18.09.2018 | 13:15
Прича, ЛШ - Бајерн: Нико нема такву комоцију!
Много се током лета причало о Бајерну и некаквом заокрету у филозофији највећег немачког клуба. Јуп Хајнкес је своју мисију завршио, стигао је Нико Ковач, али неке драстичне промене барем у првих неколико кола Бундеслиге нисмо видели. Према очекивањима, Баварци су стопостотни и не играју другачије него код Хајнкеса или Анчелотија.

Било је приче да ли ће Ковач у Минхену имплементирати своју омиљену 3-5-2, те да ће Томас Милер коначно заиграти у навали, где га нема већ годинама – а толико отприлике и пати, далеко од шеснаестерца – но за сада ништа од тога. Кимих и Алаба додуше играју високо, али они су тако играли и раније. Суштина је да Бајерн и даље игра са четворицом у последњој линији. Ако је нешто Ковач променио онда је то значајнија улогаТијага Алкантаре у креирању игре. Видљиво је да се лопта не креће довољно брзо у овим првим утакмицама, шансе се не нижу како смо то од Бајерна навикли, исто као што је јасно било видљиво на утакмици другог кола у Штутгарту да је у лику Леона Горецке немачки шампион добио врхунског играча који може да буде коришћен на више позиција.

Горецка је и једино појачање Бајерна протеклог лета. Много се говорило о томе да ли су овом тиму потребна појачања или не. Преломио је сам Ковач рекавши Руменигеу и Хенесу да прво жели да шансу укаже свима онима што су му на располагању. Отишли су Видал, Руди и Бернат, уз дозволу тренера. Преживео је Толисо. Процењено је да Рибери и Робен могу да одиграју још једну сезону на врхунском нивоу, да јеЗуле добра алтернатива за Хумелса и Боатенга (у свако доба ту може да ускочи и Хави Мартинез), односно да креативније играче од Тијага Алкантаре и Хамеса Родригеза није лако наћи на тржишту, поготово ако послујете по финансијским принципама од којих Бајерн не одступа. А то значи – нема преплаћивања.

Ренато Санчез добио је још једну шансу, као и повратник са позајмице, Серж Гнабри и тренутно повређениКоман ротираће се са Робеном и Риберијем, а Сандро Вагнер ће чекати да се умори Роберт Левандовски. И управо је Пољак био најчешћа тема током лета на Алијанц арени. Све је најбољи стрелац Немачке покушао како би отишао из клуба - променио менаџера, јавно прозивао управу и саиграче, плакао и молио. Одговор је увек био исти - не. Бајерн је на тај начин показао снагу клуба и практично добио највеће појачање, али у исто време се упустио у озбиљан ризик. Јер сви јако добро знамо оне пословице о незадовољним играчима и колико могу да буду опаснији чак и од противника у неким случајевима.   

Бајерн и Лига шампиона? Неузвраћена љубав већ годинама. Вечити шампион Немачке помало се заситио титула у Бундеслиги и почео озбиљно да чезне за „ушатим“. И некако што више чезне пехар му је све даље. Од титуле 2013. Баварци су увек стизали бар до четвртфинала – чак четири пута испадали у полуфиналу – а уочи ове сезоне Ковачу није натоварен самар на леђа у виду било какве обавезе или главног циља, као што је урађено Анчелотију. То међутим не значи да обавезе не постоје. Због понеког пораза у Бундеслиги хрватски стручњак неће страдати, али ако би му се десило нешто као Карлету ономад у Паризу (0:3) фотеља би му се озбиљно затресла, ако му је чак не би и измакли. Јер, питање колико је Нико Ковач заиста озбиљан пројекат Бајерна.  

Велика ствар за младог стручњак и Бајерн уопште јесте то што су добили готово идеалну групу, а самим тим практично још шест месеци за додатно уигравање и припрему за елиминациону фазу. Јер заиста би чиста научна фантастика требало да се догоди па да Баварцима живот загорчају Бенфика, Ајакс или АЕК. Самим тим, минхенска казнена експедиција требало би поново да рутински, већ до зиме, направи солидну залиху у првенству па да од фебруара, кад поново крене Лига шампиона, може потпуно да се посвети главној преокупацији. Такву комоцију нема нико од седам, осам највећих фаворита за најважнији европски трофеј.

Ако ни због чега бар због тога на Бајерн увек треба најозбиљније рачунати...

ПС: Баварце је у суботу увече задесио велики малер на првенственој утакмици против Леверкузена. Из игре је још током првог дела морао да изађе Корентан Толисо, а како су касније јавили немачки медији ради се предњим укрштеним лигаментима, што значи да је за њега ова сезоне можда и тотално изгубљена. Бајерн пре јануара неће моћи да реагује и ангажује замену.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар