Прича - Ђинобили о повлачењу: Једва сам притиснуо "Ентер"!

"Син је хтео да још играм - због пилетине у хали", признао је аргентински НБА ас новинарима. Говорио је опширно о својој каријери, најлепшим тренуцима, најважнијим поукама. . .

Кошарка 18.09.2018 | 22:45
Прича - Ђинобили о повлачењу: Једва сам притиснуо "Ентер"!
Емануел "Ману" Ђинобили (41) дефинитивно је овог лета одлучио да је дошло време да заврши велику каријеру.

Славни Аргентинац, један од најбољих странаца који су играли у НБА лиги, јавно је саопштио крајем августа да више неће играти и то је урадио објавом на друштвеним мрежама.

Ове недеље дошао је у просторије Спарса и признао колико му је било тешко да то "преломи".

"Нисам хтео да то урадим одмах (после сезоне). Уз све ствари које су ми пролазиле кроз главу и даље сам веома сигуран у одлуку, али ми је и даље помало необично. Још је тешко. Убеђени сте у нешто, разговарате са супругом и знате шта би требало да урадите, али ми је прст баш дрхтао пре него што сам притиснуо дугме 'Ентер'. Верујте ми. Тако да није била лака одлука", насмејао се Ђинобили пред новинарима.

"Радио сам исто 23 сезоне и било је тешко укуцати последњи ексер у тај ковчег. Било је напето и било ми је потребно време", објаснио је четвороструки НБА шампион.

У ком тренутку је схватио да више неће играти?

"Ментално, прихватио сам прошлу сезону као своју последњу. На сваком месту на којем сам био и у свакој ситуацији практично сам знао да ће бити последње. Само сам оставио отшкринута врата за супротно, за сваки случај. Оставио сам простор да покушам нешто у случају да осетим нешто док гледам кошарку два или три месеца касније. Међутим, та врата су постепено почела да се затварају".

Одлуку да више неће играти донео је док је видео саиграче како се спремају за нову сезону. Просто - није био спреман да опет пролази кроз припреме.

"Нисам видео да моје тело опет пролази кроз тај напор. Имао сам добру сезону, оставио сам на терену све што сам имао, физички и ментално, а када сам се вратио отишао сам у салу мало да вежбам, да возим бицикл. Видео сам тада неке момке који су се спремали за сезону и осетио сам се баш далеко од тога. Тако да сам тада 'преломио' да је то заиста било то. Не видим себе како да се припремам за још једну сезону од 82 утакмице. Или 65 у мом случају".

Најзанимљивииј део конференције догодио се када је Аргентинац говорио о реакцији своје деце на повлачење.

"Нису ме убеђивали да одустанем од овога. Заправо, једно дете ме је наговарало да још играм. Када смо питали клинце шта они мисле, да ли су узбуђени зато што тата више неће толико путовати и зато што ће моћи да иду и у Аргентину, син Нико ми је рекао 'Да, да, али не желим да се повучеш...".

"Када сам то чуо, помислио сам 'ОК', можда има добар разлог, па сам га питао зашто да се не повучем. Одговорио ми је: 'Цхицкен фингерси' (пилеће месо) у хали је страва!"

"Не, набавићу ти пилетину у другачијој ситуацији. То не може да буде разлог зашто да останем", насмејао се Ђинобили док је препричавао своју реакцију.

У озбиљнијем делу разговора, новинари су питали Аргентинца шта ће најдуже памтити из Сан Антонија. Иако је испрва одбио да издваја било који моменат, брзо се сетио очекиваног одговора - титуле из 2014. године, у којој су Спарси играли заиста спектакуларну кошарку.

"Тешко би било издвојити један моменат. Имам неколико омиљених тренутака у свакој фази каријере. Освајање титуле 2014. године је било невероватно, емотивно. Носио сам велики терет због онога што сам доживео годину раније (тројка Реј Алена и изгубљена титула против Мајамија). То што смо дошли у ситуацију да све оставимо по страни и што сам могао да помогнем екипи да то превазиђем... То је било заиста огромно за мене. Био је то веома важан моменат у мојој каријери. И важно је што сам већ био старији. Први пут када смо освојили овде титулу (2003) нисам био свестан свега, а са 37 година, са неколико фрустрација за мном, то је било сјајан осећај".

Шта му је рекао Грег Попович?

"То што ми је рекао је наравно приватно и остаће међу нама. Покушао је да ме убеди да останем. Имали смо један разговор пре одмора и рекао сам му ка чему све ово води. Обојица смо се сагласили да пустимо да прође одређено време и да опет разговарамо. Кад сам се вратио послао сам му поруку да би требало да се видимо и то је било време за доношење одлуке. Видео је да сам веома уверен у одлучено. Верујем да је видео то од старта и поштовао је одлуку".

Шта је било кључно за успех у Ђинобилијевој каријери?

"Велики изазов је био склањање мог ега, који је стајао између мене и Попа или између мене и кошарке. То сам морао да урадим због тима. На почетку је то тешко, али када тај его склоните, онда схватите улогу и боље је за екипу. Увек сам уживао у томе, иако можда не и у првој години".

За крај, Аргентинац је дао и савет играчима који у НБА лигу дођу из иностранства...

"Научите језик. Проведите много времена учећи језик, јер ћете се много боље навићи. Осим ако сте неки од прва три пика са драфта. Ја сам био 57. и било ми је потребно време. Слушајте шта тренер хоће од вас, убедите саиграче да хоћете да их учините бољим и да хоћете да екипа победи. И када се те ствари склопе, уз вашу способност и жељу, рашчистите приоитете. Није ствар у статистици, ни у постизању 15 поена у првој години, већ у убеђивању тренера и саиграча да је им боље са вама", порука је великог НБА шампиона.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар