Креће СП: Србија из Барија напада свјетски трон!

Сваки бод је битан! Одбојкаши Србије почињу у среду наступ на Светском првенству које се ове године одржава заједно у Италији и Бугарској.  Орлове већ на старту чека сила! Изабраници Николе Грбића у првом мечу групе у Барију на Светском првенству играју са Американцима, који су ове сезоне већ победили наше одбојкаше, и то с максималним резултатом, у Лиги нација.

Остали спортови 12.09.2018 | 18:30
Креће СП: Србија из Барија напада свјетски трон!
"Орлови" у првом колу Групе Ц која наступа у Барију, играју против САД од 20.30 часова.

Групу ће "отворити" дуел Камеруна и Туниса од 14х, док се од 17 сати састају Русија и Аустралија.

"Максимално смо мотивисани, с обзиром да долазимо на једно од највећих такмичења као што је Светско првенство, у земљи одбојке као што је Италија. Многи од нас играју овде, тако да ћемо бити на домаћем терену. Атанасијевић и ја смо у Барију у фебруару узели Куп Италије са Перуђом, надам се да ће нам овај град и ова хала опет донети срећу", рекао је Марко Подрачанин. 

На старту СП у недељу домаћини Италија и Бугарска су били максимални против Јапана, односно Финске. 

"Конкуренција је прејака као и последњих година, шест, седам репрезентација су кандидати за освајање турнира. Ми смо један од фаворита. Очекивања су велика", рекао је Урош Ковачевић. 

Светско првенство за одбојкаше је стартовало у недељу, али су на терен излазили само домаћини шампионата Италија и Бугарска, који су лако сломили отпор Јапанаца, односно Финаца. После три дана крећу и остали, а најзанимљивији меч у Барију одиграће Србија и САД. Ове сезоне ове две селекције састале су се у Лиги нација, а Американци су на свом паркету у Чикагу били убедљиви, са максималних 3:0 су победили четуНиколе Грбића.

И претходни сусрет прошле године добили су Амери са 3:1, па је јасно да први ривал на шампионату баш и не лежи бронзаним са Европског првенства. На завршном турниру Ф6 Лиге нација у Лилу, САД су биле треће, док је Србија са два максимална пораза од Бразила и Француске завршила учешће већ у првој фази. Јасно је да је улога фаворита на страни Јенкија.

Американци су у Бари дошли у најјачем саставу са прекаљеним одбојкашима који бране боје најбољих клубова Европе. Предводиће их луцидни техничар Мајка Кристенсон, који је из Лубеа овог лета прешао у Модену. Од познатијих Амера играће Арон Расел, освајач трипле круне у Италији са Перуђом и саиграчАтанасијевића и Подршчанина, Мет Андерсон, шампион Европе са Зенитом, а ту су и искусни Тејлор Сандер,Макс Холт… Екипа за страхопоштовање.

Ипак, и Србија има адуте. У односу на Лигу нација у репрезентацију се вратио Немања Петрић, који ће са капитенском траком да предводи саиграче на СП. Искусни одбојкаш ће да појача конкуренцију на пријему. Највише се очекује од коректора Александра Атанасијевића, тандем на блоку, Срећка Лисинца иМарка Подрашчанина, на пријему би требало да перјаница буде Урош Ковачевић, док ће много тога да зависи од расположења техничара Николе Јововића.

Систем такмичења је такав да се трећа рунда, такозвани Ф6 јури већ од првог меча. Наиме, у првој фази четири од шест селекција избориће пласман у наредну рунду, али се сви бодови преносе. Ако се зна да је у нашој групи Ц још једна суперсила Русија, онда је јасно да је меч са Америма веома важан за даље такмичење.

У првом колу, осим меча наше селекције и САД, нема дербија. Фаворити у све четири групе требало би да имају лакши тренинг. Први фаворит првенства Русија, европски шампион и победник Лиге нација, не би требало да има тежак посао са Аустралијом. Зборнају команду предводи сјајни Максим Михајлов, коректор шампиона Европе Зенита.

Пољска брани титулу од пре четири године, али је од тада у паду. Игра на премијери са Кубом, која је далеко од светског врха. Првог дана од занимљивијих окршаја могли бисмо да гледамо у дуелима Холандија – Канада и Аргентина – Белгија, док у осталим најбоље светске селекције, Француска, Русија и Бразил тешко ће и сет да изгубе.

После шест кола пласман у другу рунду избориће по четири најбоље селекције из четири групе, уз преношење освојених бодова. У другој рунди 16 екипа ће бити подељено у нове четири групе, по две у Италији и Бугарској и играће се поново по једнокружном бод систему. 

Пласман у трећу фазу ће изборити победници четири групе и две најбоље другопласиране селекције. Шест репрезентације ће жребом бити сврстане у две групе по три тима, а у полуфинале ће се пласирати по две репрезентације. 

Финале Светског првенства на програму је 30. септембра у Торину.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар