Прича - Неко лаже: Ко је држао говор 2005. године?!

Шта се догодило у свлачионици фудбалера Ливерпула при вођству Милана од 3:0 у финалу Лиге шампиона тема је о којој се говори и 13 година касније. Овог пута "покачила" су се двојица "редса", актера чувеног финала.

Фудбал 14.09.2018 | 23:49
Прича - Неко лаже: Ко је држао говор 2005. године?!
Шта се тачно догодило у свлачионици фудбалера Ливерпула на "Ататурк" стадиона у Истанбулу тог 25. маја 2005. године остаће заувек мистерија.

Осим уколико се једног дана, можда, не појави видео или аудио снимак разговора који су при вођству Милана од 3:0 у финалу Лиге шампиона водили тадашњи менаџер "редса" Рафаел Бенитез и његови играчи.

Јер, како време пролази, све је више митова о томе ко је и како инспирисао један од највећих подвига у историји фудбала, који је у неверици пратило 70.000 навијача два славна клуба на трибинама и милиони оних преко ТВ екрана. У последње време, своје аутентичне верзије догађаја почели су да износе и сами фудбалери Ливерпула, актери утакмице завршене резултатом 3:3 и потом одлучене пеналима у којима су поклекли мајстори попут Андрее Пирла и Андрија Шевченка - 3:2.

Последња Бенитезова измена у тактичком рату са Карлом Анћелотијем, где је у 23. минуту морао да убаци Владимира Шмицера уместо повређеног Харија Кјуела, а на полувремену остави у свлачионици бека Стива Финана и уведе Дитмара Хамана у везни ред не би ли спречио историјски дебакл свог тима, био је ексцентрични Ђибрил Сисе. Он је у 85. минуту заменио Милана Бароша и потом други наместио лопту на белу тачку, након што је Хаман савладао Диду, а Јержи Дудек преплашио и Сержиња, али и Пирла.

Погодио је, донео Ливерпулу 2:0, што је била предност коју је умало угрозио Јон Арне Рисе у трећој серији, али коју су потом Шмицер голом у четвртој и Шевченко промашајем на старту последње серије претворили у пету титулу првака Европе за највећи енглески клуб.

У претходних 13 година тешко је набројати текстове, колумне, документарце, емисије, интервјуе и књиге посвећене култном финалу између два гиганта европског фудбала, међутим исто тако тешко је и набројати све верзије разговора који се одвијао у свлачионици након што је Паоло Малдини довео "росонере" у вођство у 1, а Ернан Креспо наизглед докусурио "редсе" погоцима у 39. и 44. минуту.

Када је одлучио да проговори и сам Сисе, јавност је сазнала за још једну поуздану верзију, која је била битно другачија од осталих утолико што Француз тврди да Бенитез није ни био у свлачионици када се одиграо пресудни тренутак.

"Никада нећу заборавити говор Стивена Џерарда на полувремену", рекао је Сисе током интервјуа за француску радио станицу РМЦ Спорт.

"Бенитез је ушао у свлачионицу, почео свој уобичајени говор, како не смемо да одустанемо, да морамо брзо да постигнемо гол и све остале ствари које тренери говоре... Стивен је тада устао и замолио све из стручног штаба да изађу из просторије, рекао им је да жели да остане сам са играчима. Сви тренери су изашли, чак и физиотерапеути који су у тим тренуцима масирали неке од играча", говорио је.

"Стивен је устао и рекао да је Ливерпул све што је икада имао у животу, да је то његов клуб, да није знао ни за шта друго одрастајући и да не жели да остане упамћен као пајацу историји Лиге шампиона. Додао је да, ако га поштујемо и ценимо као капитена, изађемо назад на терен и оставимо све што имамо на њему како бисмо се вратили у утакмицу", набрајао је Џерардове цитате један од сведока и поентирао:

"Потом је изашао, постигао први и изнудио пенал за други. Одиграо је незаборавно друго полувреме, завршио је утакмицу као десни бек. Играо је лудо те ноћи, али ће говор који је одржао на полувремену у свлачионици остати заувек урезан у мом сећању".

Овај интервју привукао је велику пажњу острвске јавности, пре свега навијача Ливерпула, који су искористили друштвене мреже да провере аутентичност Сисеових тврдњи и један од упитаних био је заменик капитена, дугогодишњи штопер клуба, Џејми Карагер.

"Мит је сада само још већи", прокоментирисао је Карагер и остао помало недоречен, а када је упитан да каже да ли је заиста било овако, одговорио је:

"Не бих рекао, можда сам и ја изашао из свлачионице заједно са тренерима".

Таг #нијеседесило прилично је популаран на нашој Тwиттер "сцени", док у Енглеској постоји налог који трага за неистинама изнетим на тој мрежи и проглашава победника године. Када је Карагер упитан да ли је Сисеова верзија кандидат за #дхотyа2005 (Дидн'т Хаппен оф тхе Yеар Аwардс 2005), одговорио је гифом који недвосмислено каже: "Јесте":

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар