Типса не игра у Бањалуци: Још нисам спреман!

Типса у Бањалуци: Криво ми је. . .  "Хтио сам да дођем и да изгубим зато што је неко бољи од мене, а не зато што не могу да стојим или трчим на терену", рекао је недовољно опорављени српски тенисер, који неће наступити на овогодишњем турниру "Српска опен".

Тенис 10.09.2018 | 15:30
Типса не игра у Бањалуци: Још нисам спреман!
"'Јако нам је криво што нећеш играти', биле су прве ријечи људи у Бањалуци када сам синоћ стигао. А ја свима исто кажем: 'Ако је некоме заиста криво што нећу играти, онда је мени десет или двадесет пута више криво'", казао је разочарани Јанко Типсаревић на почетку обраћања новинарима у највећем граду Српске.

Наиме, недовољно опорављени српски тенисер пропустиће овогодишњи "Српска опен", тачније 17. издање бањалучког Челенџера, али то га није спријечило да дође у град на Врбасу, гдје је нашао времена да поприча са новинарима.

"Желио сам да ово буде први турнир на којем ћу се надметати након више од годину дана неиграња. У претекле двије недјеље, да бих покушао да играм, примио сам чак осам ињекција кортикостероида у ногу, да се оспособим и наступим на овом турниру", појаснио је разлоге изостанка са терена у Парку Младен Стојановић.

Уз честе уздахе, Типсаревић је наставио:

"Не могу да вјерујем да је прошло већ 15 година како нисам био овдје. Имам много пријатеља, веома сам 'конектован' са Бањалуком и импресивно је да се 17. годину овај турнир организује. Али, желио сам да дођем овдје, обратим се медијима и објасним да мој разлог недоласка није што не желим, него што заиста нисам могао", истакао је српски тенисер.

Још увијек је рано причати када би се Типсаревић могао вратити на терен.

"Да куцнем у дрво, десна нога коју сам често оперисао ме не боли. Али, нажалост, нисам спреман да играм поене. Можда бих могао да издржим један меч уз астрономске напоре, али више од тога не. Заиста, мој ментални склоп није био такав да размишљам: 'Е, ако не могу да дођем да освојим Бањалуку, нећу ни да играм'. Нисам тако размишљао. Хтио сам да дођем и да изгубим зато што је неко бољи од мене, а не зато што не могу да стојим или трчим на терену", искрен је Типсаревић.

Типсаревић већ има спреман план, са којим ће се, нада се, вратити у сами врх свјетског тениса.

"Заиста се надам да након двије недјеље константног играња поена, кретања и трчања, могу да почнем да се такмичим на челенџерима до краја ове године. Често се шалим да сам најбољи играч на свијету из мјеста, пошто посљедњих пола године само играм из мјеста. Сљедеће године да почнем да користим свој 'протецтед ранкинг', који је негдје око 60. мјеста, па уз паметан распоред турнира да се вратим у ТОП 100. Да не будем претенциозан, не желим да причам да ли ће то бити 50, 20. или 30 мјесто. Битно је да будем здрав.Вратио бих се на Новаков примјер, није питање да ли ћу се вратити, него када", закључио је некада осмопласирани тенисер свијета.

Типсаревић се осврнуо и на своју породицу, од које има велику подршку.

"Не желим да испадне да кукам јер имам супер живот. Сви су ми живи и здрави, све функционише сјајно, али професионално сам се заиста намучио у посљедњих пет година. Имао сам седам операција и константно крени, стани, крени, стани... Бањалука је само један примјер, да ли ћу играти или не. Једна ињекција или пет... Да ли могу или не... Физички, ти као спортиста издржиш све. Али ментално, то јако замара и мене и моју породицу, мој тим и људе који су око мене. Јер ни ја, а ни они, не можемо да направимо распоред својих живота, јер је све посвећено мени, чак не ни мени, него ономе чиме се бавим."

Типсаревић је нагласио да је "Српска Опен" један од ријетких челенџера на свијету гдје све функционише беспријекорно.

"Сви играчи са којима сам причао протеклих година истакли су да су презадовољни, не само квалитетом терена и услуга, него цјелокупним турниром. Мали проблем је недјеља, јер поједини тенисери отказују због Дејвис купа. Нема много челенџера на свијету који су овако добро организовани. Тешко је све спојити да функционише. Негдје имате добрих терена, али је лош транспорт и храна. Имате добар хотел и храну, али имате два терена за тренинг... Ви треба да будете поносни што успијевате 17. годину да спојите све како треба", истакао је 34-годишњи српски тенисер.

ДОДИК ОДЛИКОВАО ТИПСАРЕВИЋА

Предсједник РС Милорад Додик одликовао је Јанка Типсаревића Медаљом заслуга за народ, за остварене резултате у области тениског спорта, као и промоцију тениса у Републици Српској.

"ФЕДЕРЕРОВ СКАЛП"

Тиспаревић се присјетио сјајног мечу на Аустралијан Опену 2008. године, када је "имао у шаци" Роџера Федерера, али се Швајцарац извукао и славио 3:2. "Није ми жао што сам изгубио јер сам дао све од себе. Као професионални спортиста, ако изгубиш меч, а знаш да си оставио све и ниси могао више, наравно да ти буде криво. Криво ми је једино да му нисам 'скинуо скалп' и да нисам рекао 'побиједио сам и Федерера'. С те стране ми је жао, али меч као меч, ја заиста нисам могао више."

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар