Шака купина дневно чува срце

Купине обилују антиоксидансима, а нарочито - елагитанином, којег нема готово ни у једној другој намирници, а који се показао врло ефикасан у борби против рака.

Здравље 23.08.2018 | 10:21
Шака купина дневно чува срце
АКО би постојала топ-листа најздравијих намирница, купина би сигурно била у првих 10. Ово воће обилује моћним антиоксидансима, а нарочито - елагитанином, којег нема готово ни у једној другој намирници, а који се показао врло ефикасан у борби против рака.

Шака купина на дан има врло позитиван ефекат и на очување здравља срца и крвних судова. Ова количина купина осигурава чак осам грама дијеталних влакана, која су веома значајна за снижавање масноћа у крви.

Захваљујући високом садржају дијеталних влакана, купине значајно доприносе смањењу ризика од дијабетеса, болести органа за варење, попут дивертикулозе, а вредан су савезник и у свакој дијети.

Купинама се приписује и јако противупално и антибактеријско дејство. Њен нутритивни потенцијал значајан је и за очување доброг вида, смањује ризик од дегенерације ока и спречава развој очне мрене. Такође, делује као филтер сунчевој светлости, апсорбујући опасне УВ зраке.

Од купина могу да се праве сокови, слатка, џемови, вино и други производи, а истраживања су показала да кување не уништава њихову нутритивну вредност.

Сок пресних купина подстиче правилан рад ћелија јетре и штити је, док истовремено повољно делује на жучну кесу и чисти жучне путеве. Напитак од купина повољно делује и на оне који пате од анемије услед недостатка гвожђа, али се за лечење малокрвности највише саветује купиново вино. Овај лек изузетно је богат витаминима и минералима, а резултат његовог учинка постиже се после месец дана конзумирања. Препорука је да се дневно пије децилитар купиновог вина, пола сата пре јела.

ЧАЈ ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ

ТОКОМ августа прикупља се лист купине који је природан лек против дијареје и дехидрираности организма. Такође, сматра се делотворним у борби против осипа коже и лишајева, а доприноси и целокупном опоравку организма после прележане инфекције. Супену кашику листа купине прелијте шољом кључале воде, суд поклопите и оставите да стоји 15 минута. Чај процедите и пијте две до три шоље дневно.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КС

06.09.2018 14:56

Пу..јб.му!Ја будала од 20кг направи вино...никад не мозес погодити

ОДГОВОРИТЕ