Сиједа коса може бити знак здравствених проблема

Седу косу већина људи доживљава као ране знакове старења, али она може бити и савршен додатак шарму особа које је добро носе.

Здравље 10.08.2018 | 14:20
Сиједа коса може бити знак здравствених проблема
Фоликули косе старе заједно са нама и током година производе све мање меланина, тако да коса постаје прво сива, а онда бела. Меланин је пигмент који даје нашој коси природну боју.

Нормално је кад старија особа оседи, али када се то догоди млађима, траже се узроци који могу бити разлог прерано седе косе. Разлози су, према тврдњама стручњака, различити.

Ако су ваши родитељи рано оседели, то и вас чека, а ако не можете да окривите гене, можда можете да одгодите овај процес.

Прерана појава седих власи може бити знак неке неоткривене болести.

Млађи мушкарци који прерано седе треба да посете кардиолога јер то може да буде знак срчане болести у почетној фази. Понекад наше тело нападају аутоимуне болести, које не штеде ни фоликуле косе, што онда узрокује прерану појаву седе косе. Она може да буде и знак проблема са штитном жлездом или хипофизом, што је ретко, али се догађа.

Због пушења наша кожа брже стари, а то се односи и на косу. Истраживања показују да су дуван и седа коса врло повезани. Иако на власишту не видимо боре, пушење и те како утиче на фоликуле косе, а пушачи почињу да седе још пре тридесете године.

Хронични стрес такође доприноси седој коси.

Оксидациони стрес чини да слободни радикали, који су последица загађења, лоше исхране и стреса, "надвладају" нашу антиоксидациону одбрану. Сива коса може да укаже на штету проузроковану оксидационим стресом. Доказано је и да особе са "сивом" косом имају виши ниво прооксиданса и нижо ниво антиоксиданса од људи са нормалном бојом косе.

Недостатак витамина Б12 такође проузрокује превремени губитак пигмента у коси, што је посебно често код вегетаријанаца и вегана. Најбољи извор витамина Б12 су јаја, млеко, млечни производи, месо, риба и живина.

Повећан ризик имају и жене које узимају пилуле за контрацепцију и људи који пате од проблема са желуцем и пробавом, али је за њих добра вест да се пигментација косе враћа кад се успостави витаминска равнотежа.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар