Колико је воћа доста?

Главна забринутост код претераног уноса воћа је природни шећер.

Здравље 31.07.2018 | 10:16
Колико је воћа доста?
ШТО више воћа и поврћа, основна је препорука стручњака за исхрану, али колико воћа заиста смемо да једемо? Стив Џобс, суоснивач компаније "Епл", био је познат по својој исхрани која се базирала на воћу, верујући да оно чисти његово тело од штетних токсина. Глумац Ештон Кучер, који је прихватио Џобсову дијету с воћем, на крају је завршио у болници због проблема с панкреасом. То наводи на сумњу да ли је заиста добро да једемо много воћа.

- Главна забринутост код претераног уноса воћа је природни шећер. Иако воће углавном садржи доста шећера, истраживања константно повезују конзумацију целог плода са смањеним ризиком за развој гојазности и других метаболичких болести - рекао је доктор Роберт Лустиг, аутор књиге о исхрани под називом Фат Цханце.

Воће такође садржи и друге састојке који ублажавају ризик од већег уноса шећера, наводи "Тајм". Како објашњава др Лустиг, оно садржи растворљива и нерастворљива влакна. Заједно, те две врсте влакана формирају неку врсту решетке у унутрашњој страни дуоденума у танком цреву. "Решетка" спречава да се знатан део шећера воћа апсорбује раније током процеса варења.

- Попут заустављања таласа цунамија, правећи подводни зид, ова баријера ограничава апсорпцију шећера тако да не оптерећује јетру - објашњава др Лустиг.

Осим што помаже у контроли апсорпције шећера из воћа, комбинација растворљивих и нерастворљивих влакана из целе воћке такође подстиче варење.

- Ваше црево сигнализира мозгу да сте сити када оно што сте појели напуни ваш трећи део танког црева - илеум. Тада влакна помажу молекулима хране да попуне брже илеум, због чега ћете се брже осећати ситим у односу на то када бисте јели храну без влакана - рекао је др Лустиг.

Ипак, претерана конзумација воћа, упозорава овај стручњак, има своје лоше стране. Превелики унос свежег воћа може да изазове дијареју.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јаса

31.07.2018 19:01

Колико је то превисе нитко то није дефинисао.

ОДГОВОРИТЕ