Здрава "грицкалица"

Због великог садржаја биљних влакана, кукуруз је сјајан диуретик, убрзава метаболизам и снижава холестерол.

Здравље 26.07.2018 | 08:21
Здрава "грицкалица"
АКО желите да избаците нездраве грицкалице, а недостаје вам замена за њих, зашто током лета не бисте пробали са куваним кукурузом? Ова намирница није само укусна, него је и изузетно здрава, а притом нискокалорична. Нутриционисти је препоручују као саставни део сваког менија, јер је списак њених благодети веома дугачак.

Због великог садржаја биљних влакана, кукуруз је сјајан диуретик, убрзава метаболизам и снижава холестерол. Добар је и код обољења желуца, јер ублажава симптоме гастритиса и чира, а знатно смањује и горушицу.

Богатство комплексом витамина Б има ефекат снижавања нивоа хомоцистина у крви, који оштећују крвне судове, па редовно конзумирање кукуруза смањује ризик од срчаног и можданог удара.

Студије показују да спречава анемију, ослобађа од болова у мишићима, ублажава депресију, побољшава концентрацију, јача нервни систем...

За разлику од већине намирница које термичком обрадом губе део здравих састојака, кувањем или печењем кукуруза незнатно се уништава само витамин Ц, али се истовремено ослобађају молекули са антиоксидативним дејством, што повећава његове моћи.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар