Малине да поправите крвну слику

Студије показују да конзумирање овог воћа обезбеђује и извесну заштиту од карценогенезе ћелија и појаве малигних обољења.

Здравље 23.07.2018 | 13:57
Малине да поправите крвну слику
У НАРОДНОЈ медицини се малине препоручују за скидање повишене телесне температуре, подстицање знојења, чишћење жучи, избацивање песка из бубрега, јачање имунитета и срца, а повољно делују и на крвну слику.

Научне студије показују да конзумирање малина обезбеђују и извесну заштиту од карценогенезе ћелија и појаве малигних обољења, под условом да се свакодневно једе 130 грама овог воћа.

За превенцију развоја канцера најзаслужнија је елагинска киселина којом малине обилују, а која спречава умножавање ћелија рака. Истовремено, ова киселина спречава и оштећење ДНК и не делује на нормалне ћелије задужене за имунолошку одбрану организма.

Малине су изузетно богате и другим антиоксидансима, међу којима је назаступљенији витамин Ц. То је разлог зашто је ово бобичасто воће добар чистач крвних судова и зашто повољно делује на здравље срца. Малине садрже и кетоне који повољно делују на шећер у крви и подстичу метаболизам масти, спречавајући тако њено таложење у организму.

Осим што су нискокалоричне и чувају виткост, малине обилују влакнима која су нужна за правилну функцију црева.

Плод малине сматра се врло делотворним за негу масне коже, а помешан са неким од биљних уља може да допринесе бољој хидратацији суве, осетљиве и оштећене коже. Пилинг од малина сматра се делотворним средством за избељивање коже.

ЧАЈ ОД ЛИСТА

ЧАЈ од листа малине у народној медицини се користи за олакшавање порођаја, док се у савременој фитотерапији саветује у случају пролива и благих инфекција усне дупље. Припрема се тако што се једна кашчица иситњеног листа прелије са два децилитра воде, остави да одстоји 10 минута, процеди и пије од два до три пута дневно.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар