Лажни километри откријте превару

БиХ је годинама постала одлагалиште лоших аутомобила из увоза. Највећи проблеми са којима се купци суочавају су дотрајала лимарија, техничка неисправност аута и враћена километража. Стручњаци поручују да то није нов проблем, те да БиХ купце половних аутомобила мора да заштити законом.

Република Српска 17.07.2018 | 22:49
Лажни километри откријте превару
Званични Брисел је усвојио мјере којима штити купце половних аутомобила. Посебна пажња посвећена је враћању километраже. Услиједила је и наредба за све државе чланице и оне које то претендују да буду.

Од држава у окружењу, Хрватска и Словенија су испуниле наређење и законом заштитиле своје држављане. Србија је спрема да то уради, а БиХ није ни у плану.

“То траје годинама. Не може се рећи да се то дешава само у новије вријеме. Тога је било и прије рата. Добро је да је и тај проблем дошао на ред. Домаћи купац је у многоме преварен. С једне стране инфраструктура у ЕУ је много боља него у БиХ. Сервисна евиденција је редовнија, а и одговорност власника возила”, каже за БН телевизију судски вјештак саобраћајне струке Шевал Ковачевић.

У ЕУ враћање километраже је заступљено од 5 до 12 одсто, док се у прекограничној трговини креће од 30 до 50 одсто.

“Није довољно да ова материја буде покривена само Законом о облигационим односима, већ је је потребно то уградити и у Кривични закон, јер се то сматра преваром”, наводи Ковачевић.

Стручњаци тврде да купац мора да обрати пажња ко је продавац и шта нуди. Многи се већ прилагођавају европским стандардима, па уз аутомобил иде гаранција о пређеним километрима.

“Возила добављамо углавном из Француске. Мали дио је из Италије и Белгије. Сва возила су са лизинга и са оргиналном километражом. Дајемо писмену гаранцију на километражу трајну, док за мотор и мјењач иде гаранција од шест мјесеци, као и на порјекло возила. Било гдје дозвољавамо провјере било какве врсте. Купци могу себе да осигурају, мимо тога што му дајемо писмену гаранцију”, каже Ненад Петричевић са Ауто плаца “Спид” из Бијељине.

Превару није тешко установити, посебно код нових аутомобила који имају уграђене компјутере.

“Стање километраже могу да провјере овлаштени сервиси. Они могу да утврде да ли је километража стварна или није. На техничном прегледу се само заведе тренутно стање. Без обзира да ли је возило из увоза или није километраже се биљеже и на захтјев власника возила може да се изда картон са подацима о километражи за претходне године”, објашњава Бранислав Божић, контролор на Техничком прегледу “Коле” из Бијељине.

За разлику од БиХ, у неким земљама ЕУ за махинације са пређеним километрима предвиђена је чак и казна затвора у трајању од једне године.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миско

17.07.2018 21:57

У САД је предвидјена казна затвором до 3 године. Врацање километразе се сматра угрозавањем безбједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

18.07.2018 03:42

Ста прицате дзабе у словенији сви врацају километре цак и ауто куце

ОДГОВОРИТЕ
Name

@x

18.07.2018 07:20

У Словенији враћају километре само Срби и Хрвати, Словенци нису толико јадни и покварени. Најгоре пролазе неписмени сељаци који купују увозне тракторе, они га баш пуше. Нема трактора на продају у Босни и Србији да је направио више од 7.000 сати, таман да је 1965 годиште, нити један нема сервисну књигу. Њемачки огласи пуни трактора 2010+ годиште са по 10-12 хиљада сати, сваки са сервисном књигом и евиденцијом замјене и најмањег шарафа.