Овом храном можете смањити апетит

Постоје бројни савети којима можете спречити преједање, од тога да једете споро, добро жвачете сваки залогај, до тога да једете више мањих оброка током дана. Али ново истраживање открило је како је решење за смањен апетит укусна супа богата умамијем пре главног јела.

Здравље 14.07.2018 | 11:39
Овом храном можете смањити апетит
Умами је пети укус, уз четири основна (слатко, слано, кисело и горко), а налази се у намирницама попут туњевине, лигњи, шкампа, говедине, свињетине, пилетине, пардајза, тартуфа, соје, кромпира и јаја.

Умами је познат као укусан укус, а осећамо га захваљујући глутаминској киселини којој је извор мононатријум глутамат, пише портал Бодy анд соул, а преноси Индеx.хр

Истраживачи студија медицине са Харварда одлучили су да истраже може ли храна богата умамијем утицати на мозак тако да бирамо здравију храну и смањимо апетит, посебно код жена којима прети опасност од преједања и повећања телесне тежине.

Група жена је у склопу истраживања конзумирала 240 мл пилеће супе пре главног јела. Некима је супа зачињена с 1,44 грама мононатријум глутамата, а другима није.

Резултати су објављени у часопису Неуропсyцхопхармацологy, а открили су како су жене које су конзумирале храну богатију умамијем имале бољу контролу и током оброка су биле концентрисованије. Код њих је забележена боља активност дела мозга који је повезан с контролом исхране.

''Многе културе широм света заговарају супу пре оброка'', рекао је аутор студије доктор Мигуел Алонсо.

''Овим резултатима показало се да људи са високим ризиком од гојазности могу имати користи ако пре јела конзумирају супу'', додао је др Алонсо и упозорио како су резултати обећавајући, али треба провести даља истраживања како би се потпуно анализирало деловање умами хране на мозак.

''Будућа истраживања требало би да открију како ова метода утиче на унос хране у дугорочном периоду и може ли се користити како би људи лакше изгубили на тежини.''

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар