Грађани навикли на раст цијена!

На бензинским пумпама у Републици Српској дошло је до нове корекција цијена горива, које су у просјеку више за један до пет фенинга, у зависности од врсте овог енергента и пумпе. Грађане не изненађује ново поскупљење. Исто мисле и економисти.

Република Српска 12.07.2018 | 19:20
Грађани навикли на раст цијена!
Гориво на пумпама у РС од јутрос је скупље од један до пет фенинга по литру. То показују и цијене на бензинским пумпама, гдје се јасно види да је гориво поскупило. То значи да недавна мјера коју је спровела Влада РС да цијене нафте и нафтних деривата буду снижене, није била дугог вијека.

Поскупљење горива поново ће највише осјетити грађани, који више и нису изненађени растом цијена. Знали су кажу, да претходно појефтињење није значило ништа.

„Ја и не знам да је поскупило, заиста не знам. Ако је поскупило, вјероватно има разлога што је поскупило.“

„Шта да ти кажем. За обичан народ то је скупо, а за оне који се баве неким послом они то укалкулишу у цијену.“

„С обзиром на све, у односу на примања оно је скупо. А када смо видјели колико се узима од литре горива, скоро је приказиовано нешто око 97 фенинга, транспорт, производња, продаја, све, а 1,21 КМ узима онај ко то не зарађује, а то је држава. И онда је то стварно прешло све мјере.“

„Раде шта хоће. Немам коментара. Џабе сваки коментар. Мораш ићи са посла на посао, тако се и своди на томе. Не дају живјети без обзира на све.“

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС кратко су нам у разговору рекли да се све ради по принципу слободног тржишта и да сваки од дистрибутера ради и формира цијене у складу са својом пословном политиком и законом о тржишту.

С друге стране министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да БиХ нема никакве механизме којима би могла ублажити овакву ситуацију.

Шаровић каже да су постојале разне иницијативе за рјешење ситуације, али да спремности нема.

„Посебно нема спремности од других политичких субјеката у РС да то прихвате. Да се одрекну дијела своје зараде, дијела вишка средстава који се прикупља сада по основу повећаног горива. Ако је гориво скупо онда и држава наплаћује много више средстава у буџет и мислим да би било фер,ред и на тај начин би ту бригу према грађанима исказали уколико би се бар одрекли оног вишка који смо убрали у задњих шест мјесеци зато што је гориво поскупило. А тај вишак је повелики, он се мјери десетинама милиона КМ. Само тражимо да се држава тогфа одрекне. Друштво мора да погледа оне које ово поскупљење највише погађа. Обичне грађане, али и економију и привреду цијеле БиХ и РС, јер они поскупљују своје пословање и то ће се одразити на цијене производа.“ рекао је Шаровић.

И економисти се слажу да се оваквим епилогом и те како иде на штету грађана. Они сматрају да ће грађани током ових поскупљења само бити жртве ентитетских влада и парламената.

„Ми живимо у неком амбијенту гдје Владе неће да се одрекну буџетских прилога па да таман сви грађани дођу у ситуацију да неће моћи да упале ауто. Али то је амбијент у коме се налазимо и то концепт који је створен да смо ми као грађани практично слуге људима у администрацији, а не обрнуто“ – каже економиста Зоран Павловић.

Талас поскупљење горива који је током ове године неколико пута задао ударац буџету грађана, резултирао је протестима возача широм Републике Српске. Током протеста због поскупљења, половином прошлог мјесеца десило се благо појефтињење горива за 5-10 фенинга.

Међутим, нада није трајала дуго, јер су се дистрибутери  већ тада “оградили" причом да умањују цијене само захваљујући повољнијој ситуацији на свјетском тржишту, а не протестима. Тада су јасно ставили до знања да ће поскупљењем горива бити пропраћен сваки скок цијена на свјетском тржишту. Да ли ће цијене опет ићи навише, остаје да се види.



БН ТВ

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ко???

12.07.2018 17:23

Ко,па ови из снсд-а су обавјестеји на вријеме,они су презадовољни,цак сматрају да је и даље јефтино и да треба да износи измедју 3,00 и 3,50КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

13.07.2018 05:06

Па износиће ускоро, ако Бог да. Од срца вам то желим.

Name

Сале

12.07.2018 17:30

Па нафта данас на свјетској берзи пала на најнизи ниво у задње двије годиине а код нас поскупљење,срамота.није рјесење укидање акциза јер оне постоје свугдје у свијету.рјесење је ставити дистрибутере под контролу ограницити им марзе.они лове у мутном и пљацкају народ.када нафта поскупи на свјетској берзи одмах на наси пумпама цијене иду горе а када на свјетској берзи падне цијена као сто је данас онда нема појефтињења.лопови власници пумпи користе ситуацију за еxтра профит.када су акцизе ступиле на снагу оне су износиле 18-фенинга по литру а дистрибутери су подигли цијена за веце узносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роx

13.07.2018 05:10

Немој точити ако ти је прескупо и рјешен проблем. Свака би фукара да воза ауто, а мема за гориво.

Name

децко

12.07.2018 17:34

Неко мора платити све оне ММФ кредитне трансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.ЛУКА

12.07.2018 17:52

На мору сам у ЦГ и сипао сам код њих плин,ауто лети.На нашем плину ауто трза и поскакује,смеће нам продају БАНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

12.07.2018 19:05

Ја да сам Милокрад ја би гориво на 5.км подигао народ је стока он би опет цутао и говорио сви су политицари исти опет је бољи Милокрад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

12.07.2018 19:29

Они се састану договоре гдје им фали пара ,а у задње вријеме им фали пуно па се уграђују у цијене које глупи народ сваки дан њима пумпа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.07.2018 19:57

хттпс://с22.постимг.цц/6хехт7wy9/ИМГ_20180617_161743.јпг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

12.07.2018 20:42

Гориво треба бити 2,25 ЕУРА, КОЛИКИ СМО ПОЛТРОНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

12.07.2018 20:51

Нисмо навикли и ово народ више не може трпити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

13.07.2018 05:04

Ма наравно да може, што не би могао, па нисмо још до "корења" дошли.

Name

бф

12.07.2018 20:52

Акцизе су уведене ради директне куповине гласова путем асфатирања локалних путева подобним селима и насељима и то је тако...насе је само да тоцимо....а они це да нас возе...но проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

13.07.2018 22:09

докле висе људииииии опет нико не спомиње плин маму им лоповску

ОДГОВОРИТЕ