Агаси: Предложио сам Новаку промјену исхране, али...

. . . два дана није био здрав! Андре Агаси, некадашњи тренер Новака Ђоковића, рекао је у интервјуу за 'Тхе Гуардиан' да је предложио Новаку да коригује начин исхране.

Тенис 06.07.2018 | 22:50
Агаси: Предложио сам Новаку промјену исхране, али...
Србин и Американац сарађивали су од маја 2017. године до 31. марта 2018. Иако можда није успео да му помогне, уз подршку Радека Шћепанека, на играчком плану, осим принудне промене технике сервиса, делује да на психичком и те како јесте.

"Ја сам радио са њим док је имао проблем са лактом, од првог дана је то био велики проблем. Верујем да је постојала искрена нада да ће лакат зарасти природно, холистички. Искрено, лично нисам био одушевљен таквим избором. Опет, не можете никога да натерате да уради нешто када је у питању његово тело, морате и да разумете њихово оклевање, али здравље је основна функција када желите да се бринете о свом телу. Да доносите тешке одлуке, дајете себи времена и методично се крећете ка напред. Одмор тако нешто не би учинио, по мојој процени", рекао је Агаси и у даху открио шта је рекао Ђоковићу пошто су стигли налази прошлог августа: 

"Када сам видео резултате магнетне резонанце у августу месецу, одмах сам му јасно ставио до знања – 'Мораш одмах на операцију јер ће она решити ово питање једном за свагда". 

Напокон, Новак се одлучио за операцију у фебруару ове године, после пораза од Хјеона Чунга у осмини финала Аустралијан Опена, а, иако све није одмах кренуло на боље, што је било нереално и очекивати, сада како сезона одмиче све делује далеко, далеко боље. 

"Није могао да споји два дана да је у потпуности здрав", истакао је Агаси, додавши да је ипак било видљивих промена при ударцима, игра је деловала компактније, иако су флуидност и прецизност удараца трпели због свега тога, а посебно приликом широког, кик сервиса.

"Сви ти потези су нека врста хипер екстензије. А, уколико вас нешто боли – онда нема места никаквом оклевању јер у супротном ћете сваки пут оклевати када морате да одиграте нешто агресивније на лоптицу". 

Последњих неколико година, све више се говорило о екстремној промени исхране дванаестоструког Гренд Слема шампиона, односно избацивање свих намирница животињског порекла и приметног губитка мишићне масе, што, између осталих, легенде Џон Мекинро и Мартина Навратилова такође виде као негативан фактор, а истог мишљења је и Андре. 

"Није баш најбоље прихватио мој предлог о измени тренинга, односно кориговања постојеће исхране. Сматрам да би морао брже и ефикасније да схвата одређене ствари, али коначне одлуке свакако морају да буду искључиво његове. Он је просто такав момак – потребна му је потпуна контрола над сопственим процесом. Сходно томе, када буде осетио да нема довољно снаге или енергије, то ће бити нешто за шта ће морати сам да пронађе решење. Ја сам одувек веровао у тренинге снаге, а исто важи и за здраву, уравнотежену исхрану богату протеинима. Али, он је последњих неколико година радио како је мислио да је најбоље...". 

Некада велики шампион и најбољи играч света имао је емотиван закључак. 

"Дођете до тачке у којој – ако нисте део решења, онда сте део самог проблема. Превише пута смо били сагласни да нисмо сагласни и управо због тога и нисам више имао осећај да му помажем. А, толико ми је стало до њега да нисам само могао пуко да посматрам све оно кроз шта пролази, био сам уверен да могу да му помогнем".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар