Поправите капацитет плућа

Постоји читав низ физичких активности које доприносе правилном дисању. У намери да ојачате и повећате капацитет плућа можете користити аеробик, пливање, јогу, пилатес. . .

Здравље 27.06.2018 | 10:54
Поправите капацитет плућа
КРАТАК дах, отежано пењање уз степенице и замарање, нарочито када се хода узбрдо код здравих особа значи да имају слаб капацитет плућа. Зато би сви они који желе бар да потрче за аутобусом а да се не задишу, требало да практикују физичке активности које могу да ојачају и повећају капацитет плућа.

АЕРОБИК

Аеробик, вожња бицикла и трчање такође су идеални начини на које може да се побољша запремина плућа, али и кардиоваскуларни систем. Плућа добро истренираних особа користе кисеоник и до три пута ефикасније него што је то случај код просечне особе.

ПЛИВАЊЕ

Уколико нисте у завидној кондицији, најпре почните са вежбањем у води. Пронађите дубину тако да вам вода буде до врата. Током извођења вежби у води побољшава се циркулација крви у грудима док истовремено постоји притисак који вода врши на тело. Због тога мора да се дише плитко. Истраживања показују да капацитет плућа може да буде смањен до 50 одсто током трајања вежби у води. Због тога ће се плућа трудити да развију отпорност и да ојачају.

ЈОГА

Јога положаји и вежбе дисања раде се у тандему како би се повећао капацитет плућа. Развијањем бољег капацитета плућа кроз редовну јога праксу повећава се концентрација кисеоника у крви, што води ка побољшању функционисања целог телесног система.

ПИЛАТЕС

Вежбе из пилатес програма помажу у постизању психофизичке равнотеже, боље концентрације, без обзира на године и физичку кондицију. Пилатесом се јача мускулатура целог тела, и добија се гипкије и виткије тело, усправно држање и склад покрета. Захваљујући правилном и уједначеном дисању, повећава се капацитет плућа, побољшава циркулација и размена материја у телу.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар