Писање дневника чува срце

Писање на структурисан начин омогућава људима да схвате неке ствари о којима нису размишљали и да крену напред уместо да се врте у зачараном кругу.

Здравље 23.06.2018 | 11:38
Писање дневника чува срце
ПИСАЊЕ дневника након развода може да побољша здравље срца и способност људи да се прилагоде новонасталој ситуацији, показује америчко истраживање. Али није свеједно какав дневник водите.

Истраживачи су поделили 109 учесника, и мушкараца и жена, који су се развели у периоду од три месеца, на три групе. У првој групи учесници су писали о својим дубоким осећањима и искуствима у вези. Други су замољени да пишу о својој вези, али на структурисан начин, као причу која има почетак, средину и крај. Трећа група је писала о својим свакодневним активностима, без говора о осећањима.

Сви су писали 20 минута дневно три дана заредом. Пре почетка и на крају студије процењивано је физичко и психолошко здравље испитаника. Осам месеци касније, испитаници из друге групе имали су ниже откуцаје срца и вишу стопу варијације између откуцаја срца, а обе ове ставке повезане су са бољим здрављем.

Научници објашњавају да писање на структурисан начин омогућава људима да схвате неке ствари о којима нису размишљали и да крену напред уместо да се врте у зачараном кругу и изнова доживљавају негативне емоције, што се често догађа након краха брачне заједнице.

Новости
фото:интернет


 
 

Коментари / 0

Оставите коментар