Болан преокрет Швајцарске у 90'! Нада још постоји...

Судије унаказиле Србију – Шаћири срушио 'Орлове' у 90'! Репрезентација Србије поражена је од Швајцарске у мечу другог кола групе Е на Светском првенству у Русији – 2:1 (0:1)! Србија је играла одлично и водила против Швајцарске, али од изједначења с почетка другог полувремена - велики пад у игри. Ризик се није исплатио, па је тако у 90. минуту Србија остала и без "врапца у руци". Морамо да победимо Бразил! Мораћемо да победимо Бразил за пласман у осмину финала!

Фудбал 22.06.2018 | 22:02
Болан преокрет Швајцарске у 90'! Нада још постоји...
'Орлови' су сјајно почели и водили су већ од петог минута поготком Александра МИтровића, да би се тим резултатом отишло и на одмор, али се све, нажалост и може се рећи незасужено, променило у других 45 минута.

Најпре је Гранит Џака феноменалним ударцем са готово око 25 метара донео изједначење 'Сајџијама' у 52. минуту, а коначан резултат сусрета поставио је Џердан Шаћири у 90.

Ипак, морају се истаћи и две катастрофалне одлуке главног арбитара Феликса Бриха, односно његових помоћника, баш у другом делу игре.

Пре свега она у 66. минуту када није свирао чист пенал над Митровићем, кога су после центаршута Душана Тадића обема рукама држали и Стефан Лихтштајнер и Фабијан Шар, али је Немац одлучио да свира фаул у нападу!

Она друга није била кобна, иако је врло лако могла јер није свиран очигледан офсајд Марију Гаврановићу, после проигравања Брила Ембола на ивици казненог, али је Владимир Стојковић и тада маестрално реаговао.

Међутим, велика жеља да постигнемо још један погодак и већ из Калињинграда обезбедимо пролаз у осмину финала коштао нас је пораза. Оставили смо превише простора, читава половина била нам је празна, Душко Тошић није успео да сустигне Шаћирија – што овај рутински кажњава за велико славље Швајцараца и очај на лицима наших момака.

Наша репрезентација је остала на три бода, Швајцарска има један више, исто колико и Бразил, који је у првом мечу дана био бољи од Костарике која је остала последњепласирана са нула бодова.

То значи да ће Србија морати да савлада Бразил 27. јуна у Москви уколико жели да се почне тачно две деценије домогне нокаут фазе Мундијала.

А, кренуло је идеално, план селектора Младена Крстајића и стручног штаба – да се у уводним минутима крене агресивно ка голу ривала – уродио је плодом већ у петом минуту. Само напад пошто је Јан Зомер зауставио покушај Митровића главом, већ приликом следећег центаршута Душана Тадића није имао ни најмању шансу.

Швајцарци су покушали одмах да одговоре, имали смо и среће када Бљерим Џемаили није лепо захватио лопту на ивици петерца, после проигравања Рикарда Родригеса на свега неколико метара од гола, али се ни ми нисмо повукли после вођства. Одбили смо налет ривала и почели поново да стварамо нападе, а ударце су опробали и Сергеј Милинковић-Савић и Лука Миливојевић.

Мало је недостајало да Швајцарска ипак узврати после пола часа игре, али Стојковић бележи прву одличну интервенцију и рефлексном реакцијом спречава Џемаилија да искористи стопостотну прилику.

Опет, и ми смо до одласка на одмор имали још две веома добре прилике да удвостучимо предност. Нажалост, Тошић је замало био кратак после корнера Тадића, док је ударац Тадића са ивице казненог простора завршио тик преко пречке.

Екипа Владимира Петковића наставила је са нападима и у наставку, није могла до нове изгледне прилике у уводних неколико минута, али је све променио описани шут Џаке.

Везиста Арсенала натрчао је на одбијену лопту и заиста спектакуларним ударцем је послао у даљи угао нашег гола.

Сада су уследили атаци нашег тима, Крстајић је на терен послао и дебитанта Немању Радоњића у жељи да постигнемо толико жељени гол, али нам се то на крају обило о главу иако је мало недостајало да Никола Миленковић пресече додавање.

Оставили смо превише простора играчу Стоук Ситија који је то зналачки искористио, вукао је лопту готово педесет метара и у последњи час избегао старт пожртвованог Тошића и само пласирао лопту поред истрчалог Стојковића за тотални преокрет и нову велики жал када је у питању наш фудбал.

Преокрет у Калињинграду!

Србија је играла одлично против Швајцарске, али није имала снаге да "дотуче" организованог ривала који је казнио нашу рискантну игру у којој смо јурили други гол на мечу.

Ђердан Шаћири је искористио нашу лошу офсајд замку у 90. минуту и претрчао половину терена док Душко Тошић није успевао да га стигне, а нападач Швајцарске је успешно протурио лопту кроз ноге Владимира Стојковића чиме смо остали и без бода у руци.

Претходно је Србија повела у 5. минуту преко фантастичног Александра Митровића, потом није искористила сијасет шанси, да би Гранит Џака потпуно преокренуо моментум меча у 52. минуту - одличним шутем - поново услед лоше организације у одбрани.

Србија је од тада играла далеко нервозније, било је и умора код наших играча, а наивни приступ меча нас је коштао на крају када нас је стрпљиви ривал казнио.

Овај пораз озбиљно нас је удаљио од пласмана у наредну фазу пошто сада Швајцарска иде на друго место у групи са 4 бода, једним више од Србије, па је тако нашем националном тиму потребна победа против Бразила у последњем колу - или реми - уз убедљив пораз "сајџија" од Костарике.

Може се рећи и да нам судијски критеријум Феликса Бриха није ишао у руку пошто су наши фудбалери обично чинили фаулове у нападу, чак и када би били окружени двојицом, као када је Александар Митровић можда и изнудио једанаестерац- али је у разговору са судијом добио само жути картон.

У финишу меча када смо кренули на "све или ништа" имали смо проблем и због тога што су везни фудбалери Сергеј Милинковић-Савић и Немања Матић већ били "пожутели", па нису смели да "руше" ривала у зачетку контре због тога што би добили црвени картон, док је наш ривал одлично завршио меч као и против Бразила када су показали да су невероватно физички спремни.

Србија је зато боље ушла у меч и преко Митровића и Сергеја створила неколико шанси - погодила само једном после центаршута Тадића - да би после 20. минута ривал успоставио контролу.

Стојковић је одлично реаговао у "један на један" са Џемаилијем, да би након "црних минута" нашег тима - у завршници полувремена поново уследио низ шанси. Тадић је два пута хватао полуволеј са двадсетак метара, а Тошић је после корнера био близу, али као да смо се превише потрошили и постигли само један гол....

Швајцарци су нас "чекали на контру" и дочекали је у 53. када је прво изблокиран Шаћири, али не и Џака који је топовским ударцем погодио мрежу. Прославио је показујући "албанског орла", као и Ђердан Шаћири у 90. минуту, због чега би ФИФА - ако се држи правила - морала да их суспендује...

Покушао је Крстајић уводећи Радоњића и Љајића, али можда уместо фудбалера на погрешним позицијама, пошто се у последњих десет минута све свело на плећа Матића.

Србији остаје да остане хладне главе за меч са Бразилом и да верује у - готово - чудо.

Србија је водила, Србија је нападала, али је на крају Србија - издахнула! После пораза од Швајцарске, Орловима је остала танка нада да могу до осмине финала Мундијала добрим резултатом против Бразила. То је, готово, узалудна, работа. Посебно после свега виђеног у Калињинграду у којем смо пропустили и сет и меч лопту.

Уместо да погодак Александра Митровића представља узлет српског државног тима до наредне рунде, био је почетак краја. Врло брзо смо ушли у швајцарски лавиринт, чији кључ је прогутао Џердан Шаћири. Нисмо имали решење за играча ниског тежишта из Премијер лиге, нити за колективну игру Швајцараца. Удавили су нас, дали нам лекцију из тактичког и такмичарског фудбала. Можемо да се жалимо на потенцијални пенал надМитровићем, али то би било скретање са теме. Ове вечери славио је уигранији тим: Србија- Швајцарска 1:2.

Тим који је знао у сваком тренутку шта хоће и како да искористи натрпиродне моћи Шаћирија. Он је ове, за нас тужне вечери, био човек тим. Преузимао је одговорност, дриблао, шутирао, био апсолутна звезда. И на крају нам пресудио у 90. минуту.

Србија је „појела“ Швајцарску у првих 20 минута. Као никада раније, или као никад од осамостаљења. Тако су деловали Орлови у уводној фази меча на Балтик арени. На страну погодак, као ауторско дело једног великог нападача у настајању. Сваки пресинг екипе Младена Крстајића био је смислен, сваки пас је ишао тамо где треба и пипао лоше стране система Владимира Петковића.

На кинески зид у црвеном. На то су налетели Швајцарци. Посебно, после петог минута када је Митровић на асистенцију Душана Тадића запливао кроз ваздух, надскочио Фабијана Шера и донео Орловима вођство. За тотални делиријум у Калињинграду.

Тај почетни блеф са високим пресингом тотално је појео мозак Швајцарцима који су се дуго, баш дуго тражили на терену. Ас Стоука Шаћири се одбијао о Коларова, Џмаили није могао против Миливојевића, а савршена тактичка слика у првих 20 минута употпуњена је шоу-тајмом Александра Митровића. Као прави таргет мен нападач Њукасла је све лопте скупљао као магнетом и почео да растерећује остатак тима.Матићу, Миливојевићу, затим Тошићу и Миленковићу остао је лакши део посла да покупе оно што се покупити морало.

Тактичка перфекција у игри Орлова почела је да исчезава оног тренутка када је Џердан Шаћири узео и мач и погачу у руке. Момак из Гњилана је почео да се увлачи у средину, лоптама гађа простор измеђуМиленковића и Ивановића и користи то што је попустила прва дефанзивна српска брана. У једној изгледној ситуацији Стојковић нас је добрано спасао. У преосталих 25 минута минуту за Србе на Балтик арени представљали су године.

Швајцарци су нам узели лопту, почели да гађају Шаћирија који се савршено увлачио између линија нашег тима. Последица: имали смо великих проблема и три играча из манвера са жутим картонима (Матић, Миливојевић,Сергеј Милинковић Савић). Тај момак је играчком класом разиграо комплетан тим Швајцарске. Или да будео још прецизнији - направио је разлику и направио од Орлова екипу која се брани.

Држали смо се зубима за ваздух до 50. минута кад је севнула левица Гранита Џаке. То је било последњи стадијум посла који су Швајцарци радили 30 минута. Просто су нас удавили, а и наставили су са истим процесом и после тога. Није било ни агресивности, ни идеје у Српској игри. За све су се у тим тренуцима питали Швајцарци. Лако одолевали и чекали контру. Могли су много пре да нас искажњавају, али нису...

То привилегију је добо Шаћири. Наша игра се много пре тога угасила као жар на попушеној цигарети.

СРБИЈА – ШВАЈЦАРСКА 1:2 (1:0)
/Митровић 5 - Џака 52, Шаћири 90/

Стадион: Калинињград
Гледалаца: 35.212
Судије: Феликс Брих (Немачка)
Жути картони: Милинковић Савић, Миливојевић, Матић, Митровић (Србија), Шаћири (Швајцарска)

СРБИЈА (4-2-3-1): Стојковић – Ивановић, Миленковић, Тошић, Коларов – Матић, Миливојевић (Од 80. Радоњић) – Тадић, Милинковић Савић, Костић (Од 64. Љајић)  – Митровић.

ШВАЈЦАРСКА (4-2-3-1): Зомер – Лихтштајнер, Аканђи, Шер, Родригез – Џака, Бехрами – Шаћири, Џемаили (Од 73. Емболо), Цубер (Од 90+3 Дрмић) - Сеферовић (Од 46. Гаврановић).

ГРУПА Е, 2. КОЛО:

Костарика - Бразил 0:2 (0:0)
/Кутињо 90+1, Нејмар 90+6/

Србија - Швајцарска 1:2 (1:0)
/Митровић 5 - Џака 53, Шаћири 90/

ТАБЕЛА: Бразил 4, Швајцарска 4, Србија 3, Костарика 0.

Последње коло (27. јун): Србија - Бразил, Швајцарска - Костарика.

Извор: Б92/мондо.рс/Моззартспорт

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Откуд Судије.

22.06.2018 20:05

Србија,или је рано кренула славити,или су пали техницки,у другом полувремену ниста нису урадили. Сами себи криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будо

22.06.2018 20:19

Кофер лове пријатељу, боље је у Бецицима на плази него играти за своју земљу, срам их било, како их није срамота ових људи који су досли у русију фуј фуј фуј

Name

НИСУ СУДИЈЕ

22.06.2018 20:30

НИСУ СУДИЈЕ. ТРЕНЕР. ШТА ПРИЧАТЕ. МАТИЋ СЕ МУЧИО.МИЛИНКОВИЋА НИГДЈЕ. БАНЕ СЕ БАЦА У НЕСВЈЕСТ КАД ШУТИРА ЏАКА А НЕ НА ЛОПТУ И ТО СТАЛНО РАДИ. ГОЛМАН БАЦА ЛОПТУ ПОЛА ДРУГОГ ПОЛУВРЕМЕНА ТОШИЋУ КОЈИ НИЈЕ ИГРАЧ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ ИГРЕ.ЦИЈЕЛО ДРУГО ПОЛУВРИЈЕМЕ НЕМА У ОДБРАНИ ЛИНИЈЕ 4. 4. И ОНДА ПОРАЗ. Е МОЈ КРСТАЈИЋУ ШТА ТИ РЕДАШ.

Name

УВЕК СУДИЈЕ

22.06.2018 20:36

Нама је свак крив осим недостатка патриотизма. Нису судије него два сиптара, два гола. Смијенили Муслина, цовјек је у праву, овога од милиона није ни требало позвати, "није лопте видио вецерас". Балерине да грб носе. Свака цаст Хрватима, онако се изгара за нацију.

Name

Бајо

22.06.2018 20:54

Пакуј кофере!

Name

Бајкер

22.06.2018 20:56

Схиптари су били срцанији. Бољи .

Name

марко

22.06.2018 21:10

Два Сиптара и два гола како би добили поносу дасу играли 11 Сиптара

Name

Цирих

24.06.2018 04:01

Може се слободно рећи да смо изгубили од шиптара, пошто су четворица играча у тој утакмици (што и они сматрају), и до јутра су се возили улицама Цириха, уз сирене и гласно славље! Наши су толико лоше играли, да се имао утисак да имамо 2-3 играча мање - нигдје нас није било, играчи су се безвољно вукли по терену као цријева, тако да се ту нема пуно шта мудровати - били су бољи и заслужено побиједили! Код нас је све толико спало на ниске гране, све је на издају, све на продају, тако да се медју нашом дијаспором у Швајцарској спекулише да је утакмица продана!

Name

,,Има Наде,,(Топцагиц)

22.06.2018 20:08

Ваљда је сада свима јасно засто ,,Мудри Старац,,није звао онога са два презимена,или како вец.Ниста ту није могао Крстајиц,инаце добар цовјек и зајебант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

22.06.2018 21:55

Цим је син Фахрија Муслијуа њима понудио 10 милиона дрзавне сиротиње, знало се да од тога нема ниста.

Name

Муамер

22.06.2018 20:16

Бољи увјек побједи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

22.06.2018 20:31

Данас је побједа заслузена. Свака цаст СУИ.

Name

Будо

22.06.2018 20:31

Муамере, свака ти је на мјесту, вецерас није бољи побиједио него храбрији. Немозес реци да су ови сипци бољи немају они појма о фудбалу али имају јаја, друзе мој. Срби морају на сколовање у хрватску да науце како се постује застава и дрес за који играс. Тобда науце, а фудбал они знају да играју.

Name

Крсто ТРЕНЕРУ немас појма !

22.06.2018 20:28

пакуј кофере. Треба истерат из ФС Србије: Тренера Крсту, па Саву Милосевица итд. У Фудбалу се мора трцат. Ово је брука. Боље да смо остали код куце, како сте се припремили. Пенал на Митровицу - за то је судија крив. Остало - ( ми смо сами криви ). Ко не јуриса, ту нема побједе. Е' сад мозете тренират. За неке је боље да промијене СПОРТ. СП је данас заврсило за Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

24.06.2018 04:12

Могу и знају играти кад оду у стране клубове - тамо играју за дебеле паре, а овдје џабе?

Name

Глобал зитизен

22.06.2018 20:31

Залосно ста судије раде свим како нас зову трецим земљама. Покраду нас пред камерама. О игри не бих овако је јос од југе. Крену страсно и онда се принцезе огледају на терену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ Боy

22.06.2018 20:44

Ста цемо сад са Додика и Дацица? Сиромаси прави, неце моци ни под сатором пјевати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

22.06.2018 20:47

Цуј могла је бити остецена. Хајд да и то цујем. Сад вам и то смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.06.2018 20:49

Добили смо Бразил у Уругвају 1930. године. Добићемо их и 2018 у Русији. ©Србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

23.06.2018 07:42

Ако судије буду навијале за нас. Само се надај. Ово је пропаст.

Name

Како да не

24.06.2018 04:17

Добићемо их, ал у лимбургу мјесецу! Жалосно је рећи, ал играчи су нам толико неталентовани, а успут нису никакве патриоте, само их паре занимају, како да згрну што више, а раде што мање! Жали Боже протраћеног времена, на ову лимунаду!

Name

Мислим Ман

22.06.2018 20:50

Србија еxплозивна и у првих пола сата много боља екипа на терену. Свицарци дезорјентисани и тразе дугим лоптама нападаце. Србија боља на средини и агилнија у нападу. На полувремену у свлационици као да се несто десило. Свицарци су имали посјед лопте и игру на средини. Србија и даље опасна. Недосудјен пенал али и двије доста солидне сансе свицараца које су морали претворити у гол. Ово је све моја оцјена а нисам фудбалски струцњак вец само фудбалер 50годисњи активан јос увијек на аматерском нивоу... Залим сто Србија није несто висе направила у другом поливремену. Ако у задњем колу пак изгуби од Бразила, а Свицарска побједи Костарику ипак Србија и навијаци морају схватити да је то уствари био лимит националног тима и не кривити судију за одлуке које су их мозда закинули. Ако су екипа вриједна пласмана треба поправити игру са бразилом и играти као Костарика данас до 90те минуте и извуци макар нерјесено, није немогуце. А надати се при том кикса Свице против Костарике. Ниста по мени није 100 % изгубљено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ту ниста

22.06.2018 21:17

Вусе друзе, против Бразила тразити спас а изгубис скоро добивену утакмицу, нема логике, Играцима се висе не остаје у Русији хоце на одмор, тако ду им наредиле газде у клубовима гдје играју. Матиц убија у енглеској, данас се није видио, прави фаулове и моли бога да добије црвени. Тадиц дрибла сам себе, митровиц забо прица, сергеј ко моја баба, два корака немозе направити, само љубе лопту ко мало луди бозе драги. Сваку ухвацену лопту љубе, сто им је то у навици, то нико не ради. Коларов изгубљен, Костиц благе везе нема, мисли да је на загријевању, док сацири забија, трци као од 20 година. По цијелом терену, то је борба. Мислим да би твој аматерски клуб од 50 годисњака бољу борбу показао

Name

Босс

22.06.2018 20:59

А да Љаић због химне не игра !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

22.06.2018 21:33

Да, наравно-судије су криве. Нама је увјек неко други крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гром

23.06.2018 07:20

Ста казе крстајиц, полако, смирено, назад ??!! Нема он појма, повуце се послије датог гола и брани се ?? Исто против Костарике урадио ал среца они немају појма па нисмо примили го. Ма брука....

ОДГОВОРИТЕ