СП: Аргентина је жива - Нигерија добила Исланд!

Муса нокаутирао "Викинге", обрадовао Аргентинце! Фудбалери Нигерије савладали су Исланд 2:0 у другом колу Светског првенства и закомпликовали борбу за пласман у осмину финала из Групе Д.  "Афрички орлови" победили Исланд и остали у трци за осмину финала, али и вратили Аргентину у живот.  Орлови, супер сте из контре! Нигерија игра за за осмину финала! Ахмед Муса двоструки стрелац у победи над Исландом (2:0).

Фудбал 22.06.2018 | 19:15
СП: Аргентина је жива - Нигерија добила Исланд!
"Суперорлови" су разбили "Викинге" у другом полувремену меча у Волгограду, а апсолутни јунак био је двоструки стрелац Ахмед Муса.

Прво полувреме у Волгограду је било за заборав, али је најављивало могућу победу Исланда.

Нигеријци су имали већи посед лопте, али су Скандинавци били далеко конкретнији у завршници, па је после 45 минута однос шутева био 6-0.

Међутим, ни Исланд није био претерано близу поготка, углавном је Гилфи Сигурдсон претио из слободних удараца и корнера.

Ипак, све се преокренуло на полувремену, Нигеријци потпуно преузимају контролу у наставку и у сваком сегменту разбијају ривала.

Нису Исланђани имали решења за брзоноге "Суперорлове" које је предводио фантастични Муса.

Начео је ривала у 49. минуту сјајним поготком након проигравања Мозеса са леве стране. Закуцао је лопту у мрежу са 6-7 метара.

Очекивао се притисак Исланда, али су Нигеријци у наставку били значајно опаснији, редале су се шансе испред гола Скандинаваца, да би у 74. минуту срећа погледала "Викинге", јер Муса погађа пречку.

Међутим, већ у следећем нападу нападач ЦСКА је био много прецизнији. Након што је добио лопту из позадине на левој страни, пролетео је поред много споријег Арнасона до петерца, ту је обишао Халдорсона и лагано лопту убацио у мрежу.

Десетак минута пре краја меча Исланд добија шансу да се врати у меч, Финбогасон је изборио пенал након старта Ебуехија и реакције ВАР пошто судија Цонгер није свирао једанаестерац.

Међутим, најбољи играч Исланда Гилфи Сигурдсон се обрукао, послао је лопту далеко изнад гола на трибине Волгоград Арене.

После два кола Хрватска је у осмини финала са шест бодова, Нигерија има 3, а Аргентина и Исланд по 1. У последњем играју Аргентина – Нигерије и Хрватска – Исланд.

Лудница у Групи Д!

Хрватска је победом против Аргентине (3:0) обезбедила пласман у осмину финала Светског првенства и "гаучосе" довела у незавидну ситуацију да зависе од других.

Али…

Непуна 24 сата касније Аргентина је поново у игри и сама одлучује о својој судбини. Тачније - у конкуренцији за пролазак групе су све три селекције, а врло важна је и гол разлика.

Нигерија је тренутно на другом месту јер је у Волгограду победила Исланд 2:0 и сада гаји наду да преко вицешампиона света може у нокаут фазу. Ахмед Муса је јунак "афричких орлова". Фудбалер ЦСКА из Москве био је двоструки стрелац у 49. и 57. минуту.

Гилфи Сигурдсон се обрукао, јер у 83. минуту није искористио пенал и увео меч у неизвесну завршницу.

Нигерију победа против Аргентине сигурно води у осмину финала, а у случају ремија зависиће од дуела Хрватска – Исланд. Африканци имају три бода и гол разлику 2:2. Исланд има бод и гол разлику 1:3. Аргентина такође има бод и 1:4…

Дакле, чека нас спектакуларни расплет у Групи Д и Хрватска без много мотива и амбиција.

Лоша Нигерија је много боље ушла у друго полувреме и после пропуштене прилике након 20 секунди игре, у 49. минуту сјајну акцију крунисала голом. Мозес је с десног крила центрирао, а Муса сјајно прихватио лопту и закуцао је у мрежу.

Недуго затим извео је слалом кроз одбрану "рибара", био чак и себичан, али је успео да смести лопту у мрежу и Нигерији обезбеди три бода.

Три полувремена их није било нигде, како су играли против Хрватске у Калињинграду и у првих 45 минута данашњег окршаја у Волгограду чинило се да им прети елиминација, а онда су Нигеријци васкрсли и после помало неочекиваног тријумфа над Исландом (2:0) добили прилику да у завршном колу Групе Д сами одлучују о судбини, односно пласману у осмину финала. И то у директном судару са Аргентином.

А како је играла данас, афричка селекција и те како има адуте против Гаучоса. Пре свих у лику Ахмеда Мусе, двоструког стрелца који је головиа довео екипу немачког стручњака Гернота Рора на друго место на табели, а Исланђане оставио да се „ваде“ против победника групе, Хрватске, која је данас осигурала пол-позицију пред нокаут фазу.

Муса је мрежу голмана Ханеса Халдорсона погађао после контри које су постале заштитни знак Суперорлова. То оруђе користили су у мундијалским квалификацијама, све кључне голове постизали на тај начин и кад већ нису могли из игре и(ли) поседа вратили су се провереном рецепту, што им се вишеструко исплатило. Најпре је у 47. минуту Келечи Ихеначо „отресао“ једног Исланђанина на центру, лансирао Виктора Мозеса, крилни везиста Челсија истрчао контру и омогућио Муси да поентира. Само, какав је то погодак био. Спектакуларан. Пријем лопте у ваздуху, већ тад полегали су одбрамбени фудбалери Исланда, па је нашадачу ЦСКА преостао лакши део посла, да закуца лопту под пречку.

А онда у 75. минуту да искористи брзинске способности. Опет је контре кренула са центра, у улози асистента нашао се Кенет Омеру, Ахмед Муса је оставио утисак да може да се трка и са Јусеином Болтом, преварио комплетну одбрану ривала и поентирао за 15. гол у дресу државног тима. Колико само важан. Непроцењив!

Био је то најбољи одговор селектору Рору што је Мусу држао на клупи против Хрвата дуже од сат времена и што је на премијери дао шансу Одиону Игалу у шпицу и Алексу Ивобију на крилу. Немац је, очигледно, схватио грешку, прешао је на систем 3-5-2, заиграо са Мусом и Келечијем Ихеначом у шпицу и мада је био неучинковит у првих 45 минута (без удараца у оквир гола) све му се исплатило у наставку, кад је Нигерија осим два гола, створила још четири, пет зицера и могла раније да реши питање победника.

Исланђани су пропустили прилику да се пробију на друго место. Патили су због промашахја Гилфија Сигурдсона на почетку (две добре прилике) и у финишу, пошто је Евертонов везиста у 83. минуту промашио оквир гола из једанаестерца и тако прилично укопао шансе своје репрезентације да прође у осмину финала. Показало се и на овом сусрету са Исланду не одговара кад има посед, води игру, већ му више прија да чека ривала. Нажалост по Европљане, Нигерија ништа није чекала, већ је по изласку из свлачионице у другом полувремену деловала као екипа спремна и за нешто више.

Колико, видећемо 26. јуна у Санкт Петербургу против Аргентине.

НИГЕРИЈА - ИСЛАНД 2:0 (0:0)
/Муса 49, 75/

Волгоград Арена
Гледалаца: 45.000
Судија: Метју Конгер (Нови Зеланд)
Жути картон: Идову (Нигерија)

НИГЕРИЈА (3-5-2): Узохо - Труст-Еконг, Балогун, Омеру - Мозес, Ендиди, Оби Микел, Етебо (од 90. Ивоби), Идову (од 46. Ебуехи) - Ихеначо (од 85. Игало), Муса.

ИСЛАНД (4-4-2): Халдорсон - Севарсон, Арнасон, Р. Сигурдсон (од 65. Ингасон), Магнусон - Гунарсон (од 87. Скуласон), Г. Сигурдсон, Бјарнасон, Гиласон - Бодварсон (од 71. Сигурдарсон), Финбогасон.

ГРУПА Д, 2. коло:

Аргентина – Хрватска 0:3 (0:0)
/Ребић 53, Модрић 80, Ракитић 90+1/

Нигерија – Исланд 2:0 (0:0)
/Муса 49, 57/

ТАБЕЛА: Хрватска 6, Нигерија 3, Исланд 1, Аргентина 1.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар