Бамберг одустао од ЕК и оде у ФИБА Лигу шампиона!

Вишеструки првак Немачке одустао је од наступа у Еврокупу и приклонио се ривалском такмичењу.  Бамберг одустао од Еврокупа и приклонио се ФИБА Лиги шампиона.  Немци верују да ће доћи до промене снага у европској кошарци и желе на време да себи обезбеде место у новој елити.

Кошарка 21.06.2018 | 09:30
Бамберг одустао од ЕК и оде у ФИБА Лигу шампиона!
Бросе Бамберг, полуфиналиста плеј-офа Бундес лиге, имао је резервисано место у Еврокупу 2018/19, али је у понедељак саопштено да ће се деветоструки шампион Немачке и последњих година стандардни евролигаш, од јесени такмичити у ФИБА Лиги шампиона!

"Ступили смо у дугорочно партнерство са Лигом шампиона и то нам даје могућност да са сигурношћу испланирамо наредних неколико година. Уверени смо да ће Лига шампиона све више добијати на важности и да ће постати најбоље европско такмичење. Други велики европски клубови ће следити наш пример", изјавио је генерални менаџер Бамберга Ролф Бејер.

Жреб Лиге шампиона биће обављен 11. јула у Женеви.

Групну фазу играће 32 тима, од тога ће 24 имати директан пролаз из домаћих шампионата, а преосталих осам ће учешће изборити у квалификацијама.

За Бамберг су ове сезоне наступали Лука Митровић (има уговор и за 2018/19, прошле недеље оперисао пателофемуларни лигамент колена) и Дејан Мусли (слободан агент).

Бамберг је одустао од Евролиге и одлучио се да од наредне сезоне наступа у ФИБА Лиги шампиона!

Деветоструки немачки шампион (седам пута првак у последњих девет година), додуше, није се изборио за учешће у УЛЕБ-овом такмичењу, јер није успео да одбрани титулу шампиона државе, али како Немачка кроз национални шампионат добија место у Евролиги, Бамберг би имао шансу да се тамо врати већ 2019. Међутим, челници овог клуба одлучили су да у потпуности одустану од елитног такмичења и приклоне се ФИБА, с којом су потписали петогодишњи уговор. То практично значи да ће Бамберг наредних пет сезона сигурно играти у Лиги шампиона. 

"За нас је важно да можемо да планирамо дугорочно", казао је први човек Бамберга Ролф Бејер. "Кроз ово дугорочно партнерство добили смо сигурност. Уверени смо да ће Лига шампиона напредовати из године у годину и да ће у једном моменту постати најбоље кошаркашко такмичење у Европи. Други велики европски клубови ускоро ће почети да следе наш пример". 

Генерални директор ФИБА Лиге шампиона Патрик Коминос пожелео је срећу новом члану.

"Одушевљени смо што можемо да пожелимо добродошлицу новом клубу у нашој организацији. Ово је чврста потврда да се развијамо у елитно такмичење". 

Трећа сезона ФИБА Лиге шампиона креће 9. октобра. Учешће ће узети 32 тима, од чека 24 имају загарантован пласман у лигашки део. Групе ће бројати по осам екипа и из сваке ће у осмину финала проћи најбоља четири тима. Потом следи четвртфинале и на крају Фајнал фор. Досадашњи шампиони су Тенерифе (Шпанија) и АЕК (Грчка). 

Жреб за прве квалификационе рунде заказан је за 11. јул. 

Далеко од тога ФИБА Лига шампиона може да се носи са Евролигом по атрактивности клубова, али ако се ради нешто на том плану преузимања примата ово и није лош почетак. Уз подсећање да су се овом такмичењу још раније приклонили двоструки шампион Европе Виртус Болоња, ПАОК, Бешикташ, Асвел, Хапоел... А треба сметнути с ума да ни претње Панатинаикоса - колико год тренутно звучале нереално - да би могао да иступи из Ђордијевог такмичења. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар