СП: Швајцарци шокирали Бразил, Србија прва у групи!

Фудбалери Бразила одиграли су нерешено са Швајцарском 1:1 у првом колу Групе Е Светског првенства у Русији.  Ово компликује ствари: Швајцарци одолели Бразилу! Врхунско друго полувреме "сајџија" у ком су фантастично парирали Бразилу и успели да "пониште" маестралан гол Кутиња. Србија остаје лидер групе после 1. кола, али сада је јасно - морамо да победимо Швајцарску! Сензација! Швајцарски сат зауставио Бразил с плаже.  Србија прва у групи!

Фудбал 17.06.2018 | 22:20
СП: Швајцарци шокирали Бразил, Србија прва у групи!
Стрелац за Бразил био је Филип Кутињо у 20. минуту, а за Швајцарску је погодио Стевен Зубер.

Од почетка се чинило да Швајцарци могу да парирају. У првих неколико минута прву изгледнију шансу створили су Швајцарци када је Џемаили добио лопту са бока и у паду из казненог простора шутирао преко гола.

Изузев прилике Џемаилија уводних десетак минута је протекло у међусобном "опипавању пулса" на терену.

Бразилци тада почињу да полако присвајају лопту и стварају шансе. Почели су да нападају по левом боку где су одбрану Швајцарске "малтретирали" Нејмар и Марсело и управо је са те стране дошла прва велика шанса за Бразил.

Лопта је прошла кроз ноге Фабијану Шеру, дошла до Паулиња на петерцу, а овај из стопостотне прилике промашио.

То није урадио Филипе Кутињо у 20. минуту. одбила му се лопта а он је са 25 метара десном послао савршену лопту која се од стативе одбила у гол за 1:0.

До тада су Бразилци две трећине времена имали лопту у свом поседу, али од тог тренутка препуштају посед Швајцарцима.

Деловало је као да могу да постигну гол у било ком тренутку, најбољу шансу за то је имао Тијаго Силва у надокнади првог дела игре када је после корнера главом шутирао мало изнад пречке.

Лежернији приступ се Бразилцима осветио већ на почетку другог дела игре. Видело се да Швајцарци крећу мотивисаније, али је мало ко могао да очекује да ће у 50. минуту Зубер после корнера скочити сам на три, четири метра од гола и закуцати лопту у мрежу.

Тај гол се делом може приписати и голману Алисону Бекеру јер није истрчао на лопту. Било како било, Швајцарци су у наставку добили више самопоуздања док су држали лопту, а боље су се бранили имајући јасну мету у Нејмару кога су фаулирали десет пута.

Бразил је пробао да напада, неколико добрих прилика су пропустили Жезус и Фирмино, Швајцарци нису опасно претили изузев једног ударца Џемаилија, али су успели да "ишчупају" бод далеко квалитетнијем ривалу.

Србија тако после овог ремија остаје прва у групи са три бода. Бразил и Швајцарска имају по један, а Костарика нема ни бод.

Још један фаворит који није победио на старту Мундијала!

Бразилци су нападали готово читав меч у Ростову против упорне Швајцарске, а једна од ретких ситуација у којој су били опасни по гол Алисона - испоставила се као и довољна за њих и за бод у 1. колу Мундијала у Русији.

Стивен Цубер је надвисио играче Бразила, мало и одгурнуо Миранду, за погодак у 50. минуту, а пре тога је Кутињо направио мајсторију у 20. и "кифлом" савладао одличног Зомера.

Србија после првих мечева у групи "Е" остаје лидер са три бода, али ово компликује ствари пошто наши директни конкуренти за пролазак даље данас "деле плен". У наредном колу играмо против Швајцарске и сада је јасно да би три бода сигурно значила и пролазак даље, али би реми могао да донесе велики број компликација и калкулација до краја групне фазе.

Бразил - Швајцарска 1:1 (1:0)

"Селесао" је фантастично почео меч, показао игру као из квалификација и страховитим ударцем, који већ постаје "трејдмарк потез" Кутиња успео да поведе.

Међутим, Швајцарци нису губили фокус једног тренутка...

Одлучили су се на то да чврстим блоком успоре ритам, а да честим фауловима над Нејмаром натерају најбољег фудбалера Бразила да наступи нервозније. Добијао је често батине од Бехрамија, који га је невероватно добро чувао данас, а за десет прекршаја над њим - арбитар из Мексика показао је тек три картона, што их је вероватно охрабрило да не мењају рецепт.

Потпуно одсечен од игре био је Габријел Жесус који сем сумњивог пада у шеснаестерцу када је желео једанастерац није показао ништа, док Вилијан није имао подршку Данила.

Тренутак непажње, колико арбитра толико и голмана Алисона, значио је поравнање резултата пошто је Цубер лукаво "гурнуо" Миранду са леђа, ослободио се чувара, и право ниоткуда донео поравнање Швајцарцима које су мудро сачували до краја меча.

Тите је мењао своје неубедљиве везне играче, па су Каземиро и Паулињо уступили места Аугусту и Фернандињу, али је заправо улазак Фирмина размрдао тим.

Добили су нову димензију у игри, коначно почели да улазе у шансе, али се потом истакао Зомер који је у три ситуације одлично реаговао. Реаговали су одлични и Фабијан Шер и Стефан Лихтштајнер одличним уласцима у блок, а било је и мало среће на крају када су неки шутеви одлазили мало поред гола.

Швајцарска наредни меч на Мундијалу игра 22. децембра против Србије у Калињинграду, док Бразил истог дана игра против Костарике, али у Санкт Петерсбургу.

Нова сензација на Мундијалу! Овога пута и највећа. Швајцарска је зауставила првог фаворита такмичења Бразил и ремијем од 1:1 закувала ситуацију у нашој групи Е. После првог кола, Србија је прва са три бода, Бразилци су разочарали, а Швајцарци најавили озбиљну кандидатуру за други круг. Начин на који је швајцарски сат одолео Бразилцима, заиста позива на упозорње Малдесн Крстајића и његове изабранике пред кључни меч у Калињинграду за пет дана. Ако је упозорење уопште и било потребно... 

Швајцарци су вечерас у пуном светлу показали свог најбољег играча - СИСТЕМ! Екипа која је годинама на окупу нема таленат да се надиграва с Бразилом, вероватни ни са Србијом, али има аутоматизме у игри који су доведени до савршенства и спортски безобразлук да се потуче са свим. Па и са бразилским перлама које у првом мундијалском издању изгледају као да су дошле с плаже. Ово свакако није исход који може да радује Србију, али је можда и добра порука да нема никаквог простора за калкулације и да Србија против "Уједињених Нација" испод Алпа мора свим силама да јуриша на победу и да се не заноси ничим мањим.  

Бразил је почео и у већем делу меча одиргао опуштено као да ће бити довољно времена за све је. Као да је ово нека врста загревења и као да ће Швајцарска сама себе да победи. Лагана игра до ноге, понеки атрактиван потез и ноншалантно трчкарање Бразилаца нису импресионирали Швајцарце који су тачно знали шта желе. Компактне линије, игра без ризика, чврсти - а понекад и прегруби - у дуелима... Показивали су мишиће Бразилцима од старта. Кад већ не могу да се надигравају са њима... Нешто слично што су одиграли недавно у пријатељском мечу против Шпаније. Испоставило се да им је то била сјајна проба за Бразилце и да до максимума тестирали своје дефанзивне капацитете.

Бразилци су пробали на чист индивидуални квалитет да пробију оклоп Сајџија и успели су после двадесеак минута игре. Филипе Кутињо је маестрално са 20 метара пласирао кифлу у супротан угао Зомеровог гола и тада је деловало да је Бразил отпочео канонаду.

Швајцарци ни после примљеног гола нису одустали од своје игре. Систем је и даље функционисао. С тим што су били још грубљи у дуел игри и на тај начин избацивал иНејмара и другове из зоне комфора и псхиолошког баланса. Кутињов моменат инспирације је био једино што су Бразилци вечерас урадили... Све остало је било претерано солирање које је било прекривено резултатским маском и вођство за које се мислило да може само да расте, а никако да буде неутралисано. 

Швајцарци су дочекали шансу из прекида да казне успавани Селесао. Другачије није ни могло... Шаћири је центрирао на петерац где је Цубер одгурнуо успаваног Миранду и поред скамњеног Алисона закуцао лопту у мрежу. Био је то можда и фаул, али и недопустиво лоша реакција Миранде и Алисона.

Швајцарци су вратили ствари на почетак, с тим што им је ра разлику од поечтка, овога пута остало само 40 минута да бране бод који су зацртали. Тите је брзо препознао да бразилска машина штуца и реаговао како је могао. Измешао је везни ред, појачао офанзиву, убрзао темпо... Али Швајцарци су добили крила после изједначења, а после дуго, дуго времена су бразилски живци били на провери како се понашају у ситуацију када под хитно морају да нападну. Одавано Бразил није имао овакву ситуацију...

Истина, у последњих петнаестеак минута се играло само на швајцарској половини, а потом и пред Зомеровим голом. Бразилци су стезали обруч, очекивали да Нејмар проспе неку магију, али је Швајцарска све издржала. Имао је Селесао сјајне шансе у финишу, али је тада и срећа била савезник Петковићевог тима. Фирмино је промашио победу, Миранда пропустио шансу да се искупи и Бразилу остаје да жали што озбиљније није схватио швајцарски испит. 

Светско првенство – група Е:

Бразил – Швајцарска 1:1
(Кутињо 20 - Зубер 50)

Ростов
стадион: Ростов Арена
број гледалаца: 45.000
судије: Сесар Рамос (Мексико), помоћни Марвин Торентера (Мексико), Мигел Ернандес (Мексико), Џон Пити (Панама)

Бразил (4-2-3-1): Алисон – Силва, Миранда, Данило, Марсело – Касемиро, Паулињо – Вилијан, Кутињо, Нејмар – Жесус. Селектор: Тите

Швајцарска (4-2-3-1): Сомер – Лихтштајнер, Аканђи, Шар, Родригес – Џака, Бехрами – Џемаили, Шаћири, Зубер, Сеферовић. Селектор: Владимир Петковић

Табела Групе Е:

1. Србија 1 1 0 0 1:0 3
2. Швајцарска 1 0 1 0 1:1 1
3. Бразил 1 0 1 0 1:1 1
4. Костарика 1 0 0 1 0:1 0

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар