Историјат СП - Њемачка 2006: Зизуов посљедњи плес...!

Немци су још једном подигли стандарде када је организација у питању, толико да се међу учесницима и новинарима у шали говорило како би Мундијал можда требало да се одржава само у тој држави.

Фудбал 22.06.2018 | 23:55
Историјат СП - Њемачка 2006: Зизуов посљедњи плес...!
ОСАМНАЕСТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО. Немци су још једном подигли стандарде када је организација у питању, толико да се међу учесницима и новинарима у шали говорило како би Мундијал можда требало да се одржава само у тој држави. Нажалост, квалитет фудбала није био на том нивоу. Финале је опет решено пеналима, а рачунајући све утакмице у четвртфиналу и полуфиналу само на једној постигнута су више од два гола. Светски куп у Немачкој обележили су Италијани. На челу с Марчелом Липијем Азури су услед Калчополија испраћени без икаквих очекивања, у атмосфери потпуног линча и распада тамошњег фудбала – очекивале су се жестоке казне и избацивање најбољих клубова из Серије А због намештања – па се с те стране коначни тријумф Италијана може сматрати озбиљним изненађењем. Чак једним од већих у историји Мундијала. Италија је необично лако прошла групу (две победе и реми), онда се намучила с Аустралијом у осмини финала (гол Тотија из пенала у 95, минуту), да би у четвртфиналу с Украјином (3:0) успела да уштеди довољно снаге за Немце и полуфинале. Гросо у 119. и Дел Пјеро у 121. минуту – 2:0 за Азуре и шок у Немачкој. Француска је на крилима Зинедина Зидана стигла до финала. Избачени су Шпанија, Бразил и Португалија. Теже није могло. И Доменеков тим је био велики фаворит у борби за трон.



ФИНАЛЕ на Олимпијском стадиону у Берлину требало је да буде последњи Зизуов плес. Бајка за крај. И почело је као бајка када је један од највећих играча који је икада заиграо на СП „паненком“ пребацио Буфона са 11 метара. Минут седми. Али други главни актер овог финала убрзо поравнава – Марко Матераци, наравно. Још већи посао од тог гола Матераци ће за своје одрадити у продужетку. Минут 110. Италијан „грли“ Зизуа ту негде око Буфоновог шеснаестерца, чупка га за дрес и добацује... Зидан испрва пролази, чини се да је одолео, али на следећу провокацију пада. Корак унапред, глава у груди и... Прекид филма. Орасио Елизондо је ту, пред очима све црвено. Италија је тог трена постала шампион света, пенали ће представљати само оверу, печат на „богињу”. Зидан је, нажалост, отишао као трагичар. Промашени пенал Трезегеа нико неће памтити...



СРБИЈА И ЦРНА ГОРА по први (и последњи) пут учествовала је на Светском купу и провела се као боса по трњу. Изгубили смо све три утакмице, имали гол-разлику 2:10, а пораз од Аргентине (0:6) један је од најтежих у историји лоптања на овим нашим просторима...



АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Швеђанин Маркус Албак постигао је у ремију (2:2) против Енглеске 2000. гол на Мундијалима.

* Тројица аргентинских навијача у инвалидским колицима седела су један до другога на утакмици против Холандије. Када је маса почела да скандира „Ко не скаче, тај је Енглез“, један од устао је из колица и почео да скаче. Замислите само запрепашћење људи који су били около...

* Лионел Меси играо је у копачкама на којима је било исписано „Божја рука 86“, што је била алузија на последње СП које су Аргентиунци освојили. 

* Швајцарска је испала од Украјине у осмини финала после извођења пенала. Оно што је занимљиво јесте да су Сајџије отишле кући, а да нису примиле ниједан гол, чак ни у групи.

* Грађански рат у Обали Слоноваче накратко је био прекинут након што је та земља изборила пласман на СП. Обе зараћене стране желеле су да прославе велики успех својих фудбалера...

* Репрезентација Тога претила је да ће напустити Мундијал јер им челници њиховог савеза нису исплатили договорене премије. Плашећи се скандала, ФИФА је дугове преузела на себе и смирила ситуацију.

* Само четворица играча успела су да се упишу у стрелце у два финала Мундијала: Вава (Бразил, 1958. и 1962), Пеле (Бразил, 1958, 1970), Паул Брајтнер (Немачка, 1974. и 1982) и Зинедин Зидан (Француска, 1998, 2006).

* Зинедин Зидан две године после инцидента у финалу с Матерацијем испричао је да му је Италијан опсовао мајку, те да је то био разлог што га је ударио. Претходно, пошто га је Матераци константно повлачио за дрес, Зидан му је казао: „Дај престани, ако заиста хоћеш мој дрес, даћу ти га после утакмице“.

* Пример правог тимског рада: ниједан Италијан на СП у Немачкој није постигао више од два гола, а у стрелце се уписало укупно десет фудбалера.

* На СП у Немачкој играло се доста грубо. Судије су поделиле 345 жутих картона и чак 28 црвених. Апсолутни победник био је Рус Валентин Иванов са 16 жутих и четири искључења.

* Уочи гола Камбијаса за 2:0 у 31. минуту меча Аргентина – Србија и Црна Гора Гаучоси су разменили чак 24 додавања без да су наши пипнули лопту, што је апсолутни рекорд Мундијала.

ФАКТИ

Број учесника   32
Број утакмица  64
Постигнуто голова         147
Голова по мечу             2,30
Најбољи стрелац                Мирослав Клосе, Немачка (пет голова)
Најбољи играч    Зинедин Зидан, Француска
Укупна посета                3.352.605
Посета по мечу              52.384

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар