СП, представљамо - Перу: Кокаинска теленовела!

Пауло Гереро се вратио. Џеферсон Фарфан је спреман да се бори. Кристијан Куева да одушеви. . .

Фудбал 13.06.2018 | 11:45
СП, представљамо - Перу: Кокаинска теленовела!
Еуфорија се брзо транформисала у распршене снове. Пауло Гереро је био тај који је повукао Перу до историјског успеха, првог пласмана на Мундијал после 36 година. Али Пауло Гереро је био наиван мада ће понеко рећи да то није било баш тако случајно. Било како, званична верзија каже да је Гереро уживао у чају од листа коке и пао на допинг тесту. Све комисије су утврдиле да је то урадио несвесно, да није било никаквог ефекта на његову игру, Фифа је била вољна да му дозволи да игра, али Суд за арбитражу у спорту и Свестска антидопинг агенција нису. Гереро је суспендован. И таман што су се Перуанци већ помирили са одласком на планетарну смотру без највеће звезде – велеобрт.

Суд у Швајцарској је услишио молбе Перуанаца, па и бројних личности из света фудбала – укључујући капитене ривала из Групе Ц Уга Лориса, Симона Кјера и Милета Јединака, те председника Фифе Ђанија Инфантина - иГерера делимично помиловао. Мораће да одслужи казну, али путује у Русију. Нација се поново смеје!Гереро покушава да се физички дотера за највеће изазове.

А и без њега Перу је деловао веома солидно. У марту је савладао Хрватску и Исланд, затим и Шкотску. Испрсили су се пре свих Гереров школски пријатељ Џеферсон Фарфан, затим Андре Кариљо, још више плејмејкерКристијан Куева, кога је својевремено тражила Црвена звезда. Отприлике у то време је и довела штопераМигела Арауха, који није прошао у Београду, али и он иде на Светско првенство. Куеву сада многи виде као једно од потенцијалних изненађења турнира. Угледни Гардијан га је сврстао на листу шест играча из сенке који би могли да експлодирају у Русији. Сјајан преглед игре, бриљантне идеје, техника... Ништа му не недостаје. И сад је време да то коначне покаже и на европском тлу.

Добра вест је и игра штопера Алберта Родригеза, који – како ни голман Педро Галесе – дуго није играо због тешке повреде, али је против Шкотске добио све дуеле.

Те дуеле Гарека је искористио и да проба формацију са два нападача, коју ће користити ако Перуанци буду морали да нападну. Реално, њима је најбитнија прва утакмица. Против Данске ће се вероватно одлучивати која ће од те две екипе уз Француску у нокаут фазу такмичења. Генерална проба зато баш против Шведске и обећавајућих 0:0. Швеђани једва да су им запретили, мада се они већ неко време муче у нападу. Мучио се раније и Перу, али се онда вратио Гереро. Пре утакмице са Шведском, два Герерова гола у победи од 3:0 против Саудијске Арабије у његовом првом репрезентативном наступу још од октобарске квалификационе утакмице са Аргентином. Није заборавио да даје голове. Само још да се Стари континент подсети. Добро га знају из времена када је играо по Бундеслиги. Знају га по головима, по кратком фитиљу који може да доведе до текстонских поремећаја на терену. Није Гереро најстабилнији момак на свету. Али није до сада ни имао овакав мотив. Успе ли Перу нешто да уради у Русији, Герерово име ће бити одмах уз име Теофила  Кубиљаса, који је Инке довео до четвртфинала на СП 1970. и 1978.  А кажу да је Перу 1970. био толико јак да би можда био и првак света. Само да Бразил није имао Пелеа.

Само још да преброди тај страх од летења који му се јавио још у дечачком добу пошто је његов ујакХозе Гонзалез Ганоза био у авиону Фокер Ф27-400М који је пао у Тихи океан и однео животе комплетног тима Алијанце из Лима, клуба у којем је и Гереро поникао. У Русији: Данска у Саранску, па Француска у Јекатеринбургу и Аустралија у Сочију. Није баш путовање за аутомобил.

У сваком случају, велику подршку Гереро ће имати у Фарфану. Обојица добро знају шта значи кад треба да се бориш за своје. Фарфан је пре само две године једва успео да побегне из Ал Џазире у Уједињеним Арапским Емиратима. Због те авантуре годину дана није био у националном тиму. Три месеца је био без клуба. Све док га Ерик Штофелхаус, који га је знао из Шалкеа, није одвео у Локомотиву. У Москви “израубованог” Фарфана нису примили са одушевљењем, искусни тренер Јури Семен као да није знао ни ко је, па га је на конференцијама често ословљавао као “Форлана”. Али саиграчи су га бранили сада је Ломотива шампион Русије. Фарфанов допринос је био немерљив. Нису то само голови и асистенције, а било их је. Довољно је само рећи да је током бараж мечева са Новим Зеландом у новембру, прво путовао у Велингтон, па Лиму, па назад у Москву на меч са Копенхагеном у Лиги Европе и потом летео девет сати до Хабаровска. Дао је гол и тамо и раније на Новом Зеланду. Рекосмо, зна шта значи кад треба да се бориш за своје.

Што се тиче оних који нису ту, селектор Рикардо Гарека је разматрао бројне опције, чак и о 39-годишњем Клаудију Пизару, али је ипак одустао. Изненађујуће, позив није стигао на адресуКристијана Бенавентеа, играча Шарлрое са надимком “перуански Роналдињо”, стрелца 12 голова у Белгији, док је ту рецимо био Серхио Пења, који је изгубио место стартера у шпанском друголигашу Гранади. На крају је и он отпао. Просто, Гарека је звао играче који се уклапају у његову визију фудбала. Вратио је фудбал Перуанцима и вратио је Перуанце фудбалу. После дуго година није то екипа која само “крља”. Сад заиста играју лопте. Али сви морају да трче. Бесомучно.

Све веће дилеме одавно је разрешио, па овде не би смело да буде превише изненађења кад је постава у питању. На голуГалесе, на бековима Луис Адвинкула и Мигел Трауко, штопери су Родригез и Кристијан Рамос, испред Ренато Тапија и Јошимар Јотун или у нешто офанзивнијој варијанти Едисон Флорес, везиста Алборга, архитекта неких кључних победа у квалификацијама. Надимак му је “Орехас” (Ушке, у слободном преводу) и нема сумње да се неће дуго задржати у данском фудбалу.

Испред најјачи део тима: Фарфан, Куева, Кариљо – Флорес у уобичајеној 4-2-3-1 формацији може да ускочи и уместо овог последњег – сасвим напред Гереро.

То је ваљда и најбитније. Да није било њега и гола из индиректног ударца (да је Давид Оспина није дирао не би се признао) за 1:1 против Колумбије перуански народ би као и толико пута до сада Мундијал пратио преко ТВ екрана. А свет би и даље о Перуанцима мислио као о земљи трећег света, који умеју добро да се проведу, још више да забрљају као што је то Гереро и чинио много пута до сада.

Али сада су добили другу шансу. Да заједно загризу метак. Па куд пукло да пукло. Ако Гереро и другови и прођу групу чуће се тај прасак широм Јужне Америке.

СЕЛЕКТОР - РИКАРДО ГАРЕКА

Искупио се Перуанцима за Светско првенство 1986. Тада је као репрезентативац Аргентине постигао гол који је Перуанце саплео на путу до Мундијала. Аргентинци су касније подигли пехар, али Рикардо Гарека није био у тиму. И коначно, ево га на Светском првенству.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар