Шта се дешава са организмом ако уносимо премало протеина?

Протеини су веома важни за здраву и уравнотежену исхрану. Међутим, није увек лако бити сигуран да смо унели довољно протеина у организам.

Здравље 12.06.2018 | 08:54
Шта се дешава са организмом ако уносимо премало протеина?
Ако и сами сумњате да то не чините у потребним количинама, можда није лоше да знате шта указује на недовољан унос протеина у организам.

Повећана глад

Ако, и после оброка, имамо потребу за неком храном, то је сасвим нормално. Али ако је потреба за одређеном храном стална и поједени оброк није утолио глад, могуће је да не једемо довољно протеина. Протеини помажу регулацији шећера у крви, они успоравају апсорпцију угљених хидрата и снижавају шећер.

Ако сте јели довољно протеина, бићете дуже време сити и неће вам се мењати расположење. Недавна студија, објављена у часопису Нутритион Јоурнал, утврдила је да су учесници студије који су јели високопротеински доручак имали мању жељу за слатком или сланом и пикантном храном.

Успорен метаболизам

Исхрана са мало протеина води губитку мишићне масе, што за резултат има спор метаболизам. Потрошња енергије у мировању се смањује, пошто је она у директној вези са "количином" мишића коју имамо.

Препоручена дневна количина протеина, према Медицинској школи универзитета Харвард, износи 0,8 грама по килограму телесне тежине, без узимања у обзир физичке активности и уноса калорија.

Пад концентрације

Фокусирање и концентрација су слабији ако прескачемо протеине. Протеини стварају хормоне и ензиме који омогућавају мозгу да функционише. Одговарајући унос протеина обезбеђује аминокиселину тирозин, која побољшава неуротрансмитере и омогућава им да нас одрже пунима енергије и усредсређенима.

Ране спорије зарастају

Протеини помажу расту и опоравку ткива, заједно а микронутријентима, антиоксидансима и различитим витаминима. Протеини су посебно важни за кисеоник и проток крви код зарастаја рана, па то може да буде проблем онима који узимају мало протеина. Недостатак протеина повећава ризик од лома костију. Неколико студија је показало смањење густине костију код људи који редовно конзумирају мање беланчевина.

Анемија

Анемија је стање до кога долази када у крви нема довољно здравих црвених крвних зрнаца која преносе кисеоник кроз организам. Постоји више врста анемије. Њен главни узрок је неузимање довољно протеина који имају пуно гвожђа, витамина Б12 или фолата.

И људи који узимају довољно протеина такође могу да развију анемију, ако не једу праве врсте протеина. Вегани и сви који избегавају протеине животињског порекла имају повећани ризик од недостатка витамина Б12, пошто се он налази само у животињским производима.

Задржавање течности

Симптом недовољне конзумације протеина је и задржавање течности. Оно се догађа због албумина - протеина у крви који помаже одржавању равнотеже течности. Када организму недостаје албумин, течност се задржава у екстремитетима, обично у стопалима. Иако се задржавање течности догађа ретко и у екстремним случајевима - углавном онда када се уноси довољно калорија, али не и довољно протеина.

Нокти постају ломљиви

Организам је довољно паметан да не троши енергију на такозване неважне процесе. Када не узимате довољно протеина и довољно калорија, организам ће се притајити, а то значи да ће нокти и коса бити занемарени. То има везе и са кератином, структурним протеином косе, коже и ноктију. Организам тада не може да конзумира кератин, а високопротеинска храна управо помаже производњи кератина.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар