Онлајн медији се злоупотребљавају

У Бањалуци је данас одржана панел конференција о злоупотреби онлине медија и говору мржње у организацији Клуба новинара Бањалука и удружења „БХ новинари“. Учесници су закључили да је потребна већа контрола објављивања информација, али и закон који би то регулисао.

Република Српска 23.05.2018 | 21:07
Онлајн медији се злоупотребљавају
Злоупотреба онлине медија посебно је видљива у изборној години када се намјенски оснивају медији, углавном интернет портали, који циљано шире лажи и говор мржње. Зато је, кажу у Савјету за штампу, потребно озбиљно схватити злоупотребу и утицати на полицију и тужилаштво да узму учешће у разоткривању лажних медија и санкционишу их.

Додатни проблем рада у медијима представљају и пријетње новинарима који изнесу истините информације поткрепљујући их доказима и аргументима. Управо са тим проблемом сусрећу се новинари портала „Журнал“. Уредник овог портала каже да уколико некоме не одговара оно што новинари напишу, онда настају проблеми.

„Ми добијамо врло озбиљне пријетње; коментари испод наших садржаја су говор мржње и директних пријетњи и физичких ликвидација што ми пријављујемо надлежним институцијама. Међутим, до сада нисмо примијетили да је било неких реакција система да нас заштити“, поручује Елдин Карић, уредник портала „Журнал.инфо“.

Осим лажних вијести, имамо и лажне аналитичаре и лажне новинаре што не чуди, јер живимо у исто тако лажној стварности коју креирају политичари и институције које то подржавају, сматра уредник портала „Цапитал.ба“.

„Мислим да је то огроман проблем који подрива читаву медијску сцену. Подрива повјерење у новинаре који то раде професионално и ствара се слика да гледаоци и читаоци веб портала сматрају да смо сви исти“, каже Синиша Вукелић, уредник портала „Цапитал.ба“.

Учесници конференције су поручили да је БиХ потребан закон којим би се регулисало објављивање садржаја на интернету који би заштитио права грађана, али и спријечила злоупотреба и намјерно ширење неистина путем интернета.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар