Тамне трешње пеглају боре

Трешње имају изузетно антиинфективно деловање и да као богата ризница антиоксиданаса успоравају дејство узрочника старења.

Здравље 21.05.2018 | 12:36
Тамне трешње пеглају боре
АКО постоји природни лек са дрвета, онда би то најпре могле да буду трешње. Ови укусни плодови јачају имуни систем, крвну слику, кости, пријају срцу и крвотоку, као и стомаку. Мање је познато да се трешње сматрају и природним средством за ублажавање реуме. Наиме, трешње смањују ниво мокраћне киселине и на тај начин умирују упалу зглобова и болове.

Због особине да елиминишу вишак мокраћне киселине, трешње су идеалан саборац за оне који пате од гихта или артритиса.

Сматра се чак да је 20 трешања 10 пута делотворније од аспирина. Такође, истиче се да трешње имају и изузетно антиинфективно деловање и да као богата ризница антиоксиданаса успоравају дејство узрочника старења.

Иако је састав трешања пресудан за њихову хранљивост и утицај на здравље, важна је и њихова боја. У тамнијим трешњама налази се више антоцијанидина, који има козметичко дејство.

Фитохемикалије одговорне за тамну боју трешања јачају везивно ткиво и спречавају настанак бора тако што уништавају штетне ензиме који кожу чине старом и набораном. Такође, трешње се сматрају ефикасним у спречавању формирања и таложења целулита.

Иначе, без обзира на боју, трешње помоћу заштитних киселина и воћног шећера подстичу рад стомака, црева и гуштераче и тиме побољшавају варење. Томе доприноси и богати удео влакана које садрже.

Трешње утичу и на елиминацију вишка воде из организма и зато растерећују срце и крвоток и активирају јетру и бубреге.

Осим тога, бактериолошке супстанце у трешњама спречавају стварање зубних наслага и тако могу да спрече настанак каријеса и проблеме са деснима.

ШАКА ДНЕВНО

ШАКА трешања на дан доприноси релаксацији после напорног рада и побољшава концентрацију. Онима који пате од камена у бубрезима или мокраћним каналима добро ће доћи чај од петељки трешања. У литри воде скувајте шаку просушених петељки и пијте у току дана незаслађено.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар