Ф4: 15.000 туриста, 18 милиона евра прихода Београду!

"Ако бисмо имали и 'Национални стадион', могли бисмо да организујемо и финале Лиге шампиона или Лиге Европе", каже градски менаџер Горан Весић.

Кошарка 17.05.2018 | 20:50
Ф4: 15.000 туриста, 18 милиона евра прихода Београду!
"Наша политика је да сваке године организујемо једно велико спортско тамичење, јер то доноси вишеструку корист граду и земљи", каже градски менаџер Горан Весић, који наводи да ће предстојећи Фајнал фор Евролиге Београду донети 18 милиона евра прихода од туризма.

"Фајнал фор Евролиге је највећи кошаркашки догађај на свету ове године, ако се изузме НБА, али и један од највећих спортских догађаја ове године, после Светског првенства у фудбалу у Русији", каже Весић за "Политику", уочи почетка Фајнал фора у Београду.

Од петка до недеље, у "Штарк арени", четири клуба бориће се за назив најбољег на континенту - шампион Фенербахче (Турска), ЦСКА (Русија), Реал (Шпанија) и Жалгирис (Литванија).

"Фајнал фор ће бити директно преношен у више од 200 земаља, неколико стотина милиона људи ће у разним фазама гледати утакмице, свуда ће се видети да је то у Београду, видеће се наши промотивни спотови. То је добро за развој туризма, али и за инвестиције", објашњава Весић.

Како каже, поводом Фајнал фора, очекује се око 15.000 туриста - углавном из Турске, Шпаније, Русије и Литваније.

"Није нам било скупо да платимо "улазницу" 2,25 милиона евра јер само од продаје ложа град ће имати милион евра, а ту је и порез на шест милиона евра колико је Евролигин приход од продаје улазница", наводи градски менаџер.

Према његовим речима, просек боравка туриста у Београду је четири ноћења, па кад се то помножи са 15.000 туриста колико их се очекује - то је укупно 60.000 ноћења.

"Ако то помоножите са 300 евра, колико просечни туриста остави у Београду, добићете 18 милиона евра. Овај износ ће се у Београд слити најдиректније. То, наравно, неће све отићи граду Београду, али ће зарадити хотели, кафићи, шопинг молови, туристички водичи...", каже Весић.

После Европског првенства у ватерполу, дворанског у атлетици, па у футсалу, и сада завршног турнира Евролиге, он најављује и Европско првенство за кошаркашице догодине.

"Београд је спортска престоница Европе. Свака част Лондону, Паризу и неким другим градовима, али они с нама не могу да се мере кад је реч о спорту. Борићемо се за нова такмицења, тако што ћемо побољшати транспорт и инфраструктуру", истиче Весић.

Нада се, каже, и да ћемо ускоро имати "Национални стадион", који би нам дао могућност да се кандидујемо за организацију финала Лиге шампиона у фудбалу или Лиге Европе.

"Нема боље промоције за град од спортских такмичења", закључује градски менаџер.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар