Још дан до Ф4 у Арени: Неће бити "на једну лопту"!

"Као што је рекао професор Николић, 'увек је тренер крив'. А зашто? Зато што тренер може да промени играча, а он не може тренера. У том смислу, Фенербахче је испред осталих и не верујем да ће се поновити Берлин", прича Седлачек за Мондо.

Кошарка 17.05.2018 | 21:45
Још дан до Ф4 у Арени: Неће бити "на једну лопту"!
Док најбоље европске екипе полако стижу у "Штарк арену", Фајнал-фор Евролиге постаје све актуелнија и неизбежнија тема разговора свих који воле спорт у Србији. Врхунац клупске европске сезоне биће "смештен" у предстојећи викенд, када ће у дворани на Новом Београду бити крунисан шампион Старог континента.

Имена учесника завршног турнира позната су још од 27. априла, када су победама 3:1 у серијама карту за Београд извадили бранилац титуле, Фенербахче, као и изазивачи - ЦСКА, Реал и Жалгирис, најпријатније изненађење евролигашке сезоне.

У разговору за МОНДО, познати тренер и НБА скаут Марин Седлачек признао је да је предвиђао другачији састав учесника. Бар за једно место, које је заузела екипа Шарунаса Јасикевичијуса.

"Објективно речено, очекивао сам једну грчку екипу уз Реал, ЦСКА и Фенербахче. Међутим, испало је како је испало, стицајем околности и распоредом на крају који је донео мало чудне резултате, тако да је Реал пред плеј-оф пао на пето место и ушао у најјаче четвртфинале, против Панатинаикоса", рекао је он.

Стога, није потребно наглашавати ко је изненадио и скаута Филаделфије, дугогодишњег директора НБА и ФИБА кампа "Кошарка без граница".

"ЖАЛГИРИС КАО ЗВЕЗДА, ФЕНЕРУ У ЈЕДНОМ НЕМА РАВНОГ"
 
"Жалгирис је дефинитивно највеће изненађење. Његово шесто место, плеј-оф серија и четврта утакмица против Олимпијакоса показали су да он није случајно ту. Литвански тим ме подсећа на Црвену звезду у сезони пласмана у Топ 8, када се догодило оно чудно проклизавање у завршници утакмице против ЦСКА у Москви, где је последњи шут одлучио да не буде брејка. Са друге стране, поређење је и то да је Жалгирис направио екипу попут Црвене звезде и када је у питању довођење најбољих домаћих играча, уз квалитетне Американце. Тренер има континуитет у раду, показали су да су заслужено тамо, тако да мислим да све четири екипе које су на Фајнал-фору ту и припадају".

Жалгирис ће се за финале борити против браниоца титуле - Фенербахчеа, коме најчешће дају улога фаворита читавог турнира. Упитан за предности екипе Жељка Обрадовића, Седлачек је лоцирао основне "плусеве" турског тима у односу на противнике.

"Мислим да је Фенербахче благи фаворит у првој утакмици, из простог разлога што има дужу клупу, већи број ротација и у таквим утакмицама играчи који долазе из другог плана могу имати одлучујући допринос. Са друге стране, тренери ће припремити неке опструкције у нападу, одбрани, неке ствари које нису користили и пробаће да искористе то колико буде успешно, дуже или краће. Генерално, изненађење може да буде да се појави неко из сенке и да реши утакмицу. Ту се враћам на Фајнал-фор у Берлину, кад је ЦСКА водио против Фенера 22 разлике и на крају одбранио ту предност. То не очекујем да ћу видети на Фајнал-фору у Београду". 

"Наравно, тренери имају једну замисао и зависи од тога колико ће играчи бити психолошки припремљени. Мислим да ће то бити кључ и у томе видим предност Фенербахчеа, јер имају тренера без конкуренције - прошао је све и освојио све", додао је он.

"РЕАЛУ СЕ НЕЋЕ ДОГОДИТИ ЧЕТВРТИНА ИЗ МОСКВЕ"
 
Други полуфинални пар чиниће Реал и ЦСКА, а Седлачек сматра да Мадриђани стижу у комфорнијем амбијенту у Београд. Зато им, између осталог, и даје предност.

"Реал се налази у изузетно доброј позицији у односу на претходне Ф4 турнире. Није директно проглашаван за фаворита за титулу, па чак ни за одлазак на Ф4 у Београду. Показали су квалитет који није био присутан претходних година, добили су много утакмица у гостима, док нису имали снажан домаћи терен, где су изгубили од Звезде. 'Изгурали' су сезону без Љуља и успели су да се пласирају на Ф4 са његовим доприносом, који је био ОК, с обзиром на то да није играо целе сезоне. Са друге стране, кубурили су и са другим повредама, неки играчи попут Дончића су добили простор и искористили. То је квалитет који им даје сигурност, као и победа против Панатинаикоса, која је значајан мотивациони фактор. Зато мислим да је Реал ближи финалу него ЦСКА. Као што сам и рекао, мислим да Реал не може да и у полуфиналу одигра против ЦСКА четвртину са резултатом 11:33".

Да ли такав резултат може овог пута да буде у корист Реала, а науштрб Московљана?

"ЦСКА је кубурио са повредама, играо у завршници без Де Колоа и Хајнса, који ће доћи, али је питање у каквом ће бити стању и спремности да помогну. Завршили су лигашки део као први, а показало се у прошлом периоду да то ништа не значи, јер нико нема предност домаћег терена. Са друге стране њихов ривал је Реал, који има ратничку атмосферу, огромно искуство и такође фактор освајања титуле".

У складу са изнесеним, Седлачек већ "види" финале…

"Према мом мишљењу, у финалу би могли да се сретну Фенербахче и Реал. То би могло да буде реално, односно епилог свега наведеног".

КО БИ МОГАО ДА "ИСКОЧИ"?
 
Своју прогнозу Седлачек образлаже и у одговору на питање - ко би могао да буде херој Фајнал-фора?

"Тешко је рећи који играч ће обележити Ф4, поготово што су ти играчи који искоче из другог плана у индиректној вези са онима у првом плану. Фенер је комплетна екипа, која као и Реал и ЦСКА имају језгро играча који дуго играју заједно. Мислим да би домаћи играчи, са европског континента, могли да буду играчи из сенке. Да ли ће то бити Калинић, Гудурић, Дончић... Најмање верујем да до тога може да дође у ЦСКА, не зато што их потцењујем, већ зато што је то класично направљена екипа, са буџетом усмереним према играчима са израженим индивидуалним квалитетом. Како се они буду поставили у односу на помоћ домаћих играча, тако ће се 'отворити' и простор да још неко нешто уради", рекао је он, па се још једном вратио на Фајнал-фор у Берлину.

"Ако се вратим на ту годину, у Берлину је Хријапа дао одлучујући полубекхенд са руком у завоју, а он није играч из сенке. Постигао је десет поена, али пресудило је његово искуство. Дакле, већи притисак ће бити на носиоцима у току сезоне и на томе како ће они 'исхендлују' све то. Ствар је стручног штаба и тренера, они ће знати како ће да реагују и да их усмере".

А, управо на клупи Фенербахчеа седи човек због кога је из Истанбула стигао тим са највећим шансама за тријумф у Арени, где Седлачек не види шансу за резултатске "тобогане".

"Као прво, не очекујем мечеве на једну лопту, бар не у полуфиналу. То не. Такође мислим да ће играчи који се буду 'појавили' изаћи у први план као последица добре тимске игре и идеје тренера. Уосталом, што је рекао професор Николић, 'увек је тренер крив'. А зашто? Зато што тренер може да промени играча, а он не може тренера. Са тог аспекта је по мени фаворит Фенербахче, јер има најбољег тренера, који је највише освојио и ту може да се закључи прича. Наравно, то не значи да ће се све наведено и догодити, али према мом мишљењу тако стоје ствари у овом тренутку", закључио је Марин Седлачек.

Ф4 - јачи или слабији од прошлих?

На основу виђеног у лигашком делу, може ли се упоредити предстојећи Фајнал-фор са прошлим?

"Врло су слични сви ти Ф4 турнири. Када су се у прошлости појављивале четири екипе по укусу свих, онда се говорило да су шансе свих по '25 одсто'. То је флоскула која се мотала до Фајнал-фора у Берлину, где се као аутсајдер појавила Локомотива Кубањ и показало се да је њихов пласман био сензација, али да ипак нису били спремни за више од тога. Фајнал-фор у Београду има три екипе које равноправно конкуришу, не рачунајући Жалгирис, али опет се не разликује у односу на друге. Ове четири екипе су достигле врхунац форме у правом тренутку и то их је одвело на Ф4".

"Оно што је било - не значи ништа"

Колико су екипе у стању да одрже форму у недељама пред плеј-оф, а са друге стране и да припреме изненађење ривалима?

"Тимови се довољно познају, одиграли су по две утакмице и међусобни скорови полуфиналиста су идентични, 1:1. Интересантно је да у тим утакмицама ниједна екипа није била комплетна и то се одражавало на резултат, тако да су и победа Жалгириса у Истанбулу и 'катастрофална' прва четвртина Реала у Москви нешто што не значи ништа, према мом мишљењу".

Парови полуфинала Фајнал-фора:

петак

Фенербахче - Жалгирис 18.00
ЦСКА - Реал 21.00

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар