Туширајте се хладном водом

Стручњаци наглашавају да овај вид хидротерапије доноси бројне здравствене благодети.

Здравље 17.05.2018 | 13:33
Туширајте се хладном водом
Помисао на туширање хладном водом код већине изазива језу, али предности оваквог туширања су немерљиве. Стручњаци наглашавају да овај вид хидротерапије доноси бројне здравствене благодети.

* За добар проток лимфе, важне за елиминацију отпадних материја из ћелија, неопходна је контракција мишића. Управо туширање хладном водом доводи до контракције мишића целог тела. Хладним туширањем уклања се и лимфедем у ногама и зглобовима, који је, иначе, показатељ слабе циркулације.

* Наизменичним туширањем топлом па хладном водом побољшава се циркулација, која је важна за здравље. Наизменичним сужавањем и ширењем крвних судова спречавају се хипертензија, појава проширених вена, али и артеросклероза.

* Хладна вода јача имунитет, јер повећава производњу белих крвних зрнаца, одговорних за отпорност организма.

* Мршављење је још један важан здравствени добитак јер хладна вода убрзава метаболизам и подстиче сагоревање масних ћелија. На овај начин, не само што се лакше мршави, већ се лакше опорављају и мишићна ткива.

* Хладна вода затеже кожу и поре, а подстиче и сјај косе. Осим тога, помаже у детоксикацији, као и нестанку акни.

* Због хладне воде долази до дубљег дисања, важног за превазилажење стреса, шока и вазоконстрикције, односно сужења крвних судова. Дубље дисање убрзава и опоравак услед исцрпљености, а олакшава и хроничну опструктивну болест плућа, карактеристичну за пушаче.

* Хладна вода ублажава депресију јер подстиче такозвану плаву тачку у мозгу, одговорну за веће стварање норадреналина. А управо хормон норадреналин је тај који ублажава депресију.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар