Хјустон "одувао" Голден Стејт за 1-1 у серији!

Кошаркаши Хјустона изједначили су у серији финала Запада на 1:1, пошто су у другом мечу савладали Голден Стејт са 127:105.  Хјустон напао Стефа, игра Голден Стејта се распала! Д'Антони је пронашао начин да поремети шампиона и то се јако добро видело у другој утакмици у којој су значајне роле имали резервисти Рокетса.  Ипак се окреће! Хјустон показао друго лице и обрисао паркет с Ратницима! Харден и Гордон убацили по 27 поена, Кари подбацио, Дурант се свађао с Половим братом.

Кошарка 17.05.2018 | 09:45
Хјустон "одувао" Голден Стејт за 1-1 у серији!
Изабраници Мајка Д'Антонија одиграли су савршен меч, док је на другој страни актуелни шампион лиге потпуно подбацио.

Од краја прве деонице Рокетси су били константно у предности, а у четвртој четвртини разлика је ишла и до +29.

Најзаслужнији за овакав тријумф Хјустона су играчи попут Ерика Гордона, Пи Џеј Такера и Тревора Аризе, док су као и увек стандардни били Џејмс Харден и Крис Пол. 

Харден је меч завршио са 27 поена (9/24, 3/15 за три) и 10 скокова, а исто толико убацио је и Ерик Гордон (8/15). Такер је остварио учинак од 22 поена (8/9) и седам скокова, Ариза је убацио 19, док је Пол имао 16 поена и шест асистенција. 

Рокетси су шутирали сјајних 50 одсто из игре и у таквом стању Вориорси нису могли ништа. 

У пораженом саставу најрасположенији био је Кевин Дурент са 38 поена, док су веома лоше одиграли Кари (17п, 1/8 за три), Томпсон (89, 3/11) и Грин (6п, 6ск, 6ас). 

Серија се сада сери у Оукленд, а наредни меч на програму је у ноћи између понедаљка и уторка.



Ипак се окреће!

Уплашили смо се на тренутак да је Кевин Дурант "покварио" финала Западне конференције и да ће Голден Стејт почистити Хјустон, али ипак би требало да добијемо финале какво сви заслужујемо! Свега два дана су прошла од прве утакмице у којој је Дурант експлодирао и разнео Ракете, а протекле ноћи видели смо потпуно другачије тимове. Нападачка ширина Вориорса једноставно је испарила, док је Хјустон од тима који је (пре)често играо изолацију постао екипа с готово савршеним протоком лопте. Резултат тога је чишћење паркета с браниоцем титуле и убедљива победа пред селидбу у Оукленд - 127:105.



Уместо да су показали нову енергију после убедљивог старта финала, Вориорси су изгубили баланс. Да, јесте Кевин Дурант одиграо још једну страшну партију са 38 поена (13/22 из игре, 3/7 за три), а можда је могао да одигра и још боље да своје време није трошио на вербалне конфликте са братом Криса Пола, Си Џејем, који је из првог реда посматрао цео сусрет и имао шта да замери Дуранту.



Осим тога, Стеф Кари је значајно подбацио. Свега 16 поена за најбољег шутера света и тек један погодак из осам покушаја са дистанце. Дрејмонду Грину је недостајало препознатљиво интензитета у игри, али је скупио по шест поена, скокова и асистенције. Клеј Томпсон такође није имао своје вече - свега осам поена, уз 3/11 из игре. Трејдмарк игре Голден Стејта није постојао, а то је довело до свега 9/30 за три поена.



Занимљиво, баш је Хјустону све то недостајало у првој утакмици. Џејмс Харден у овој утакмици није био центар свега, изолација је била преобликована у нешто другачији облик, добила је смисленију функцију, а цео тим научио је да с лакоћом дели лопту саиграчу и то је одмах дало резултат. Харден јесте имао 27 поена, али уз свега 9/24 из игре, много мање од оног 41 поена из првог сусрета. Опет, за разлику од прошлог меча Харден је имао јасну помоћ Ерика Гордона, који је Брадоњу испратио с истим бројем кошева. Пи Џеј Такер дописао је рекорд каријере с 22 поена, Тревор Ариза је имао 19, а Крис Пол 16 поена. Подсетимо, Такер је пре само два дана сусрет завршио с једним поеном!



Чак се и Мајк Д'Антони после утакмице нашалио како је променио систем "од калифорнијског напада с много слободног простора у офанзиву троструке претње". Јесте Хјустон кроз чишћење простора за своје најбоље шутере стигао до 16/42 за три поена, али је лопта била чувана боље, акције су биле креативније и опасније. Хјустон је од самог почетка знао како да сломи противника и у томе је успео. Добром одбраном играче Голден Стејта навели су на чак седам изгубљених лопти у првој четвртини, што је до краја утакмице отишло на укупно 15. 

Било како, Ратници су дошли до предности домаћег терена, коју ће сада покушати да материјализују. 

"Идем да кажем Хардену да следећи пут мора да убаци 55", изблефирао је тренер Хјустон Рокетса, Мајк Д'Антони, после убедљивог пораза свог тима на старту финалне серије Запада.

Те вечери, Харден је убацио 41 поен, Крис Пол 23, али је за бар егал утакмицу са Голден Стејт Вориорсима изостала подршка осталих: Ерик Гордон имао је 15, Тревор Ариза осам, а Пи-Џеј Такер један поен.

Ова тројица сабрала су 68 поена у правој хјустоновској представи рано јутрос у Тексасу, уз Харденових 27 и Полових 16, где је Д'Антонијев тим серијом 9:0 на старту друге четвртине стекао предност од 38:26 и потом је само повећавао до максималних 29 разлике, 123:94.

Завршено је резултатом 127:105, за 1:1 у серији која ће се сада преселити у дом актуелних шампиона а наредни сусрет заказан је у ноћи између недеље и понедељка.

"Можемо да победимо било кога, било где, било када, ако играмо на овај начин. Можда се то неким људима неће допасти. Жалим. Ово је најбоља кошарка коју можемо да одиграмо. Било би глупо с моје стране да сам паничио и одустао од свега доброг што смо радили током сезоне", рекао је Д'Антони, алудирајући на критике које су уследиле после прве утакмице у којој су у већој мери биле уочљиве мане ове, како смо рекли, хјустоновске поставке игре.

Када ствари не крену како треба, то изгледа недисциплиновано, необавезно, растрзано, без тимске кошарке. Али, када шутеви почну да погађају дно мрежице, тај исти тим, са истим играчима, постане несавладива препрека чак и за екипу какву на располагању има Д'Антонијев колега, Стив Кер.

А, у његовим редовима, све супротно од прве утакмице завршене резултатом 106:119. Кевин Дурент после 37 поена на отварању серије, овог пута убацио је један више и био убедљиво најефикаснији у тиму у ком су "спласх" браћа Стефен Кари (16 поена) и Клеј Томпсон (8 поена) шутирали збирно 3/12 за три поена.

Драјмонд Грин поново је имао "ђаволски" учинак овековечен у 6 поена, 6 скокова и 6 асистенција, али су се сакрили и Андре Игодала (6), Шон Ливингстон (5) и Ник Јанг (6).

Д'Антони је и у првој утакмици покушао максимално да оптерети Карија у одбрани, нападајући га игром 1 на 1 и користећи очигледан проблем са формом који двоструки МВП има од повратка из повреде колена. У првој није, у другој јесте дало резултате: 23 пута напали су директно Карија, 15 пута тај играч је упутио шут ка кошу и седам пута погодио.

На овај начин Д'Антони није постигао значајан број поена, штавише показало се још једном да је заблуда да Кари игра лошу одбрану, али је успео да избаци офанзивно најважнијег играча екипе из ритма, да му потроши довољно енергије на његовој половини терена и остави КД-а као једини нерешив проблем за своје дефанзивце што је био прихватљив ризик за победнички тим.

Ред је да Кер одговори на ово.

Резултати:

среда на четвртак

(1) Хјустон - (2) Голден Стејт 127:105, у серији 1:1
/Харден 27, 10 ск, Гордон 27 - Дурент 38, Кари 16/

субота на недељу

(4) Кливленд - (2) Бостон 2.30, у серији 0:2

недеља на понедељак

(2) Голден Стејт - (1) Хјустон 2.00, у серији 1:1

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар