Представљамо: Ф4 фактор ЦСКА-а - Серхио Родригез...

Његов повратак у Европу после још једне неуспеле епизоде у најјачој кошаркашкој лиги света није изненадио никога, а правовремена реакција челних људи ЦСКА довела је до тога да је московски великан у зграбио најбољу могућу замену за Милоша Теодосића. И то се одмах осетило. Серхио Родригез је преко ноћи постао нападачка осовина најефикаснијег тима Европе и заједно уз Нанда де Колоа створио најмоћнији офанзивни тандем Европе.

Кошарка 17.05.2018 | 16:30
Представљамо: Ф4 фактор ЦСКА-а - Серхио Родригез...
Ћаћо.

Познати телевизијски водитељ и колумниста Един Авдић за њега каже да је „риђобради чаробњак“, чак му је дао и надимак „шпанска чоколада“, а једна од констатација гласила је - Ћаћо је био Рики Рубио пре Рикија Рубија.

Његов повратак у Европу после још једне неуспеле епизоде у најјачој кошаркашкој лиги света није изненадио никога, а правовремена реакција челних људи ЦСКА довела је до тога да је московски великан у зграбио најбољу могућу замену за Милоша Теодосића. И то се одмах осетило. Серхио Родригез је преко ноћи постао нападачка осовина најефикаснијег тима Европе и заједно уз Нанда де Колоа створио најмоћнији офанзивни тандем Европе. 

Његова жеља за доказивањем није избледела ни после године проведене у Европи. Желео је да буде најбољи, да подсети кошаркашке заљубљенике с ове стране Атлантика да његова класа није избледела. Није се крио иза де Колоове сирове моћи, нити тактичких идеала Димитриса Итудиса. Показао је да је чистокрвни плејмејкер, спреман да направи још један велики искорак у каријери и Армију одведе до европског трона. Зато игра најбољу каријеру живота, у готово свим аспектима.

Одиграо је сваку утакмицу у Евролиги ове сезоне, укупно њих 34. У досадашњој каријери 30 или више мечева одиграо је само још у сезони 2013/14, када је Реал био на прагу европске круне, али се у Милану на путу до титуле испречио Макаби. Добри познаваоци кошаркашких прилика сећају се да је баш те године Ћаћо био МВП сезоне у Евролиги.

Тада је бележио готово идентичне бројке. Тачно 14 поена по утакмици, као и сада, пет асистенција, готово једна украдена лопта, и нешто више од два скок... Уз преко 59 одсто погођених шутева за два поена и нешто више од 44 одсто погодака са дистанце. Више него добро, изнад његових стандарда. У само девет утакмица ове године није уписао двоцифрени број кошева. Иза себе има два дабл-дабла, по један у лигашком делу и четвртфиналу, али је небројано пута флертовао с истим. Преузео је највећу одговорност у доигравању с Химкијем, у ситуацији када је ЦСКА остао без прве звезде Де Колоа, а своју најбољу утакмицу одиграо је у другом, можда и пресудном мечу у Москви. Статистика каже - била је то статистички његова најбоља рола каријере у Евролиги. Чак 26 поена (лични рекорд), 10 подељених асистенција, четири ухваћене лопте (два офанзивна - лични рекорд) и индекс корисности 36 (лични рекорд)! Поставио је најбоље бројке у шуту из игре и за три поена, са бројком од 90 убачених хитаца с дистанце поставио је други најбољи учинак икада! Ушао је и у другу најбољу петорку такмичења уз Алексеја Шведа, Василиса Спанулиса, Кевина Пангоса и Паулијуса Јанкунаса. У плеј-офу је имао просек од преко 19 поена и индекс 22,8, уз готово седам завршних додавања.

Када у екипу с таквом нападачком силом ставите класичног плејмејкера - добијате леталну комбинацију разноврсности, креације, визије, али и хрпу важних поена.

У својој 31 години чини се да је Ћаћо тек на почетку. И ту велику улогу има његова препознатљива нападачка харизма. Мајстор пик'н'рол ситуација, способан да прочита сваку одлуку противничке одбране и пронађе апсолутно најбоља решења како би његови саиграчи могли да реализују акцију. Подршка какву би пожелео сваки играч. Зато се и каже неретко да живи од великих додавања.

Иако тренерска филозофија Димитриса Итудиса захтева и велико залагање у одбрани, чиме он не може много да се хвали због недостатка физичке снаге, бочних кретњи и атлетских компоненти, комплетан тим успео је да успостави фину дефанзивну равнотежу којом је Родригезу омогућено да буде нападачки мастермајнд и да не размишља много о другим задацима изузев о томе - како да саиграче учини још бољим у нападачкој половини.

Оно што је, вероватно, и најважније за Итудиса и његове сараднике јесте да Родригезове бројке нису падале, чак и када је био препуштен да сам вуче све конце у игри. Зато постоји и тај осећај да је оно најбоље сачувао за крај.

Истина, против себе Ћаћо ће имати своју породицу. Оне са којима је пуних шест година делио добро и зло, срећу и тугу. Са којима је био и на врху и на дну. Ћаћо против Љуља и Дончића. Биће то права фешта. Посебно ако се и Де Коло буде опоравио на време.

„Биће то права нападачка утакмица. Судар два најефикаснија тима Европе. Што би људи волели да кажу - прави револверашки окршај. Опет, сматрам да је ЦСКА показао више кроз сезону и да је рутински одрадио први део сезоне. Играли су доминантно, сигурно, стабилно. Показало се, додуше, колико им фали Кајл Хајнс у рекету, па онда и Нандо де Коло. Реал с повратком Серхија Љуља добија на, да се тако изразим, додатној дози кошаркашког лудила. Лука Дончић је стварно одрадио велики посао током сезоне и изнео је огроман терет на својим леђима, али постоји хијерархија која јасно каже да је ово Љуљов тим, да је он ту шериф. Реал има сјајну екипу, играју феноменалну кошарку, јако су непредвидиви, зато им дајем благу предност у полуфиналу“, рекао нам је Никола Калинић у недавном разговору.

Зато ће једну од кључних улога имати Брадоња с Тенерифа. Одбрана ће имати важну улогу, али више расположених опција у нападу донеће превагу. А ту би Ћаћо требало да заблиста и покаже своју блиставу страну.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар