10 разлога да не бацате кору лимуна

Омотач најкоришћенијег цитруса здрав је колико и његов сок. Витамини А и Ц, калцијум, калијум и влакна потпомажу рад срца, мишића, очију.

Здравље 09.05.2018 | 11:17
10 разлога да не бацате кору лимуна
КОРА једног од најкоришћенијих цитруса, обично се баца, али стручњаци тврде да има бар 10 разлога због којих би кора лимуна требало да буде заступљена у исхрани.

Витамини А и Ц, калцијум, калијум и влакна у кори лимуна потпомажу рад срца, мишића, очију, нервног система и дигестивног тракта. Полифеноли који су нађени у кори овог цитруса имају својство јаких антиоксиданаса који се могу користити приликом лечења неких болести или пак регулисања телесне тежине.

Нарендану кору лимуна можете додати у воћни сок. Уместо соли можете користити лимунову кору, а лимунов сок можете замените прстохватом његове коре као зачин за салату.

1. Хранљивија од сока

Кора лимуна је богатија нутријентима него сама унутрашњост плода или његов сок. Примера ради, 100 грама коре у односу на 100 грама цеђеног сока садржи 22 пута више калцијума, 35 пута више влакана, осам пута више витамина А...

2. Чува кости и зубе

Само 100 г коре лимуна обезбеђује 13,4 одсто дневних потреба одраслог човека за калцијумом, који је од изузетне важности за здравље крвних судова, мишића и лучења хормона.

3. Штити ћелије

Лимуново уље које се добија из коре лимуна је богато д-лимоненом, антиоксидантом који се показао одличним у борби против рака дојке и дебелог црева, а флавоноиди подстичу апсорпцију витамина Ц који спречава штетно деловање слободних радикала.

4. Снижава притисак

Висок садржај калијума, заједно са калцијумом и магнезијум обезбеђује релаксираност крвних судова што се манифестује снижавањем крвног притиска.

5. Регулише столицу

С обзиром на висок садржај влакана, кора лимуна се препоручује особама које пате од нередовне столице, желудачног чира, и враћања желудачне киселине.

6. Изоштрава вид

Унутар људског тела, каротеноид, којим је богата кора лимуна, преводи се у витамин А, који важан за добар вид и смањује ризик од очних инфекција.

7. Зацељује ране

Показало се да екстракт лимунове коре има антибактеријско дејство, и да се потенцијално може наћи као савремени антибиотик у борби против неколико врста бактерија.

8. Против акни

Кора лимуна садржи једињења која доводе до сужавања пора што је чини погодном за третирање акни. Направите раствор за упаравање и додајте кору лимуна заједно са листовима менте у кључалу воду.

9. Природни дезодоранс

Направите чај од коре лимуна који сте претходно охладили, а потом га комадом чистог памука нанесите уместо комерцијалног дезодоранса. Остатак тинктуре можете одложити у фрижидеру и користити по потреби.

10. Уништава колеру

Једна студија је показала да додавање екстракта свеже или сушене коре лимуна делимично спречава раст и развој микроба колере.

Новости
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Договорите се

10.05.2018 13:54

хттпс://www.блиц.рс/вести/друство/лимун-здрав-кора-отровна/23ц6бф1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лове анд Пеаце

16.05.2018 08:24

У кори су пестициди па се препоруцује дрзање лимуна у сланој води,или соди,током ноци,а онда се кора мозе користити...