Авокадо иде у све

Пун витамина, минерала и здравих масти, авокадо је идеалан за рецепте који "траже" мајонез или уље.

Здравље 05.05.2018 | 11:33
Авокадо иде у све
Сјајан је у чоколадним тортама, укусан у јелима са месом, савршен у салатама - авокадо. Пун витамина, минерала и здравих масти, авокадо је идеалан за рецепте који "траже" мајонез или уље. Можете га користити као намаз у вегетаријанским хамбургерима или као базу за зелени сос за пасту, само га изгњечите, додајте му пармезан и мало свежег босиљка.

Спада у воће, али се због неутралног укуса може користити и за слана и за слатка јела. Одличан је у смутијима, којима додаје помало орашаст укус, хладним чорбама, али и као главно јело. Ољуштите га, извадите семенке и напуните га поврћем, сиром, и добили сте јак вегетаријански ручак. Може бити тежак, и зато је добро да га укомпонујете са лаганим, киселим састојцима, попут лимуна, црвеног лука и сирћета.

Када га купујете, водите рачуна о томе да не буде превише мекан, али ни тврд. Веома мекани примерци најбољи су за сосеве, а тврде и незреле ставите на грил, довољно је 30 секунди. Можете га и поховати, уваљајте га прво у брашно, па у јаја и пржите у дубоком уљу.

Месо авокада почиње да оксидира чим је у додиру са ваздухом, зато га одмах употребите, не остављајте га да стоји. Ако баш морате да исечете авокадо раније, прекријте га пластичном фолијом.

Ако имате вишак ове скупе намирнице, немојте је бацити. Исеците авокадо напола, ољуштите, извадите семенке и премажите са мало лимуна да не би попримио браон боју, упакујте у пластичну фолију и замрзните. Вероватно неће имати исти укус као свеж, али и као такав је добар у јелима која траже изгњечен авокадо.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар