Овај начин исхране смањује трећину смртних случајева

Вегетеријански начин исхране може годишње спасити милион Американаца, тврди се на основу резултата истраживања спроведеног на Харварду.

Здравље 30.04.2018 | 14:31
Овај начин исхране смањује трећину смртних случајева
Научници с Харварда кажу да људи потцењују користи исхране базиране на биљкама, пише Телеграпх. 

У поређењу са онима који једу месо, вегетаријанци једу мање засићених масти и имају нижи холестерол, а то су фактори који воде срчаним и другим здравственим проблемима. 

Вегетаријанска исхрана садржи, пуно Ц и Е витамина, дијетална влакна, фолну киселину, калијум, магнезијум и фитохемикалије. 

Због тога вегетаријанци имају нижи укупни холестерол, нижи крвни притисак, мањи индекс телесне масе, све факторе повезане с дуговечношћу који смањују ризик многих хроничних болести. 

Ова сазнања је презентовао професор епидемиологије с Харварда Валтер Вилет на четвртој међународној конференцији Уните то Царе одржаној у Ватикану. 

Последње деценије, наводи се у истраживању, све је више доказа који указују на то да је вегетаријански начин исхране повезан са мањим ризиком оболевања од хроничних болести. 

Ово истраживање тврди да се барем трећина смртних случајева може избећи ако се из исхране избаци месо, што је већа бројка него што се пре сматрало, пише Клиx. 

Научници већ дуго покушавају да установе најбоље начине исхране јер истраживања показују да се четири главна разлога умирања у западном свету могу избећи здравим начином живота.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар