Прољећно чишћење организма је превара!

Не наседајте на обећања све агресивније индустрије хране и велнеса. Процес детоксикације редовно обављају јетра, бубрези, кожа, плућа

Здравље 25.04.2018 | 13:56
Прољећно чишћење организма је превара!
АКО се полакомите на обећања индустрије хране и велнеса и њихове понуде "чаробних" формула за детоксикацију организма, која вам је, како кажу, најпотребнија управо с пролећа, узалуд ћете потрошити новац. Никаквог правог бенефита за организам од таквих таблетица, напитака и третмана неће бити, а неке од процедура за чишћење организма могу и да вам наштете, тврде лекари.

Свако озбиљан у свету медицине, фармације и све присутнијег антиејџинга рећи ће вам да је детоксикација заправо чиста превара, изузев кад се ради о медицинском лечењу оболелих од зависности од наркотика која им угрожава живот.

За све остало помоћ организму за наводно чишћење од токсина није потребна. Он то обавља сам. Хемичарка Пикси Тарнер у ауторском тексту за "Дејли мејл" проговорила је о ономе о чему данас мало ко хоће да каже праву истину - чиме се хранимо, шта нас погрешно уче о исхрани, шта јесте а шта није здраво:

- Колико сте пута чули да неко говори о чудима које производи "детоксикација целог тела" или о саветима који препоручују "пролећни детокс". Да кренемо редом. Прво од чишћења соковима. Кажу вам да морате да их конзумирате неколико дана, и то само сок. Ти сокови, тврде они, морају да буду обавезно органски, хладно цеђени... Онда вам ти исти напомену како ће ти сокови "хидрирати наше ћелије", учинити да "наша кожа добије на сјају", али и помоћи да изгубите килограме, а добијете на енергији.

Дијета соковима је, тврди ова хемичарка, слаба са влакнима, може бити богата шећерима и врло је сиромашна протеинима. Недостатак натријума може да изазве вртоглавицу.

- Ако пијете чист сок од поврћа ту ће вам потпуно недостајати угљени хидрати због чега ћете се осећати уморно, потпуно супротно од онога што су вам обећали - тврди она. -Такође је и удар на ваш новчаник, а не доводи дугорочно до усвајања позитивних навика у животу. Чак и ако ово користите да изгубите тежину, килограме ћете опет добити чим се вратите нормалној исхрани.

А, тек она прича о чаши воде са лимуном - инфузија која се препоручује од многих заговорника здраве исхране. Тврде како ће вам та вода "испрати токсине" и "пробудити јетру". Да разјансимо - вашој јетри није потребно никакво буђење. Када би ваша јетра отишла на спавање кад и ви, ви се највероватније више никад не бисте пробудили.

Професор комплементарне медицине Екстер универзитета у једном тексту за британски "Гардијан" рекао је: "Када би се отрови заиста гомилали у телу на такав начин да не могу да се избаце, били бисте или мртви, или би вам била потребна озбиљна медицинска интервенција."

Кетрин Колинс, дијететичар из болнице "Сент Џорџ", сматра да максимум чишћења организма постижемо ако не пушимо дуван, ако вежбамо и уживамо у здравој и избалансираној исхрани, као што је медитеранска

Сви "чаробни рецепти за детокс", тврде светски стручњаци, заправо су само трка за профитом, и то прилично успешна, ма колико да је псеудомедицински концепт детоксикације бесмислен.

Сузан Меркант Хејкокс, психолог из Лондона, сматра да је данас тешко разбити митове у вези с тим процесом. Људи јесу заведени лажним обећањима, али ипак сами доносе одлуку и бацају свој новац.

ЗАБЛУДЕ:

Топла вода с лимуном

Нема никаквих научних разлога да се ујутру, одмах по буђењу, пије топла вода с лимуном. Нити ћете тако убрзати метаболизам, нити ћете "прочистити" тело, а уништићете зубе.Стоматолози упозоравају да тако можете да оштетите зубну глеђ, и доведете до пропадања зуба.

Течни оброци

Још једна обмана која, нажалост, има све више присталица. Жвакање има веома важну улогу за различите процесе у организму, и ако са преоријентишете на течне оброке, свакако вам то неће донети ништа добро.

Пресна храна

Иако се пласира теза да је пресна храна здравија, то заправо није тачно, тврде стручњаци. Из појединих врста пресних намирница тело не може да искористи све нутритијенте, а постоји опасност и од уношења штетних супстанци које би се иначе уништиле термичком обрадом.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар