Мажење је природни аналгетик

Стручњаци тврде да мажење стимулише парасимпатички систем, одговоран за опуштање.

Здравље 25.04.2018 | 13:52
Мажење је природни аналгетик
Парови који се често мазе су здравији, срећнији и смиренији од оних којима је то реткост. Истраживања показују да се током мажења убрзано лучи хормон окситоцин који нас чини радоснијим и смањује болове. Статистика открива да и најјача главобоља може да се умири додиром, док код неких људи бол потпуно нестаје после четири сата.

Стручњаци тврде да мажење стимулише парасимпатички систем, одговоран за опуштање. У том тренутку се, осим окситоцина, испуштају серотонин и допамин, а они подстичу добро расположење и јачају имунитет.

Истраживачи са Универзитета у Бирмингему су открили и да мажење, попут чаше-две вина, појачава нашу великодушност и саосећајност. Опуштајући нас, чини нас бољим и емпатичнијим. Осим тога, смањује нам осећај страха.

- Додирима се испушта окситоцин који нас опушта и храбри пред разговор за посао, први љубавни састанак или било коју ситуацију у којој нам трема "ради" - каже др Јан Мичел.

Стручњаци подсећају и на предности мажења пред сан, јер оно смањује стрес, па што смо мање напети, боље ћемо и дуже спавати.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар