Продаја музике забиљежила рекордан раст

Светска продаја музике забележила је рекордни раст 2017. године од 8,1 одсто. Први пут дигитална продаја представља највећи део од укупних прихода, захваљујући великом расту стриминга, саопштила је Међународна федерација фонографске индустрије (ИФПИ).

Занимљивости 25.04.2018 | 13:32
Продаја музике забиљежила рекордан раст
Продаја снимљене музике донела је око 17,3 милијарде долара прошле године. Продаја музике преко стриминга која је до сада била отприлике иста као и физичка продаја музичког материјала на светском нивоу, представљала је 54 одсто од укупне продаје, навела је Федерација у свом годишњем извештају.

То је трећа узастопна година раста, и највећи раст од када је ИФПИ почео да објављује светске податке о продаји 1997. године.

Музичка индустрија међутим још није достигла ниво од пре настанка интернета и музичке пиратерије, због којих је продаја пала од деведесетих година, рекао је Францис Мур, председник ИФПИ-ја на телефонској конференцији за медије.

Тренутни опоравак остварен је захваљујући развоју стриминг сервиса Спотифај (Спотифy) који је недавно изашао на берзу, Дизер (Деезер) или Епл мјузик (Аппле Мусиц).

Око 176 милиона људи на свету платило је претплату за те сервисе 2017. године, односно 64 милиона нових претплатника.

Физичка продаја снимљене музике је наставила да пада се изузетком винил плоча, иако остају на маргини за љубитеље музике, забележила је раст од 22,3 одсто.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар