Независни поглед на медијску слику

Власт је уложила много напора да умањи значај и снагу подршке породици убијеног Давида Драгичевића. У ту сврху ангажирани су њихови ударни медији

Република Српска 25.04.2018 | 07:49
Независни поглед на медијску слику
Велики протестни митинг у Бањалуци, одржан у суботу 21. априла у 18 часова, на којем су грађани тражили истину о узроцима смрти младића Давида Драгичевића, а на којем се окупило око 7.000 људи, за многе бањалучке медије није се ни десио.

О случају Давида Драгичевића, као и дјеловању спина по којем се од жртве прави кривац, писали су Александар Брезар  и Вања Стокић, па се у овој анализи нећемо бавити односом власти и медија према читавом случају, него о начину извјештавања и презентацији можда и највеће демонстрације грађанског активизма у Бањалуци након 2012. и случаја “Пицин парк”.

БНТВ: Пренос уживо и зрнце политиканства

Можемо слободно рећи да је бијељинска БН телевизија најпрофесионалније (и с највише логистике) пришла овом догађају. Њихове камере биле су посвуда, од кранова до “лутајућих репортера”, и пренос је ишао уживо. Посве сигурно, тога дана је већина Бањалучана, која није била на тргу, “са сигурне дистанце” уз БНТВ проматрала догађај. Предност оваквог живог преноса је што не оставља мјеста калкулацијама или некој врсти спиновања. Па ипак, накнадно, у прегледавању “покривалица” у информативним емисијама, могло се видјети (пре)често у кадру лице Вукоте Говедарице и осталих опозиционих представника.

Могло је и без тога, али свакако један од најпрофесионалније одрађених преноса који је урадила БНТВ. Парадоксално, бијељинска телевизија у Бањалуци.

Од бањалучких медија, издвајамо портал Бука, који је професионално пренио не само дешавања с овог окупљања него и са 26 претходних. Па ипак, и Бука је одавно надрасла Бањалуку.

РТРС: Новинарско дно и испод дна

Прије било каквог описа начина на који је овај јавни емитер приказао протестни скуп, потребан је један интро. Наиме, дан раније, портали РТРС-а и Срне преузели су текст србијанског таблоида Ало, под називом “Тајне службе спремају хаос у Бањалуци”. У тексту се на већ сада уобичајеним матрицама спинује и плаши јавност некаквим ударима на Републику Српску у режији страних обавјештајних служби, а које би искористиле ово протестно окупљање као увертиру у “хаос” у ентитету.

Да, толико пута је овај спин поновљен у циљу застрашивања народа, али никада до сада није искориштена трагедија једне породице и смрт дјетета да би се режим тако брутално медијски поигравао. Но, постоји нешто што не одговара нити вокабулару булеварских новина и што по природи ствари и не занима једне такве новине, а ипак се појављује у истим. У нареченом тексту, на самом крају, умјесто закључка стоји:

“Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је за ‘Ало’ да, ‘у сарадњи са страним службама, Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ управо гради концепт дестабилизације Републике Српске у Бањалуци на смрти Давида Драгичевића.”

Сами своји мајстори

Имамо ли разлога вјеровати да је текст настао негдје у информативним кухињама РТРС-а и његових сателита, а да је онда заправо с платформе једног србијанског портала наводно преузет и преко истог тог РТРС-а дистрибуиран грађанству?

Имамо. А томе свједочи најновији примјер изградње и билдања једног фантомског портала, који је почео с радом као ФБ група, па се трансформисао у портал. Ријеч је о порталу “Дневна доза Добоја”, који егзистира а да нико за њега не зна. И нико и не би знао да га РТРС (пре)често не користи као своје истурено оружје у борби против неистомишљеника.

С друге стране, ни ови сателитски портали, ови модули РТРС-а, нису нека новост, него је новост да иза овог портала стоји ни више ни мање него један од уредника РТРС-а, Синиша Михаиловић. И, не би се знало за све то да сајт није прекршио правила па је скинута заштита домена и постало је свима видљиво ко стоји из портала. А зашто је ово битно за причу о протестима и извјештавању са њих? Ако знамо садржај текста у булеварским новинама Ало и ако знамо на шта су спремни уредници РТРС-а, посве је могуће да су исти направили и текст о некаквим немирима који ће се десити на протестном митингу.

Да је то тако, показује и начин извјештавања РТРС-а с нареченог догађаја. Наиме, извјештавања, осим пар штурих информација, дословно није нити било. Исти је случај и с извјештавањем АТВ-а, за који се из авиона види како је у само мјесец дана трансформисан у РТРС-ов резервни точак дочим је постао власништво Додиковог тајкуна Слободана Станковића.

Ово су само најистакнутији примјери спиновања и онога што је још доминантније у медијском свијету у РС-у, а то је игнорисање. Овај метод је готово до савршенства доведен, поготово на РТРС-у. Оно што је још поразније јесте чињеница да се “мали и градски портали”, готово по правилу, или нису огласили озбиљнијим извјештајем са самог догађаја или су га третирали као трећеразредну вијестицу. Готово сви.

(Анализирај.ба/Драган Бурсаћ)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Милко

25.04.2018 06:07

Синиса Михајловиц је греска мајке природе. Од зидара до уредника на телевизији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.04.2018 06:34

Па криминалној хоботници Додика и Ариа Ливнеа требају људи који нису у стању да мисле.....

Name

Потпуно јасно

25.04.2018 06:10

Па главна улица није затворена раније као што би требала него негдје можда и за 18.00 сати када је скуп подршке Правди за Давида тек почео.МУП је на све могуће начине покушао да омете скуп и да дође што мање људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

www.независникандидат.инфо

25.04.2018 06:20

Стање у друству у доброј мјери је посљедица дјеловања медија. Једноставно, то је круг гдје медији утицу на изборе, а посто је стање у друству посљедица избора, онда је стање у друству посредно дијелом и посљедица дјеловања медија. Добро је кад медији допринесу добром стању у друству, али .... ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

25.04.2018 17:41

Само да вас питам какви су то новинари који се тек тако продају,гдје је сад атв гдје су њени независни новинари,па људи моји јели образ и цаст тако мало вреди

Name

Правосуђе?????

25.04.2018 06:24

Болесни Милорад Додик и још болеснији Ари Ливне су креатори ово уништаваја Републике Српске и њених грађана,а одговорни за њиво понашање су суд и тужилаштво. Болесни Милорад Додик и Новака Кондић су требали бити осуђени 2005 године за проневјере и злопорабе али су новцем опљачканим од грађана купили судију алкохоличара Спасана Келемана и неписмене тужиоце Милана Тегелтију и Миодрага Бабића па су добили ослобађајућу пресуду. Да се судило по слову закона Милорад Додик би био у затвору и не би могао да се бави политиком,а Република Српска и њени грађани би избјегли оволико пљачкање,убиства,изнуде и све ово негативно што нам се десило у посљедњих 13 година. Значи најодговорније за ово лудачко стање је правосуђе Републике Српске које је болесник Милорад Додик узео под своје преко горе наведених битанги из Суда и Тужилаштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

25.04.2018 07:13

ЗА ТАЈ ПРЕДМЕТ ВЕЗАНИ СУ ЈОШ НЕКИ ТАДАШЊИ ТУЖИОЦИ И СУДИЈЕ, А САДА СУ НЕКИ ОД ЊИХ ПОСТАЛИ "КАМЕНЕ ГРОМАДЕ" НАШЕГ "ОКАМЊЕНОГ" ПРАВОСУЂА. НАЈБОЉЕ ШТО ЈЕ ВУКОТА ДО САДА ИЗЈАВИО ЈЕ ДА РАСПИСУЈЕ КОНКОРС ЗА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ... СЛЕДЕЋИ ДАН ВИДИО САМ СТРАХ У ОЧИМА КОД НЕКИХ ОД ЊИХ...

Name

@ПРАВОСУДЗЕ

25.04.2018 07:50

ОДГОВОРНОСТ ГРАДЗАНА ЗБОГ ВЕЦ НАЦЕТОГ УРУСАВАЊА РС,ЈЕ НАЈВЕЦА СВИ ОВИ КОЈЕ СИ ИМЕНОВАО И КОЈЕ НИСИ НА ИЗБОРИМА ИМАЈУ ОГРОМНУ ПОДРСКУ НАРОДА,ЗАТО ИМАМО МОЗЕ СЕ РЕЦИ МАЦОВНО ИСЕЉАВАЊЕ ИЗ РС ОНИХ КОЈИ НЕ ПОДРЗАВАЈУ ОВАКВУ ВЛАСТ.

Name

ре торро

25.04.2018 08:09

Знам да има још тужиоца,судија и адвоката мијешаних у овај случај и знам да је болесни Додик учинио недодирљивим али то је његова правосудна мафија и не смију проћи незапажено јер су уништавањем доказа против луђака и ослобађајућом пресудом директно одговорни за ово зло које нам се дешава 13 година,а међу уништеним доказима је био и снимак на којем болесни Милорад Додик говори: " ко народу ј..... мајку,ја бих сутра укинуо Републику Српску под условом да ме поставе на мјесто премијера БиХ и да на тој функцији будем доживотно" . Е такав доказ је уништен паљењем архиве Основног Суда у Бањалуци. Данас је тај Основни Суд у Бањалуци приватно чистилиште Милорада Додика и Ариа Ливнеа,ако неко покуша стати на пут њиховом криминалу завршава као оптужени на Основном Суду Милорада Додика у Бањалуци.

Name

Неписмена Славица Матијаш

25.04.2018 08:23

Само би додао надројаном олошу и неписмену Славицу Матијаш Додикову тужитељицу.....чисто да се не заборави.......

Name

ре

25.04.2018 08:56

Не знам само шта више чекамо? Такво правосуђе треба под хитно мијењати из коријена. Ове побројане Додикове битанге у затвор заједно са њим. Јер они који затаскавању оволику пљачку која се мјери стотинама милијуна за њих није ништа заташкати убиство Давида Драгичевића,а у заташкавањима уништава имају дугогодишње искуство. Срамно је шта смо себи дозволили,знамо ко ста ради и трпимо ненормалне људи на позицијама да нас убијају и да се иживљавају на све могуће начине. Па докле више????

Name

ре Неписмена Славица Матијаш

25.04.2018 09:53

А поред тога што је неписмена, Славица Матијаш је промискуитетна особа и као такава не би смјела радити као тужилац јер за посао судије и тужиоца се тражи викоморална особа. А о њеном промискуитету свједоче окупљања тужиоца у Неуму свеке године у Јулу мјесецу. Али Додик само може управљати са болесним људима ( промискуитет је болест ) па зато такве људе поставља на највише функције!

Name

Бобан

25.04.2018 07:08

На тргу је било најмање 15000 људи, ово су процене струцних људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај Бозе

25.04.2018 08:19

Дај Бозе да је било висе и од 3 000. Правда за Давида!

Name

сеyо сеxони

25.04.2018 07:13

Српска посла, да да...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ТВ

25.04.2018 09:10

У овом тексту је изостављен АТВ који се труди да буде гори од РТРС.Када је завршено окупљање на АТВ су у 19:00 кренуле централне вијести и у најави-вијестима дана није овај скуп поменут,али је ударна вијест Сјеверна Кореја.Око 25-ог минута су пустили слику сатима прије скупа гдје је неколико људи ради око озвучења и нису поменули да је то био велики скуп.Раније је Шкоро био највећи режимски телал,а сада су сви.

Name

доктор

25.04.2018 17:46

АТВ је највеца брука бања луке и републике српске,гдје је сад скоро и његов апостроф,гдје марин и његов 1 на 1,гдје је мали бајиц и његово само вас посматрам,продали се станковицу за серпу рибе,е само вас посматрам драги моји назови новинари,цаст изузецима влатку вукотицу и рјеткима

Name

Дервента

25.04.2018 07:55

Ова анализа је показала да власт свој народ третира као глуп,затуцан,неук...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једна од мајки

25.04.2018 08:58

Све смо ово заслужили и резимске медије и резимске убице и кабадахије. Бирали смо, продавали се као задњи цигани а данас наши млади завршавају у неким потоцима. Све до парадокса да се монструми жале да им је углед нарушен. Нека се пола овог народа или већина бирача стиди себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

25.04.2018 09:04

Убисе и сведока тузиластва пре два дана и као фол изврсио самоубиство. Ово су само слуцајеви за које ми сазнамо а мозете замислити колико слицних убистава у резији власти има за које никада не сазнамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

25.04.2018 09:17

Препали се криминалци па се позивају на тајне слузбе. Оно цега се "они" боје јесте да це им бити угрозен уносан бизнис белог и зутог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

25.04.2018 10:57

ЈА БИХ ПРАВИЛА СЕЛЕКЦИЈУ ЉУДИ КОЈА СЕ ПОЈАВЉУЈЕ У МЕДИЈИМА ПОГОТОВО КО ЈЕ НА ЗНАЧАЈНИМ ФУНКЦИЈАМА.ОН БИ МОРАО БИТИ ЗА МЕНЕ ШАРМАНТАН САВРШЕНО ОБУЧЕН , ЛИЈЕП СА КОДЕКСОМ ЛИЈЕПОГ ПОНАШАЊА ОПХОЂЕЊА ,БОЈОМ ГЛАСА ДО САВРШЕНСТВА. МИХАЈЛОВИЋ ЈЕ ЈЕДАН РУЖАН ЧОВИЈЕК КОЈЕГ СМО ГЛЕДАЛИ У ЕМИСИЈАМА, СРЕЋА ДА СЕ ПОВУКАО АЛИ НА БОЉУ ФУНКЦИЈУ ВЕОМА ИРИТАНТАН МНОГИ НЕМАЈУ МОЋ ЗАПАЖАЊА.ЗАТО НАМ ЈЕ СВЕ НАКАРАДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

25.04.2018 16:24

МИЛОМИРЕ МАРИЋУ ОДЕ ТИ СА ЋИРИЛИЦОМ НА МИЛОВИЗИЈУ.А ПАРОВЕ ЗАКЉУЦАЛИ И НИСУ ДОЗВОЉЕНИ ПРТИТИ У РС. СВАКА ЧАСТ ТЕБИ КАО НОВИНАРУ, АЛИ ВИШЕ ОГРОМАН БРОЈ ГРАЂАНА ТВОЈУ ЋИРИЛИЦУ НЕЋЕ ГЛЕДАТИ.ПРИКАЗУЈ ЛУКАЧУ,ЋЕРАНИЋУ,ГАЛИЈАШЕВИЋУ, ДОДИКУ.Е НЕЦЕМО ВИШЕ НИ ХЕПИY ДА ПРАТИМО.НИСМО ЗНА ЛИ ДА СИ ЈЕФТИНА ДУША