Чај који често пијемо може да доведе до отказивања јетре

Иако га многи пију као помоћ при мршављењу, зелени чај може бити и поприлично опасан.

Здравље 23.04.2018 | 15:59
Чај који често пијемо може да доведе до отказивања јетре
Екстракт зеленог чаја може узроковати оштећење јетре, саопштено је из Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА).

Уз све погодности зеленог чаја који се често преписује код разних дијета, те помаже при губљењу килограма, свакодневно узимање превелике количине може бити штетно за јетру, па довести чак и до њеног отказивања.

Кривци за то су катехини, врста полифенола који су есенцијални молекули за физиологију биљака, битни за функције попут раста и пигментације. Претпоставља се да је штетна доза око 800мг дневно, али још нема службене потврде о сигурној дневној дози катехена.

Иако многи трговачки ланци продају екстракте зеленог чаја, у великој већини случајева ради се о дози мањој од 800мг катехина.

Упозорење из ЕФСА дошло је након што су канадске колеге тражиле оштрије провере, а све је покренуо случај тинејџера који је узимао таблете зеленог чаја, а сада му треба дијализа јетре.

У последњих пар година у медицинским часописима појавило се више случајева у којима су људи имали великих проблема с јетром, а главни узрок су биле таблете зеленог чаја.

Тако је мушкарац из Аустралије завршио на трансплантацији јетре, а у Енглеској је једна 16-годишњакиња оболела од хепатитиса јетре након што је користила таблете зеленог чаја за мршављење.

У закључку је ЕФСА објавила да је катехин у малим количинима врло добар за здравље, али претеривање би могло довести до погубних последица, пише Вечерњи лист.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар