Анализа: Звездино прво јутро и дан без титуле...

Црвено-бели се враћају кући после неуспеха у Подгорици. У Морачи су оставили пехар, предали евролигашку лиценцу и завршили шампионски низ, а сада их чека амортизовање пада.

Кошарка 15.04.2018 | 22:50
Анализа: Звездино прво јутро и дан без титуле...
Црвена звезда мтс није успела и са горким укусом у устима у недељу се враћа у Београд, после пораза у Црној Гори и краја финалне серије плеј-офа АБА лиге против Будућности (1:3). 

Вече раније, око 23 часа, на паркету "Мораче" црвено-бели су се дефинитивно растали од трофеја чији је дом од пролећа 2015. био на адреси Мали Калемегдан 2. Подгоричани су у суботу први пут уживо видели пехар који евролигашки сија, а Никола Ивановић, Немања Гордић и Филип Баровић потрудили су се да тамо и остане бар 12 месеци.

Будућност је освежила трофејну салу пехаром који није имала, Александар Џикић јој је (као и својој биографији) први пут донео регионалну титулу и дуго ће се у Подгорици славити велики успех, пета победа против Звезде ове сезоне и извучена карта за повратак у европску елиту после 15 година.

Када се славље стиша и слегне, у Будућности ће активније размишљати о томе да ли ће и како ће ту евролигашку карту искористити, јер тамошња дворана не испуњава услове најјачег такмичења. А, док се АБА шампион буде суочавао са "слађим", инфраструктурним изазовом, нови вицепрвак правиће прве пресеке свог неуспеха, који је за последицу имао повратак у Еврокуп, са којим су се црвено-бели последњи пут срели у полуфиналу 2014.

Звезда је пола деценије путовала елитнијим европским колосеком и то путовање завршила је у суботу, практично оног тренутка када је спикер Будућности пола минута пре краја меча најавио док ће ускоро почети церемонија доделе пехара. Црвено-бели у тим тренуцима су се спремали за напад, у којем нису исправили оно што су погрешили пола минута раније.

Шут и промашај Дилана Ениса после судијског избацивања спикера из столице није ублажио кобну и вероватно одлучујућу "продају" лопте Тејлора Рочестија. Звездин лидер је при нерешеном резултату, на почетку последњег минута, бацио у руке Ивановићу, да истрчи контру и неометан погоди за вођство. Неколико минута раније, иницијативу у нападу преузео је и нестални Џејмс Фелдин, али је и он у узастопним поседима грешио и био непрецизан, као што је, вече раније, други пут ове сезоне пропустио шансу да тројком донесе победу против Будућности. 

Француз Матијас Лесор био је ту у петак да одмах потом промаши оно што су многи видели у кошу, а у суботу је пред финиш серијом лоших фаулова, "плаћених" слободним бацањима, заокружио блед наступ Звездиних странаца, од којих се у финалу сезоне очекивало више.

Било је то превише грешака пројектованих лидера, оних који су доведени да донесу превагу и успех. У то друштво, међу вође екипе, себе је почетком сезоне одличним играма уврстио и Милко Бјелица, али је у финалу ипак потпуно подбацио и учинио Стефана Јанковића првим, а Дејана Давидовца принудно другим крилним центром у четвртој и последњој "јадранској" утакмици.

Више се очекивало од црвено-белих у целини. Велике победе у Евролиги (Барселона, Реал, Олимпијакос, Жалгирис, Валенсија) показале су потенцијал екипе, као што је финална серија показала колико то није исти тим без двојице повређених носилаца, од којих је један био крај клупе, а други ни тамо.

Већ месецима одсутни Перо Антић јесенас и зимус подизао је Звездину игру за неколико нивоа, али у мечевима сезоне није могао да помогне, као ни на Купу. Такође, није тешко претпоставити колико би Немањи Гордићу у суботу било теже да на Звездиних "плус осам" херојски задржи Будућност у игри да га је чувао такође дуго повређени Немања Дангубић, који је до почетка опоравка колена играо своју најбољу сезону.

Без двојице важних играча, без мира на линији пенала, без решења за Гордићеве продоре и без ритма у нападу кад се одлучивало, бранилац титуле у суботу је остао и без "брејка" и без трофеја који је унапред означен као најважнији циљ. Душан Алимпијевић је после меча најавио разговор са руководством после неуспешног завршетка првенства, а уз то је рекао неколико реченица и о суђењу, оценивши да Звезди "не би било дозвољено да тријумфује у Подгорици".

На дан последње утакмице, Звезда је гласно протестовала због рада судијске тројке на челу са Дамиром Јавором у трећем сусрету и после набрајања спорних досуђених и недосуђених одлука на своју штету најављивала да размишља о неизласку на четврти меч. Док је дан одмицао постајало је јасније да ће се ипак играти, па су се црвено-бели појавили на терену, одиграли још један напет меч и трећи пут у овој серији изгубили на "већ виђени начин", испустивши вођство и контролу, стечену у трећим четвртинама.

После повратка у Београд, на Звезди је да у наредних месец дана, до почетка домаћег плеј-офа, дође до даха после лошег периода и да амортизује последице пада. У Суперлиги, која почиње следеће недеље, одбраном титуле против појачаног Партизана тражиће миран излаз из неуспешне године и заџавање преосталог трофеја, а затим ће се посветити бирању нових носилаца игре, тражењу нових странаца и припремама за сезону у АБА лиги и другом по снази евро-такмичењу. 

Евролигашка лиценца од суботе станује у Подгорици, где ће се наредних месеци очигледно проширивати дворана и водити трка са временом. У случају да Будућност не стигне да повећа капацитет "Мораче", лиценца би могла да буде враћена у Барселону и само та опција за сада ставља знак питања крај најаве да Србија први пут од 2001. године неће имати представника у Евролиги. У овом тренутку то је Звезди једина шанса да одржи континуитет и у сезони после великог "ресета" у свлачионици.

Од наведеног двомеча са Униксом у завршници Еврокупа пре четири године, Звезда је изградила име у Евролиги, побеђивала (и у континуитету) највеће тимове, играла Топ 8 и закључно са овом сезоном сакупила скалпове свих евро-великана. Успут је и навикла навијаче на успехе до границе подразумевања, па их сезона попут ове, без борбе новог тима и новог тренера за плеј-оф, није интересовала довољно да током зиме испуне "Пионир", чак и онда када долази Фенербахче. 

Колико далеко делује слика пуне Звездине Арене против Уникса толико ће и бити нова (иако сада већ не и до краја неочекивана) ситуација за црвено-беле. На Калемегдану ће извесно већ сада, пре почетка одбране последњег, домаћег, трофеја, почети да размишљају о лету и ономе што лето доноси за свргнутог трогодишњег владара Јадрана.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар